אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כל הזכויות של נפגעי שבץ מוחי וחוט שדרה
לאילו שירותים זכאים נפגעי שבץ מוחי וחוט שדרה? מתי יש זכאות לקצבה ולהנחות במיסים? איך משיגים אביזרים הנדרשים לשיקום וניידות? ומה לעשות אם נתקלים בסירוב מקופת חולים? מדריך
פגיעות בחוט השדרה ושבץ מוחי הן פגיעות רפואיות מורכבות שדורשות ברוב המקרים תהליך שיקומי ממושך, הכולל התאמת תכניות אימון ואביזרים שונים. לאורך הטיפול ואחריו, לעתים לאורך כל המשך החיים, זכאים נפגעי חוט שדרה ושבץ מוחי לשורה ארוכה של הטבות מהמדינה, שמסייעות בהתמודדות היומיומית של הנפגע ומשפחתו, לרבות עזרה במימון טיפולים ושירותים רפואיים, קצבאות והנחות במיסים.
בקיאות בהטבות השונות מאפשרת לנפגעים למצות את זכויותיהם ולהקל משמעותית במעמסה הקשה עמם מתמודדים הם וקרוביהם. עמותת "נאמן" לנפגעי שבץ מוחי בשיתוף אתר 'כמוני' מגישים את רשימת הזכויות המלאה לשימוש נפגעי שבץ וחוט שדרה.
במדריך זה נפרט על ההטבות השונות להן זכאים אנשים לאחר שבץ או נפגעי חוט שדרה:
פגישה עם עובדת סוציאלית
לאחר פגיעה חמורה כשבץ מוחי או פגיעה בחוט השדרה זכאים מבוטחי קופות החולים במסגרת הסל לפגישה ותמיכה מלווה מצד עובדים סוציאליים של קופות החולים, לצורך הדרכות בנוגע למיצוי זכויות. מומלץ ליצור קשר דרך המוקדים הטלפונים של קופות החולים כדי לתאם תור לפגישה עם עובד סוציאלי, שאמורה להינתן ללא ההשתתפות עצמית מצד הנפגע, לצורך תמיכה, ייעוץ והכוונה. כמו כן ניתן לפנות להכוונה במיצוי זכויות למחלקות לשירותים חברתיים בלשכות הרווחה.
טיפול שיקומי
נפגעי שבץ מוחי וחוט שדרה זכאים במסגרת סל הבריאות הממלכתי לטיפול שיקומי בהתאם לפגיעתם. לרוב, לנפגעי שבץ מוחי יוצע שיקום נוירולוגי שניתן בעקבות ירידה בתפקוד וביכולות קוגניטיביות, ולנפגעי חוט שדרה עשוי להינתן גם שיקום אורתופדי בהתאם למצבם.
ההמלצה לטיפול השיקומי ניתנת במכתב השחרור מאשפוז בבית החולים ומועברת על ידי הנפגע או קרוביו לטיפול בקהילה דרך קופת החולים. כשבבית החולים בו אושפז הנפגע מומלץ על טיפול במסגרת אשפוז המשכי במוסד שיקומי, נדרש כיום אישור מקופת החולים, והשיקום ניתן למשך שלושה חודשים ללא ההשתתפות עצמית באמצעות התחייבות המועברת מקופת החולים למוסד המשקם. ועדה מקצועית של קופת החולים רשאית להאריך את תקופת הזכאות מעבר לכך. השיקום ניתן באחד המוסדות המצויים בהסכם עם הקופה, כשהמבוטח זכאי לבחור את המוסד בהתאם להסדרי הבחירה של הקופה. התוכנית השיקומית מותאמת לנפגעים תוך יומיים עד שבוע מהשחרור מבית החולים.
שיקום לנפגעי שבץ מוחי כולל טיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק בהתאם לצורך וללא הגבלה בשלושת חודשי תוכנית השיקום; ועד 20 טיפולים אצל קלינאית תקשורת לפי הצורך בשלושת החודשים.
זכאות לטיפולים נוספים ניתנת במסגרת הביטוחים המשלימים של קופות החולים, לרבות טיפולי פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת נוספים וכן טיפולי ריפוי בדיבור, טיפול בתנועה וטיפול במים (הידרותרפיה).
