סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
נשים עם חסך בשעות שינה – בסיכון לפתח סוכרת
מחקר אמריקאי חדש מדגים כיצד קיצור זמן השינה בשעה וחצי בלבד למשך שישה שבועות מגביר את התנגודת לאינסולין, ובכך תורם לעלייה בסיכון לסוכרת סוג 2
בשנים האחרונות גוברת המודעות לחשיבותה של שינה מספקת ואיכותית לבריאות האדם.
מחקרים רבים קושרים בין הפרעות בשינה לעלייה בסיכון להתפתחות סוכרת, ככל הנראה על רקע עלייה בפעילות מערכת העצבים הסימפטטית ושינויים הורמונאליים שונים. וגם מנגד, מחקרים קושרים בין סוכרת לבין סיכון מוגבר לעייפות ולשיבוש בשעון הביולוגי של הגוף – השעון הצירקדי ולנטייה גבוהה להתפתחות מספר הפרעות שינה, ובהן דום נשימה בשינה, תסמונת הרגליים חסרות המנוחה ונדודי שינה.
עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי די בקיצור של שעה וחצי בשעות השינה בלילה כדי לחולל שינויים ביולוגיים שמשפיעים על נטייה מוגברת להתפתחות סוכרת אצל נשים, בעיקר לאחר גיל המעבר.
תנאים מבוקרים
רוב ארגוני הבריאות ממליצים על בין שבע לתשע שעות שינה בלילה לצורך בריאות מיטיבית, אך כשליש מהאמריקאים ישנים פחות מהכמות המינימלית המומלצת.
במסגרת המחקר גויסו 38 נשים בריאות, בהן 11 נשים בגיל המעבר שנהגו לישון לפחות שבע שעות בלילה, בהתאם להמלצות המקובלות.
המשתתפות עברו שני שלבי מחקר בסדר אקראי: בשלב אחד הן התבקשו לשמור על שינה מספקת; ואילו בשלב השני הן התבקשו לדחות את שעת השינה שלהן בשעה וחצי, ולקצר את משך השינה הכולל לכשש שעות בלבד. כל אחד משלבי המחקר נמשך כשישה שבועות. לנבדקות הוצמדו בשעות הלילה מכשירי ניטור, וכן בוצעו בדיקות לאורך תקופת המחקר לרמות הסוכר והאינסולין בדם ולריכוזי השומן בגוף. כל הנבדקות הצליחו לפעול לפי הנחיות החוקרים ולקצר את משך השינה בשלב המחקר השני.
במחקר נמצא כי קיצור השינה בשעה וחצי למשך שישה שבועות הוביל לעלייה של 12% בממוצע ברמות האינסולין בגוף בצום. כ-15% מהנשים פיתחו תנגודת לאינסולין – מצב שבו תאי הגוף אינם מגיבים היטב להורמון האינסולין או מפתחים עמידות כלפיו, וכך למעשה "מתנגדים" לפעולתו, וכתוצאה מכך אינם סופגים סוכר, באופן שמוביל לעלייה ברמות הסוכר בדם. מעל לחמישית מהנשים לאחר גיל המעבר פיתחו תנגודת לאינסולין כתוצאה מקיצור שעות השינה.
הרמות הממוצעות של סוכר בדם נותרו יציבות במשך כל תקופת המחקר, אולם החוקרים מציינים כי עם הזמן, כשגובר הלחץ על התאים המייצרים אינסולין כתוצאה ממחסור בשעות שינה – השפעה זו עשויה לפגוע ביכולת תאי הגוף לעבד סוכר ועלולה להוביל להתפתחות סוכרת סוג 2.
החוקרים מצאו עוד כי השפעות השינה על התנגודת לאינסולין אינן נגרמות כתוצאה מעלייה בעודפי השומנים בגוף. בכך מסיקים החוקרים כי ההשפעות שנצפו לקיצור יחסית קל במשך השינה על פעילות האינסולין הן בלתי תלויות בהשמנה – שמהווה גורם סיכון נוסף מוכח להתפתחות סוכרת.
המחקר מומן על ידי איגוד הלב האמריקאי (AHA) והמכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2023 של כתב העת Diabetes Care.
אתגרים ספציפיים לנשים
בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים, החוקרים הדגישו כי ניסויים קודמים שהדגימו את ההשפעה השלילית של חסך בשינה על הרגישות לאינסולין כללו בעיקר גברים, והתמקדו בהשפעות של מחסור שינה חמור מאוד על פני פרק זמן קצר. המחקר החדש בחן נשים באופן ספציפי, מכיוון שמחקרים מצביעים על כך שלשינה לקויה עשויה להיות השפעה גדולה יותר על בריאות הלב וכלי הדם של נשים מאשר של גברים.
"נשים מתמודדות עם שינויים רבים בהרגלי השינה שלהן עקב הלידה, גידול ילדים וגיל המעבר", הסבירה ראש צוות החוקרים, פרופ' מארי-פייר סנט-אונג' (St-Onge) מהמרכז לחקר מצוינות בינה והשעון הצירקדי באוניברסיטת קולומביה. "אצל נשים נפוץ יותר לראות את התחושה, כי הן לא ישנות מספיק, בהשוואה לגברים", הוסיפה.
בחינת ההשפעות של אובדן שינה על הבריאות מאתגרת בסביבה מחקרית מבוקרת. כמה מחקרים, שבוצעו בתנאי מעבדה, הדגימו בעבר כי תקופה קצרה של חסך שינה מלא או חלקי פוגעת בחילוף החומרים של הסוכרים בגוף. לעומת זאת, המחקר הנוכחי מדגים את ההשלכות של מחסור קל בשעות שינה למשך פרק זמן ארוך יחסית של חודש וחצי, ובכך ייחודו.