מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותנתונים חדשים: החיסון לקורונה בטוח לאנשים עם טרשת נפוצה

נתונים חדשים: החיסון לקורונה בטוח לאנשים עם טרשת נפוצה

ממצאים מהמדגם הגדול ביותר בעולם של מטופלים עם טרשת נפוצה שחוסנו לקורונה מחזקים את ההמלצה להתחסן. אילו תופעות לוואי הופיעו במחוסנים עם טרשת נפוצה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כמעט 30% מהמטופלים עם טרשת נפוצה במרכז הרפואי שיבא מסרבים להתחסן למרות ההמלצה לעשות כך. בשל החשש לבריאות ואף לחיי המסרבים להתחסן, פרופ' אחירון מנהלת המרכז לטרשת נפוצה בשיבא ומנהלת קהילת טרשת נפוצה ב'כמוני' העבירה הרצאה מיוחדת, בה הציגה נתונים חדשים ואת הידע העדכני ביותר שנצבר באשר להשפעת חיסוני הקורונה על אנשים עם טרשת נפוצה, שעשויים לעזור למתלבטים לקבל את ההחלטה הנכונה.

 

במרכז לטרשת נפוצה בשיבא מרוכז מדגם המתחסנים הגדול ביותר בעולם של אנשים עם טרשת נפוצה - כיום 693 מחוסנים. פרופ' אחירון – בין הרצאות ועדכונים לנוירולוגים בכל רחבי העולם – התפנתה כדי להציג את הממצאים ולענות על השאלות של חברי הקהילה באמצעות מפגש זום שנערך בשבוע שעבר.

 

ריכזנו את התשובות לכל השאלות בנושא. בתחתית העמוד תוכלו למצוא הקלטה של המפגש

 

לאילו מטופלים עם טרשת נפוצה מומלץ להתחסן נגד קורונה?

 

פרופ' אחירון מבהירה כי אין ספק שכדאי להתחסן - וההמלצה נכונה לכלל המטופלים עם טרשת נפוצה, בכל המצבים. למי שלא מקבל טיפול תרופתי לטרשת נפוצה מומלץ להתחסן ללא כל הגבלה.

 

למי שצריך לקבל טיפול תרופתי שטרם החל, ההמלצה היא קודם להתחסן ורק לאחר מכן – חודש לאחר מנת החיסון השנייה, להתחיל בטיפול תרופתי. הסיבה לכך היא שלא ידוע מה השפעתה הספציפית של כל תרופה על יעילות החיסון.

 

גם למטופלים שכבר נמצאים תחת טיפול תרופתי מומלץ להתחסן, אך יש לקחת בחשבון שחלק מהמטופלים בתרופות המחלישות את מערכת החיסון לא יהיו מוגנים מהמחלה. 

 

האם החיסון מצליח להגן על אנשים עם טרשת נפוצה מפני קורונה?

 

לעת עתה נראית יעילות גבוהה מאוד: לאחר החיסון הראשון רק 0.5% מהמחוסנים עם טרשת נפוצה נדבקו בקורונה, ולאחר החיסון השני לא התגלה עדיין אף אדם עם טרשת נפוצה שנדבק.

 

יש צורך בהמשך מעקב אחר המחוסנים כדי לראות שאכן גם לאורך זמן לא נראה הידבקות ותחלואה.

 

האם תרופות לטרשת נפוצה עלולות לפגוע ביעילות החיסון לקורונה?

 

תרופות מסוימות לטרשת נפוצה עלולות לפגוע ביעילות החיסון. בקרב המקבלים טיפולים תרופתיים המפחיתים את פעילות המערכת החיסונית מומלץ לבצע לפני החיסון ספירת דם.

 

אם רמת הלימפוציטים בדם גבוהה מ-1000 ניתן להתחסן כרגיל. אם רמת הלימפוציטים בדם נמוכה מ-1000 המטופל עשוי שלא לפתח נוגדנים למרות החיסון ולכן לא להיות מוגן – אך גם למטופלים אלה מומלץ להתחסן.