במאי 2012 פרסם מבקר המדינה דו"ח חריף המותח ביקורת על שירותי השיקום שמספקות קופות החולים לנפגעים, המצביע על מחסור במיטות שיקומיות, חוסר תיאום בין המערכות הציבוריות וחוסר ידע לנושא השיקום מצד נפגעים המוביל לניצול נמוך של הזכאות לשיקום. חוזר מינהל רפואה במשרד הבריאות מאוקטובר 2013 מפרט על החובה למתן המלצות לשיקום במכתב שחרור מאשפוז לאחר שבץ מוחי. במידה ולא ניתנת המלצה לשיקום במכתב השחרור, המשפחה זכאית להביא רופא שיקומי פרטי בתיאום המחלקה בה מאושפז המטופל, לצורך מתן חוות דעת רפואית על הצורך בשיקום.
לדברי פנינה רוזנצוויג, מנכ"לית עמותת נאמן לקידום מודעות, טיפול ומניעה של שבץ מוחי, "מי שאמור לקבוע את הזכות לשיקום אקוטי הוא רופא שיקומי בבית החולים או גריאטר, אך בפועל הזכאות נקבעת במקרים רבים על ידי הבקר של קופת חולים, וכשקופת החולים קובעת שאין פוטנציאל שיקומי, אם היא משחררת את המטופל הביתה בלי שיקום – המערכת לא תקלוט אותם חזרה, אלא דרך שירותי שיקום מצומצמים שניתנים בקופה, למשל 12 טיפולי פיזיותרפיה בשנה שעשויים להיות רחוקים מהבית ולא נגישים – בעיקר בפריפריה, ומהווים כטיפה בים. לכן חשוב שלא לצאת מבית החולים לפני שמקבלים שיקום, ואם רופא קבע שאין צורך בשיקום – למאושפז ולמשפחתו יש זכאות להביא רופא שיקומי נוסף לצורך חוות דעת נוספת לגבי הפוטנציאל השיקומי".
כשניתנת המלצה לטיפול שיקומי לאחר שחרור הביתה, השיקום מבוצע במסגרת היחידות לטיפולי בית שמפעילות קופות החולים הכוללות אחיות, עובדים סוציאליים, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת ודיאטנים, ללא ההשתתפות עצמית. לעתים ממליץ בית החולים על הטיפול השיקומי במסגרת של שהות במוסד שיקומי של קופת החולים או כזה העובד עם קופת החולים בהסכם, שאינו מוכר כבית חולים, וגם במקרה זה מותאם השיקום ללא השתתפות עצמית מצד הנפגע, אולם כיום קיים בישראל מחסור במיטות שיקומיות אלה.
כשקופת החולים קובעת שאין פוטנציאל שיקומי, אם היא משחררת את המטופל הביתה בלי שיקום – המערכת לא תקלוט אותו חזרה. לכן חשוב שלא לצאת מבית החולים לפני שמקבלים שיקום (צילום: shutterstock)
פיזיותרפיה והידרותרפיה
הזכאות בסל היא לטיפולי פיזיותרפיה לנפגעי שבץ מוחי וחוט שדרה עבור עד 12 טיפולים בכל שנה קלנדרית. חוזר משרד הבריאות מנובמבר 2013 מחייב לספק שירותי פיזיותרפיה לנפגעים תוך שלושה שבועות מיום ההפנייה ותוך יומיים במקרים דחופים. הזכאות לטיפולי פיזיותרפיה כוללת בתוכה גם טיפולי הידרותרפיה במים בבריכה יעודית, הנדרשים לעתים לחיזוק וייצוב ושיפור התנועתיות.
טיפול בדיבור
השיקום בדיבור אצל קלינאי תקשורת ניתן במסגרת זכאות לעד 20 טיפולים, ובאופן חד פעמי, עד שנתיים מיום האירוע שהוביל לפגיעה מוחית או פגיעה בחוט שדרה, על פי שיקול קלינאית התקשורת. עם זאת, מכתב ששלח בספטמבר 2-13 מנכ"ל משרד הבריאות דאז פרופ' רוני גמזו, לעמותת נאמן ולאגודה לזכויות החולה, הבהיר כי בפועל קופות החולים אינן מגבילות את מספר הטיפולים בדיבור, וניתנים לפי הצורך גם מעבר ל-20 טיפולים.
ריפוי בעיסוק
טיפולי ריפוי בעיסוק במסגרת פרטנית או קבוצתית ניתנים לנפגעי שבץ מוחי וחוט שדרה עד חודשיים בשנה, ללא הגבלה במספר הטיפולים.
סד שיקומי של הקרסול וכף הרגל (AFO)
סד שיקומי אינו כלול בסל הבריאות הממלכתי אך ניתן בחלק מהקופות בהנחות דרך הביטוחים המשלימים.
בוטולניום טוקסין
נפגעי שבץ מוחי עם ספסטיות קשה ביד וספסטיות פוקאלית בגפה העליונה זכאים לטיפולים בבוטוליניום טוקסין (בתרופות בוטוקס, דיספורט) דרך סל הבריאות, הניתנים בבתי החולים, ללא הגבלה במספר הטיפולים.
