מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2מדריכיםסוכרת והמלחמה: איך מתמודדים עם עלייה צפויה בהיקף החולים?

סוכרת והמלחמה: איך מתמודדים עם עלייה צפויה בהיקף החולים?

במציאות הנוכחית, כאשר מעל לעשירית מהאוכלוסייה הבוגרת מתמודדים עם סוכרת, ובהם כשליש מהמבוגרים מגיל 65 ומעלה – איך מתמודדים עם העלייה בתחלואה שאף צפויה להחמיר בעקבות המלחמה?

מאת פרופ' חוליו וינשטיין, מרכז DMC לטיפול בסוכרת
תגובות 0

(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סוכרת הפכה במהלך העשורים האחרונים לגורם תמותה מוביל בישראל, ונכון לשנת 2024 הרביעי בשכיחותו אחרי סרטן, מחלות לב וקורונה. המחלה אחראית למרבית המקרים של קטיעות גפיים. כתוצאה מסיבוכים רפואיים, לכמעט מחצית מטיפולי הדיאליזה, ולכעשירית מהמקרים של עיוורון. יש סיבה לדאגה, אך גם מקום לאופטימיות.

 

במהלך העשורים האחרונים מספר המתמודדים עם סוכרת הכפיל את עצמו ברחבי העולם, וגם בישראל. לפי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות, שיעור הסוכרתיים בישראל עומד על 12 סוכרתיים לכל מאה אנשים בגילי 25 ומעלה, ואילו בקרב בני ובנות 65 ומעלה כבר מדובר בשליש מתושבי המדינה (32.8%). בחלוקה לפי מין, ניתן לראות כי בגילי 65 ומעלה, רוב הסוכרתיים הם גברים, כאשר חלקם היחסי נע בין 30% ל-40% אחוזים, בעוד שהנשים הסוכרתיות מהוות כ-27% עד 35% מקבוצת אוכלוסייה זו.

 

הסיבה העיקרית לכך טמונה באורח החיים היושבני שהולך ומתעצם עם השנים. חלק ניכר מההתקדמות הטכנולוגיות כיום נועדה למעשה לחסוך מאיתנו פעילויות גופניות. זאת, יחד עם התפשטות תרבות הטייק-אוואי (Take Away) וג'אנק פוד, מעלים באופן ניכר את אחוז האנשים שסובלים מהשמנה ברחבי העולם, ועל זה תוסיפו את העובדה שרוב העבודות כיום הן עבודות משרדיות בהן אנשים יושבים על כיסא במשך תשע שעות ביום בממוצע, ולא מקיימים פעילות פיזית כלשהי.

 

כשמצרפים את מכלול הגורמים האלה יחד, אין פלא שהשמנה הפכה לאחת המגפות הקשות ביותר של המאה ה-21, ואחת מתופעות הלוואי הנפוצות של השמנה היא התפתחות של סוכרת סוג 2. וככל שתוחלת החיים כיום גדלה, זוהי הסיבה שהשיעור הגבוה ביותר של סוכרתיים, שמרביתם סובלים מסוכרת סוג 2, הינם מהאוכלוסייה המבוגרת.

 

תרבות הטייק אוואי והג'אנק פוד מעליים את שיעור האנשים עם השמנה וסוכרת (צילום: Shutterstock)

 

צפי לעלייה בתחלואה

 

עם זאת, סוכרת אינה גזרת גורל. כיום קיימים גם פתרונות טכנולוגיים כמו למשל מדי סוכר רציפים ללא דקירות שמנטרים את רמות הסוכר בדם 24/7, ומסייעים לנהל את הסוכרת בצורה טובה יותר, ובזכות עבודה מאומצת של קופות החולים נראה שבשנתיים האחרונות מגמת העלייה התייצבה.

 

עם זאת, לא ניתן להתעלם מהשפעות המלחמה הנוכחית שפרצה לפני כמעט שנה. אחד הגורמים הידועים לסוכרת הוא סטרס. בשנה האחרונה לפי כל הדיווחים והסקרים כמות האנשים הסובלים ממצוקה נפשית עלתה בצורה חדה, ולאור כך אנו צופים שדווקא המלחמה המתמשכת תוביל לעלייה מחודשת בכמות האנשים המאובחנים מדי חודש עם סוכרת.

 

בנוסף, יש סוכרתיים שמצבם במהלך המלחמה החמיר, ונאלצו לעבור להשתמש באינסולין לפחות פעם ביום. לפיכך, בין הטיפולים המומלצים עבורם זה שימוש במד סוכר רציף ללא דקירות, טיפול תרופתי מותאם אישית וכמובן גם תזונה נכונה והקפדה על פעילות ספורטיבית. לצד זאת, לאור השנה האחרונה גם לטיפול במתח הנפשי יש תפקיד משמעותי בהקלת ההתמודדות עם סוכרת. גם תרגול קבוע של הרפיה של הגוף, כמו לדוגמה יוגה ומיינדפולנס, יכולים לסייע לאזן את רמות הסוכר בגוף ולשפר את איכות החיים של אנשים סוכרתיים, במיוחד בשנה הקשה הזו.

 

מלחמת חרבות ברזל – צפי לעלייה בהיקף המאובחנים עם סוכרת והחמרה במצב החולים (צילום: Shutterstock)

 

טיפים לניהול נכון של סוכרת

 

המלצות לסוכרתיים במלחמה

 

פרופ' חוליו וינשטיין הוא רופא פנימי מומחה במרכז DMC לטיפול בסוכרת ומנהל היחידה למחקרי סוכרת ויו״ר וועדת הלסינקי במרכז רפואי וולפסון