 

אם מטופל מקבלים תרופה באופן קבוע ויומי שלא נכון להפסיק את נטילתה כמו אובג'יו או גילניה מומלץ לאחר החיסון לבצע בדיקת נוגדנים כדי לוודא שלמרות רמת הלימפוציטים הנמוכה הוא פיתח נוגדנים והוא באמת מחוסן לקורונה.

 

קשה כרגע לקבוע מהי יעילות חיסון תחת הטיפול בתרופות שונות כי אין מדגם וניסיון ארוך טווח לכל תרופה לטרשת נפוצה. נושא זה נבדק כיום במחקר של המרכז בשיבא, ותוצאותיו צפויות להתקבל תוך חודשיים-שלושה. בינתיים, מי שחושש שלא פיתח נוגדנים יכול לבדוק ליתר ביטחון את רמות הנוגדנים בדם באופן יזום.

 

איך ניתן לדעת אם התפתחו נוגדנים?

 

הבדיקה שמאפשרת לבחון אם התפתחו נוגדנים היא בדיקת דם פשוטה אך יקרה. בשיבא דוגמים מטופלים שהתחסנו כחודש לאחר החיסון ומזמנים אותם לבדיקת נוגדנים. יש בתי חולים וקופות חולים שם ניתן לבקש בתשלום לבצע בדיקה זו. את בדיקת הנוגדנים מומלץ לעשות בתקופה שבין חודש לשלושה חודשים לאחר החיסון השני.

 

אילו תופעות לוואי הופיעו באנשים עם טרשת נפוצה שהתחסנו נגד קורונה?

 

תופעות הלוואי שנצפו בקרב אנשים עם טרשת נפוצה היו דומות לתופעות הלוואי שתוארו באוכלוסייה הכללית: כאב באזור ההזרקה, חום וצמרמורות, עייפות, כאבי ראש וכאבי שרירים. בדומה לנתונים המוכרים מהאוכלוסייה הכללית, גם בקרב אנשים עם טרשת נפוצה נצפו יותר תופעות לוואי לאחר החיסון השני מאשר לאחר החיסון הראשון.

 

החמרה בתופעות לוואי נוירולוגיות – כמו נימולים או קושי בהליכה – דווחה רק בקרב 2% לאחר החיסון הראשון ו-4.8% לאחר החיסון השני. על התסמין הספציפי נימול בפנים דיווחו 0.5% לאחר החיסון הראשון ו-1.1% לאחר החיסון השני.

 

בכל אופן כל תופעות הלוואי היו קצרות מועד - רובן חלפו תוך 48 שעות ובמקרים מעטים כעבור מספר ימים נוספים. לא היו מקרים בהם תופעות הלוואי או ההחמרה בתסמינים הנוירולוגים לא חלפו.

 

בהשוואה בין מבוגרים (55+) לצעירים (55-18), ניתן לראות שגם לאחר החיסון הראשון וגם לאחר השני, הצעירים חווים יותר תופעות לוואי - בדומה לנתונים המדווחים באוכלוסייה הכללית.

 

כמו כן, אנשים שקיבלו תרופות לטרשת נפוצה חוו יותר תופעות לוואי בהשוואה לאנשים שלא קיבלו בתקופת החיסון טיפול תרופתי למחלה.

 

האם החיסון לקורונה מעורר התקפים במטופלים עם טרשת נפוצה?

 

8 מטופלים (2.1%) חוו התקף טרשת נפוצה לאחר החיסון הראשון ו-5 מטופלים (1.6%) חוו התקף אחרי החיסון השני, אך לא ניתן לייחס את ההתקפים לחיסון – שיעור ההתקפים בקרב המחוסנים היה דומה לאוכלוסייה של מטופלים במרכז שלא חוסנו. במילים אחרות: לא נצפתה תדירות גבוהה יותר של התקפים לאחר חיסוני הקורונה.