טיפולים נפשיים
הזכאות לטיפולים נפשיים בקהילה עבור נפגעי שבץ מוחי וחוט שדרה ניתנת כיום בהתאם לזכאות כוללת לטיפולים נפשיים דרך קופת החולים, מאז הרפורמה בבריאות הנפש. טיפול אצל פסיכיאטר ניתן כיום דרך הקופה בהתאם להיטל רבעוני, כמו כל רופא מומחה אחר; פסיכותרפיה ניתנת במרפאות הקופה ללא תשלום בהתאם למכסת טיפולים שנקבעת על ידי הרופא המטפל, עד 60 טיפולים בשנתיים לאחר האירוע המוחי (עד 30 טיפולים לשנה). פסיכולוג עצמאי ניתן דרך הקופה בתשלום של 61.67 ש"ח לביקור ראשון ו-140.01 ש"ח לביקור חוזר, נכון לקיץ 2022.
מעבר לכך, נפגעי שבץ וחוט שדרה עלולים לסבול מדיכאון נוירולוגי, דהיינו ממצב נפשי על רקע הנזק שארע למערכת העצבים המרכזית, וזקוקים לטיפולים של פסיכולוגים שיקומיים, שלא תמיד ניתנים להם דרך קופות החולים. לדברי פנינה רוזנצוויג, "הנפגעים ומשפחותיהם צריכים לדרוש פסיכולוג שיקומי, כי הטיפול כלול בסל אבל יש מחסור בפסיכולוגים כאלה, וקופות החולים לא מיידעות את המטופלים הרלוונטיים. כשנפגע שבץ הולך לבריאות הנפש דרך הקופה כמו מבוטח רגיל, הוא עלול להיבלע בסל הכולל ולעבור הכוונה לפסיכולוג התנהגותי, בעוד שהוא סובל ממצוקה נפשית על רקע הפגיעה הנוירולוגית".
קנאביס רפואי
כיום נפגעי שבץ וחוט שדרה הסובלים מכאבים רשאים להגיש בקשה לקבלת קנאביס רפואי. ישנם רופאים המוסמכים על ידי היחידה לקנביס רפואי (יק"ר) במשרד הבריאות לספק למטופל מרשם לקנאביס רפואי במעמד הביקור, וכמו כן – רופאים מומחים אחרים רשאים להגיש בקשה למשרד הבריאות על גבי טופס ייעודי. הקנאביס הרפואי ניתן ברכישה דרך בתי מרקחת מורשים שקיבלו אישור למכירת החומר.
לפי נוהל משרד הבריאות שעודכן לאחרונה בינואר 2022, רשאים לקבל אישור לקאנביס רפואי הסובלים מכאב נוירופטי ממקור אורגני ברור, לרבות על רקע פגיעה בחוט שדרה או שבץ מוחי, המטופלים במרפאת כאב מוכרת שנה לפחות לפני הגשת הבקשה, ולאחר מיצוי אפשרויות הטיפול המקובלות ובצירוף תדפיסי מעקב במרפאה ודו"חות המאשרים ניפוק תרופות לכאב טרם הגשת הבקשה.
הזכאות בסל היא לטיפולי פיזיותרפיה לנפגעי שבץ מוחי וחוט שדרה עבור עד 12 טיפולים בכל שנה קלנדרית (צילום: shutterstock)
מיצוי זכויות מול קופות החולים
במקרה של פגיעה במיצוי הזכויות לשיקום או זכויות אחרות מצד קופת חולים, רשאים הנפגע וקרובי המשפחה להגיש ערעור על החלטות הקופה בפני ועדת חריגים של קופת חולים המחויבת לדון באופן ענייני בכל פנייה ולפרט את החלטותיה באופן מנומק, ומחויבת לחשוף בפני הפונה את כל המסמכים הקשורים לדיון בעניינו. הפנייה לוועדת חריגים יכולה גם להיעשות באמצעות עורך דין או מיופה כוח.
אפיק נוסף במקרה של סירוב הקופה למימון טיפול הוא בפנייה לנציבות קבילות ציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי במשרד הבריאות. לפני פנייה לנציבות, מומלץ לפנות לנציבות פניות ציבור בקופת החולים בה הנכם מבוטחים. הגשת קבילה למשרד הבריאות ניתן לשלוח באמצעות טופס מקוון באינטרנט, וכן באמצעות הדואר, טלפון או פקס, כמפורט באתר משרד הבריאות. אם נתקלתם בסירוב לקבלת טיפול/ שירות – ניתן גם לפנות לעמותת נאמן ולאגודה לזכויות החולה.
