השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
סדנאות נוער לטיפול בהשמנה
סדנאות לילדים הסובלים מעודף משקל, סדנאות תזונה, ספורט וקבוצות פסיכודרמה.
השמנה בילדים ובבני נוער
מאת: ד"ר אורית פנחס חמיאל ונטעלי שלום
"בי"ח לילדים-אדמונד ולילי ספרא"
היחידה לאנדוקרינולוגיה וסכרת נעורים
20%-25% מהילדים ובני הנוער סובלים מעודף משקל.
במקביל לעליה בשכיחות ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער בעולם המערבי, חלה עלייה גם בהארעות תחלואה משנית להשמנה כבר בגיל הילדות.
לציין כי כל הסיבוכים המשניים להשמנה שיתוארו הינם הפיכים עם הירידה במשקל.
סוכרת מסוג 2 היוותה מבחינה היסטורית כ- %2-3 מסך המקרים החדשים של סוכרת בקרב ילדים ובני נוער. בעשור האחרון חלה עלייה של ניכרת במספר המקרים החדשים של סוכרת מסוג 2 בילדים, כך שכיום במרכזים בארה"ב עד 40% מסך המקרים החדשים הם סוכרת מסוג 2. המאפיינים של ילדים אלו הנם השמנה מורבידית, סיפור משפחתי של סוכרת מסוג 2, כלכלה עתירת שומן ודלת סיבים, והעדר פעילות גופנית.
יתר לחץ דם (יל"ד) שינוי אפידמיולוגי דומה חל בשכיחות יל"ד בילדים. היסטורית רק 1% מהילדים ובני הנוער סבלו מיל"ד, במרבית המקרים משנית למחלה כליתית. כיום כ 13% מבני הנוער סובלים מיל"ד, ובמחצית מהמקרים לחץ הדם הוא ראשוני.
היפרלפדמיה- בין השנים 2000-2001 בכ 25% מהילדים בגיל 10 נמצאה רמת כולסטרול מעל 250 מ"ג/דל או רמת HDL מתחת ל 35 מ"ג/דל.
תחלואה נוספת הקשורה להשמנה הנמצאת במגמת עליה בילדים היא הפרעה בתפקודי כבד משנית לכבד שומני. מקרים של צירוזיס משנית לכבד שומני תוארו בילדים.
תסמונת חסימה בשינה תוארה ב 7% מהילדים עם השמנת יתר וב 30% מהילדים עם השמנה מורבידית. ילדים עם השמנת יתר נמצאים בסיכון מוגבר לפתח לחץ גולגולתי מוגבר (pseudotumor cerebri), תמונה קלינית המתבטאת בכאבי ראש כרוניים, ויכולה לגרום להפרעות בראייה. בשל עומס משקל על לוחיות הגדילה, ילדים עם השמנת יתר נמצאים בסיכון מוגבר לפתח בעיות אורטופדיות בעיקר בצוואר הירך, ברכיים. תחלואה פסיכולוגית- ילדים עם השמנת יתר סובלים מאיכות חיים ירודה בהשוואה לבני גילם.
התזונה הינה חלק בלתי נפרד מהטיפול בהשמנה. השינויים נעשים בהדרגתיות כגון הורדת שתיה מתוקה, ארוחות מאוזנות ומסודרות, הקטנת כמות חטיפים ליום, אכילת פרות וירקות.מעטים יודעים כי אם שותים כוס קולה, שתיה מתוקה ביום, ללא כל שינוי נוסף והוספה של מזון, צפויה עליה של עד 3-4 קג" בשנה.
אורח חיים בריא בשילוב פעילות גופנית הינו פרוייקט משפחתי ועל מנת שהטיפול יצליח, יש לגייס את כל בני הבית לתהליך. מכאן שהטיפול בהשמנה, המלווה בתחלואה ובתמותה הנו מורכב. מרבית הילדים מתקשים לרדת במשקל וזקוקים למסגרת שהיא חוויתית ואטרקטיבית,כדי שיתמידו בתוכנית.
הסדנאות:
בביה"ח תל- השומר מתקיימות זו השנה התשיעית סדנאות לילדים הסובלים מעודף משקל. מדובר בסדנאות תזונה, ספורט וקבוצות פסיכודרמה.
• פסיכודרמה- גישה יצירתית וחדשה, בלעדי לתל- השומר. קבוצות קטנות. דרך משחקי תיאטרון מביאים המשתתפים שבקבוצה את עולמם הפנימי אל הבמה הקבוצתית. דגש על דימוי גוף, שיפור בביטחון העצמי ויכולת גוברת להתחייב למסגרות שונות, המתורגמת בהמשך ליכולת להתחייב לתפריט תזונתי. כל קבוצה מעלה הפקה מסכמת בשילוב פלייבק ותלבושות.
