נשימה
מנהלי קהילה
סוד החיים הארוכים: גנים
מדענים פיתחו תוכנה המאפשרת לחזות מה הסבירות שאדם יחיה מעל מאה שנים
חוקרים מאוניברסיטת בוסטון פיתחו בדיקה גנטית שחוזה האם אדם יצליח לחיות מעל גיל מאה. הבדיקה שמבוססת על תוכנת מחשב, משתמשת בקוד מתמטי כדי לחשב לכל אדם את הסיכוי להגיע לגיל מופלג שכזה.
מחקרים קודמים הראו כי 90 אחוז מהאנשים שמגיעים לגיל מאה ומעלה חיים ללא נכות בגיל הממוצע של 93. עוד נמצא כי תוחלת חיים ארוכה שכזו נפוצה יותר בקרב אותה משפחה, מה שמרמז על כך שלגנטיקה השפעה משמעותית על הסיכוי לחיים שנמשכים מאה שנה.
במחקר הנוכחי שפורסם בכתב העת היוקרתי Science , החוקרים בחנו את ה- DNA של יותר מאלף אנשים בני מאה ומעלה, חלקם הגיעו לגיל 119, והשוו אותם ל- DNA של אנשים אחרים.
הם מצאו 150 שינויים גנטיים שהיו נפוצים יותר בקרב אלה שהגיעו לגיל מופלג מאוד. השינויים הגנטיים מתחלקים ל- 19 קבוצות, חלקן נקשרו להישרדות ארוכה ואחרות נקשרו עם תחלואה מאוחרת יותר במחלות הקשורות לגיל כמו דמנציה.
לשיטה החדשה שפותחה רמת דיוק של 77 אחוז. המשמעות היא שכמעט רבע מהאנשים שיבדקו יקבלו תשובה לא נכונה לגבי הסיכוי שלהם להגיע לגיל 100. חלק מהסיבה היא שהגנים הם לא הדבר היחיד שקובע.
החוקרים מצאו כי לאחד מתוך 15 אנשים יש את קומבינציית הגנים הנכונה שמאפשרת להגיע לגיל מאה, אבל רק אחד מתוך 6000 באמת מצליח להגיע לגיל הזה. המשמעות היא שגורמים כגון נגישות לשירותי בריאות, תזונה ופעילות גופנית, הם חשובים מאוד למימוש הפוטנציאל של חיים שנמשכים מאה שנה לפחות. כמובן שגם לתאונות חלק בעניין.
החוקרים לא מצאו בקרב הנבדקים שהגיעו לגיל מאה או יותר, פחות גנים הקשורים לסיכון מוגבר לפתח מחלות כמו מחלות לב וכלי דם, מאשר בקרב נבדקים אחרים. ייתכן כי המשמעות היא שהיכולת להגיע לחיים כה ארוכים לא קשורה לפחות "גנים רעים" ולכן פחות נטייה גנטית למחלות, אלא לנוכחות של "גנים טובים" הקשורים לחיים ארוכים, שהשפעתם גוברת על הגנים האחרים.
האם אפשר להגיע לגיל מופלג שכזה בלי השינויים הגנטיים שנמצאו? כנראה שכן. לכ- 30 אחוז מהנבדקים שהגיעו לגיל מאה או יותר לא היה אף אחד מהשינויים הגנטיים שנמצאו כחוזים חיים ארוכים. במקרים אלה, ייתכן כי היכולת להגיע לגיל המופלג קשורה לשינויים גנטיים אחרים שטרם אותרו, או בשל גורמים הקשורים לאורח החיים.
החוקרים כעת משלימים את הפיתוח של תוכנת המחשב. בקרוב הם יעלו אתר אינטרנט שיאפשר לאנשים להשתמש בנוסחא המתמאטית כדי לדעת האם יש להם נטייה לחיים ארוכים, אם הם יודעים את הקוד הגנטי שלהם.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה