מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותסוכר בדם – לא תמיד הכי נמוך זה הכי טוב

סוכר בדם – לא תמיד הכי נמוך זה הכי טוב

בקרב אוכלוסיות מסוימות של סוכרתיים, רמות גבוהות יותר של המוגלובין מסוכרר קשורות לתוצאות טובות יותר


יעד רמות הסוכר בדם שקובעים לחולה סוכרת צריך להיות אישי (צילום: Shutterstock)
יעד רמות הסוכר בדם שקובעים לחולה סוכרת צריך להיות אישי (צילום: Shutterstock)

מחקרים חדשים מתווספים לעדויות המצטברות לכך שהיעד המומלץ לרמות הסוכר בדם אינו זהה בכל חולי הסוכרת ושבחלק מהחולים רמות נמוכות של המוגלובין מסוכרר אינן קשורות לתוצאות הטובות ביותר. מחקר אחד מצא כי בקרב סוכרתיים עם אי ספיקת לב חריפה, רמות גבוהות יותר של המוגלובין מסוכרר נקשרו לסיכון מופחת לתמותה. השני מצא מגמה דומה בקרב קשישים סיעודיים.

 

אחד הצעדים החשובים בניהול מחלת סוכרת מסוג 2 היא הצבת יעדי מטרה לרמות הגלוקוז בדם, רמות המשתקפות בהמוגלובין המסוכרר - HbA1c - מדד המשקף את ממוצע רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים.

 

בעוד שבעבר חשבו כי רמה טובה יותר של המוגלובין מסוכרר אצל חולי סוכרת היא כמה שיותר קרובה לזו של אדם בריא (HbA1c פחות מ-6), היום כבר הצטבר מספיק מידע המראה כי איזון קפדני כזה של רמות הסוכר אינו בהכרח הטיפול הנכון תמיד לחולה הסוכרתי. כך למשל מחקר הראה כי טיפול כזה יכול להגביר את שיעורי התמותה בקרב סוכרתיים שהם גם חולי לב.

 

כעת, מחקר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Cardiology מצא כי בסוכרתיים עם אי ספיקת לב חריפה, רמות ה-HbA1c שנקשרו להשלכות טובות יותר הן של 7.3 לפחות.

 

החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה עקבו אחרי 845 חולי אי ספיקת לב מתקדמת, קרוב למחציתם היו גם חולי סוכרת. הנחקרים חולקו לקבוצות בהתאם לרמות ה HbA1c שלהם. במהלך תקופת מעקב שנמשכה שנתיים, נמצא כי שעורי התמותה והצורך בהשתלות לב דחופות היו נמוכים יותר בקבוצה עם HbA1c של 7.3 או יותר.

 

בעוד שאצל חולי לב סוכרתיים נמצא כי רמות HbA1c גבוהות קשורות לסיכון למופחת לתמותה, לא נמצא קשר בין רמות ההמוגלובין המסוכרר לסיכון למוות בקרב חולי לב שאינם סוכרתיים.

 

החוקרים מציינים כי ייתכן שה-HbA1c הנמוך מייצג מצב דלקתי בעייתי, בעיות תזונה או טיפולים תרופתיים נגד סוכרת שמחריפים את מצב הלב.

 

במחקר נוסף שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society החוקרים עקבו אחרי 367 קשישים בני 80 בממוצע, כולם עם סוכרת ונזקקים לעזרה סיעודית.

 

במהלך תקופת מעקב שנמשכה שנתיים, רמות ה-HbA1c לא השתנו כמעט. החוקרים מצאו כי בקרב נחקרים עם רמות HbA1c בין 8-9 היו 12% פחות מקרי מוות ומקרים של התדרדרות תפקודית בהשוואה לנחקרים עם HbA1c מתחת ל-7.9.

 

מחקרים אלה מתווספים למאמר שפורסם בשנה שעברה, שהראה כי היעד של רמות הסוכר בדם שקובעים לחולה סוכרת צריך להיות אישי ולהתחשב בגורמים כמו מצב פסיכולוגי ומחלות נוספות. כותבי המאמר אמרו שהמידע הקיים מראה כי יעד המוגלובין מסוכרר קרוב לנורמלי, צריך להיות היעד בקרב חולים צעירים, שמחלת הסוכרת רק התחילה אצלם, וכשאין עדיין סיבוכים משמעותיים של המחלה. יחד עם זאת, אצל חולים מבוגרים יותר, שהמחלה מלווה אותם זמן ממושך, ועם מחלות נלוות כמו מחלות לב (או ריבוי גורמי סיכון למחלות לב), יש לשקול המלצה פחות נוקשה, עם יעדים של רמות HbA1c גבוהות יותר. במקביל, נדרשים מחקרים נוספים בנושא. 

 

 

Am J Cardiol. 2012, 109(12), 1767-1773

J Am Geriatr Soc. 2012, 60(7), 1215-1221

 

תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט

אחת הסיבות שכדאי לאתר סוכרת מהר ובתחילת הדרך היא בדיוק זאת. בהתחלה כשאפשר לתקן את המצב עם אורחות חיים נכונים, ערכי המטרה של A1C הם כידוע 6 ומטה. אבל כשהמצב מוחרף ויש עוד בעיות בריאות וזקנה, רמות סוכר נמוכות "לא מספיקות" להפעלת כל מערכות הגוף ולכן חיים ארוכים יותר קשורים עם רמות סוכר יותר גבוהות.

denur1
03/09/12 21:22

המחקר מדבר על חולי לב, אבל לא בדק את הכליות , העיניים ושאר תופעות לא נעימות שהסיכון להם גובר כשרמת הסוכר בדם גבוהה. ברור שכאשר לוקחים תרופות יש למצוא את שביל הזהב בין הנזק מסוכר גבוה לנזק מהתרופות.  A1C  נמוך שנובע  מבעיה בדם הוא ודאי שלא משקף את רמת הסוכר האמיתית בדם (למשל כאשר אורך חיי הכדוריות האדומות קצר  מסיבה זו או אחרת), אבל לא נראה לי שרמת סוכר  תקינה היא הגורם לבעיה בדם.

אני עדיין בדעה שכל מי שיכול לשמור על ערכים תקינים, ללא תרופות ,  כדאי לו לשמור .  מי שלוקח תרופות סביר שיקבל מהרופא המטפל ערכי מטרה אחרים.