• סדנאות תזונה- לתזונה נכונה ולהרגלי אכילה נכונים חשיבות מרובה לגבי המשקל, הגדילה, משק הברזל...התמקדות בטיפול מערכתי המשתף את שאר בני המשפחה בתהליך שינוי הרגלי האכילה.
• סדנאות ספורט- לפעילות הגופנית השפעה רבה על מצב הרוח, הערכה עצמית...שילוב הפעילות הגופנית עם תזונה נכונה מסייע לירידה במשקל. רוב השמנים נמנעים מספורט. בתל- השומר פותחה שיטה יחודית וחדשנית ההופך ספורט למשחק ילדים!!!
חדש!!!בלעדי לתל- השומר. קמ"י- קרב מגן ישראלי. פעילות גופנית המתמקדת בשמירה על גבולות הגוף, בנייה של ביטחון עצמי, מגע.
הפעילות מועברת עי' עובדת סוציאלית קלינית, מומחית לטיפול בהשמנה. מורה בחירה לקמ"י.
בפועל, מגיעים הילדים לאחה"צ ארוך אחת לשבוע. הם משתתפים מפגש תזונה(שקילה, תפריטים, מתכונים ולמידת הנושא השבועי. ). התזונאית עונה על שאלות והמשתתפים מחליפים מידע אחד עם השני. בהמשך משתתפת הקבוצה בשעה של פעילות גופנית. דרך משחק עובדים המשתתפים על שיפור בסיבולת לב ריאה, כוח...מעניין לראות כי ילדים ששנאו ספורט והתחמקו ממנו בדרכים מאוד יצירתיות, אוהבים לפתע התעמלות ומתחילים לשבץ זאת בסדר היום שלהם.
הסדנא המסכמת היא סדנת הפסיכודרמה. המפגש מתחיל בחמום פיסי וממנו עולה הפרוטגוניסט, ("הגיבור") הקבוצתי , בכל פעם עולה נושא אחר. לעיתים הנושאים קשורים באופן ישיר לאוכל, ועוסקים בדימוי גוף, תפיסת מקום, יחסים עם הורים...כך למשל באחד המפגשים סידרנו כסאות בצורת שעון. כל משתתפת נתבקשה לעמוד בשעה שהכי קשה לה עם האוכל. תוך כדי חילוף תפקידים וכפילים(אמצעים פסיכודרמתים) עלתה ההתמודדות האמיתית עם האכילה, בולמוסים, תסכולים, כעס ההורים על הילדים שנכשלים שוב ושוב בדיאטה...כל מפגש מסתיים ב"שרינג", התחלקות, בו כל משתתף מספר כיצד התחבר אל הנושא.
מטרה נוספת בעבודה הקבוצתית היא חיזוק הכוחות של הילדים, המתבגרים. מסיבה זו מעלה כל קבוצה הפקה מסכמת, על במה, בצורה מקצועית לחלוטין. ההפקה נכתבת מחומרים שהקבוצה עסקה בהם במהלך השנה, תוך כדי הרחקה אסטתית. הזדמנות זו היא לעיתים הפעם הראשונה שההורים שומעים, יכולים לשמוע, מה זה אומר להיות ילד שמן. הם רואים את הקשיים אך בעיקר את זה שהילד הוא הרבה יותר מרק ילד שמן, אלא גם את כל נקודות הכוח שלו.
תוצאות:
א. 95% מהנרשמים לסדנאות נרשמים לשנה נוספת, וישנו גרעין שממשיך כבר ארבע שנים.
ב. במהלך השנה חל שיפור משמעותי בביטחון העצמי של המשתתפים, הספונטניות עלתה, כושר האלתור עלה.
ג. הילדים דיווחו על יכולת משתפרת להתחייב למסגרות שונות. יכולת גוברת ללכת לביה"ס, להיפגש עם חברים…
ד. בממוצע נרשמה היעדרות אחת לילד מהפעילות לאורך כל השנה.
ה. מודעות הילדים אל הנושא התזונתי עלתה. היו מי שנרשמו בעקבות קבוצה גם לקייטנה בקיץ שגם בה היה חינוך לתזונה נכונה.
ו. כמו בכל מסגרת, היו ילדים שירדו במשקל, וממשיכים לרדת, היו ששמרו על משקלם והיו מי שעלו.
"בי"ח לילדים-אדמונד ולילי ספרא"
היחידה לאנדוקרינולוגיה וסכרת נעורים
לפרטים נוספים:
נטעלי שלום- מטפלת בפסיכודרמה ומנהלת סדנאות לטיפול בהשמנה.
0544-691450