 

ההתקפים במטופלים שחוסנו הופיעו תוך 19-10 ימים מהחיסון הראשון ו-21-14 יום מהחיסון השני. כלומר, במי שחוסן וחלפו ארבעה שבועות מהחיסון - קשה להניח שהחיסון עצמו כבר יגרום להתקף.

 

פרופ' אחירון מסכמת כי עכשיו אפשר לומר ולשתף עם מרכזי טרשת ברחבי העולם כי החיסון עצמו לא מחמיר את התופעות של המחלה ולא גורם להתקפים.

 

האם יש יותר או פחות תופעות לוואי בקרב מקבלי תרופות מסוימות לטרשת נפוצה?

 

המידע שיש כיום הוא כללי – כאמור, ניתן לומר שבקרב מקבלי תרופות לטרשת נפוצה היו יותר תופעות לוואי בהשוואה לאנשים עם טרשת נפוצה שלא קיבלו טיפול תרופתי.

 

מהנתונים הראשוניים עולה שהפיזור בין התרופות השונות היה דומה, כלומר לא נמצא בינתיים שתרופה מסוימת מעלה או מורידה את הסיכון לתופעות לוואי בהשוואה לתרופות אחרות. עם זאת, עדיין לא הצטברו מספיק נתונים בנושא. 

 

האם מי שחווה התקף לאחר שקיבל חיסון אחר בעבר צריך לחשוש מהתקף לאחר חיסון קורונה?

 

חיסון מעורר את התגובה החיסונית, לכן קיימת האפשרות התיאורטית שיעורר התקף. צריך לקחת בחשבון שיכול להיות שאותו התקף היה מתרחש גם בלי קשר לחיסון. מה גם שבעבודות נמצא כי חיסונים לא מעוררים התקפים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. במידה והיה מקרה כזה בעבר הוא ייחודי מאוד ואין להכליל ממנו או להסיק מהמקרים הללו לגבי סכנה להתקף עם חיסון קורונה.

 

פרופ' אחירון ממליצה לאותם מטופלים להתחסן לצד החשש המובן, ומשתפת כי מטופלים רבים עם חששות מחיסונים קודמים ואלרגיות עברו את החיסון בשלום ובבטחה.

 

האם יש חשש שילד להורה שאובחן בטרשת נפוצה יפתח בעצמו את המחלה בעקבות החיסון?

 

פרופ' אחירון מציינת שאכן לילדים לאנשים עם טרשת נפוצה יש סיכון מעט גבוה יותר לפתח טרשת נפוצה בעתיד, בגלל רקע גנטי, אך אין סיבה לחשוש שהחיסון יעורר טרשת נפוצה או יגביר את הסיכון להתפתחות המחלה בעתיד.

 

פרופ' אחירון ממליצה לחסן את הילדים שניתן לחסן כיום וגם את הילדים הצעירים יותר שניתן יהיה לחסן בעתיד – בין אם הם עם טרשת נפוצה בעצמם או ילדים להורה שאובחן בטרשת נפוצה.

 

פרופ' אחירון מציינת שילדים מקבלים חיסונים רבים כמו חזרת, אדמת וצהבת שהם הרבה יותר מסוכנים ואין כלפיהם כל התנגדות.

 

האם אדם עם טרשת נפוצה שחלה בקורונה בעבר צריך להתחסן?

 

ההנחיה למחלימים מקורונה עם טרשת נפוצה היא כמו לאוכלוסייה הכללית - להתחסן. בבדיקות שהתבצעו בשיבא נמצא ש-11% מאלו שכבר חלו בקורונה לא פיתחו נוגדנים ולכן לא מוגנים מפני הידבקות ומחלה נוספת. המטרה של החיסון הנוסף היא להגן גם עליהם.

 

המפגש המלא: