אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
סטטינים עשויים להפחית סיכון לשבץ מוחי דימומי
מחקר חדש מעלה כי תרופות להפחתת כולסטרול ממשפחת הסטטינים מפחיתות את הסיכון לא רק לשבץ מוחי חסימתי, אלא גם לשבץ מוחי מהסוג הקטלני ביותר – שבץ דימומי
סטטינים הם תרופות להפחתת כולסטרול שמסייעות במניעה של טרשת עורקים וקרישי דם ובכך הן מפחיתות משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
מחקרים כבר הוכיחו כי סטטינים מסייעים בהפחתת הסיכון לשבץ איסכמי – שנובע מחסימה של כלי דם למוח. כעת מחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת דרום דנמרק מראה שייתכן כי התרופות הנפוצות מפחיתות את הסיכון גם לשבץ מוחי שנגרם מדימום מוחי.
דימום מוחי נגרם בעקבות קרע של כלי דם מוחי, ועקב כך דם נשפך לתוך רקמת המוח וגורם להרס הרקמה. 8% עד 15% ממקרי השבץ נובעים מדימומים. שבץ דימומי אומנם נדיר יותר משבץ איסכמי (חסימתי), אך נוטה להיות חמור יותר בפגיעתו.
שטף הדם התוך מוחי (המכונה גם המטומה) הנגרם בשל קרע של כלי דם במוח, מוביל לנזק קליני כפול: ראשית, ייגרם נזק מקומי לרקמת המוח שנפגעה וכן חסר נוירולוגי מוקדי על רקע הפגיעה. בנוסף, הצטברות הדם בתוך הגולגולת עלולה לגרום לעלייה בלחץ התוך גולגולתי, שתגרום לכאבי ראש, הקאות, שינויים בדופק ובלחץ הדם וירידה בהכרה. לעתים מצב זה עלול להסתיים במוות.
המחקר, שממצאיו פורסמו אתמול (ד) בכתב העת Neurology, מבוסס על נתוני 88,000 תושבי דנמרק מגיל 55 ומעלה, מתוכם 989 מטופלים שסבלו מדימום מוחי אונתי ו-1,175 מדימום מוחי שאינו באונות המוח.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, לנבדקים שהשתמשו בסטטינים היה סיכון נמוך ב-17% לשבץ דימומי, ובאלו שהשתמשו בסטטינים יותר מחמש שנים הסיכון לשבץ דימומי ירד ב-33% באזורי האונות וב-38 באזורי מוח שמחוץ לאונות.
Neurology First published December 7, 2022, DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000201664
סימה לבני
חשוב להבין שלא כולם צריכים לקחת סטטינים. גם אם הכולסטרול לא בדיוק מה שמצפים ממנו, עדין יש אופציה שלא לקחת טיפול והבחירה בידכם.
במרכז הרפואי מיוקליניק שבארה"ב פיתחו מחשבון שעוזר בקבלת החלטה אם לקחת סטטינים או שלא.
כאן תמצאו את הקישור למחשבון.
אתם מכניסים את הנתונים שלכם למחשבון והוא מחשב את הסיכוי שלכם להתקף לב בעשר השנים הבאות. ואז אתם עושים את אותו תרגיל כסימולציה עם לקיחת סטטין פעם במנה סטנדרטים, ופעם במנה גבוהה, ורואים עד כמה הסטטין משפר את מצבכם ומפחית את הסיכון להתקף לב וכמה הוא מציל חיים.
עכשיו יש לכם כלי ביד לקבל החלטה, האם לקחת או שלא לקחת את הסטטין.
וכאן תמצאו את הקישור למחשבון:
מחשבון לקבלת החלטה אם לקחת סטטין או שלא
שימו לב לאזהרה בדף המקדים של המחשבון, שיש להשתמש במחשבון הזה רק בנוכחות הרופא שלכם.
הקליקו כאן לדף המקדים.