התאמת דיור למוגבלי תנועה
אנשים המוגבלים בתנועתם בעקבות פגיעת חוט שדרה או שבץ מוחי, המשתמשים במכשירי ניידות שונים, זכאים להתאמת דיור, במידה ואין בבעלותם יותר מדירה אחת. הסיוע ניתן עבור הוספת פתחים להכנסת מכשירי שיקום כגון כיסאות גלגלים, הרחבות פתחים, התאמת חדרי שירותים ומקלחת והתאמת מטבח. לדיירי שיכון ציבורי ניתן מימון מלא עבור התאמת דיור, ואילו לבעלי דירות פרטיות ניתן מענק והלוואה בהתאם לגובה ההכנסה, מספר הנפשות במשפחה וגודל הדירה.
ההפנייה לשירות נעשית דרך עובדת סוציאלית בלשכת הבריאות המחוזית של משרד הבריאות בטרם ביצוע השינויים בדירה. אישור מימון התאמת הדיור ניתן בהמשך באמצעות ועדה בינמשרדית הכוללת נציגים ממשרדי הבריאות והשיכון.
הגשת בקשה להתאמת דיור צריכה להיעשות בטרם ביצוע השינויים בדירה. הרבה משפחות משפצות את בית הנפגע עוד לפני שהוא חוזר הביתה מאשפוז ולא מקבלות את הכסף חזרה (צילום: shutterstock)
הבקשה להתאמת דיור מוגשת על ידי מרפאים בעיסוק בקופת החולים ומועברת למשרד הבריאות, ועליה להיעשות לפני ההחלטה על שיפוצים. לדברי רוזנצוויג, "הרבה משפחות משפצות את בית הנפגע עוד לפני שהוא חוזר הביתה מאשפוז - ואז לא מקבלות את הכסף הזה חזרה. חשוב לפנות למיצוי הזכויות למרפאה בעיסוק בקופה או לעובדת הסוציאלית בבית החולים".
מכשירי שיקום וניידות
סל הבריאות מסייע במימון מכשירי שיקום וניידות לנפגעי חוט שדרה ושבץ מוחי. השירות ניתן בעבר דרך המחלקות למחלות ממושכות ושיקום בלשכות הבריאות המחוזיות, והחל מאפריל 2024 השירות הועבר לאחריות קופות החולים בשתי פעימות שמושלמות באווקטובר 2024.
כל נפגע הנזקק למכשיר שיקום וניידות לצמיתות על רקע נכות קבועה זכאי להגיש בקשה להשתתפות במימון המכשיר. נפגעים שפוצו בגין האביזר על ידי המזיק או גורם מבטח, מראש או בדיעבד – אינם זכאים למימון כפול. מכשירי ניידות יוחזרו לקופת החולים לאחר פטירת המטופלים.
בעקבות יישום הרפורמה להעברת האחריות לאספקת מכשירי שיקום וניידות לקופות החולים, נקבעה השתתפות עצמית קבועה למכשירים כך, למשל, סכום ההשתפות העצמית בבקשה לאספקת כיסא גלגלים נע בין 160 ש"ח לכיסא פשוט מ'קבוצה 3' לבין 951 ש"ח לכיסא משודרג יותר מ'קבוצה 1 פלוס', וסכום ההשתתפות העצמית למיטה חשמלית עומד על 566 ש"ח למיטה חדשה ו-283 ש"ח למיטה משומשת.
עוד על הרפורמה לאספקת מכשירי שיקום וניידות דרך קופות החולים
נפגעי צה"ל וכוחות הביטחון זכאים למימון מכשירי שיקום וניידות במסלול אחר דרך משרד הביטחון.
ישנם גם ארגונים שונים העוסקים במכשירי סיוע לאנשים עם מוגבלות זמנית, ומאפשרים בין היתר השאלה של מכשירים שאינה כרוכה בתשלום אלא במתן ערבות.
יד שרה - טלפון 6444*
מילבת - עמותה המפתחת אביזרים בהתאמה אישית במקרים בהם אין אביזר מתאים. טלפון: 07-222-30-007.
עזר מציון - טלפון 03-5742742
ימי מחלה
לפי חוק ימי מחלה, עובד צובר זכאות ל-1.5 ימי מחלה לכל חודש עבודה במשרה מלאה אצל אותו מעסיק ובאותו מקום עבודה, 18 ימים בשנה, וניתן לצבור ימי מחלה – עד 90 יום. במספר ענפי עבודה אף ישנה זכאות לצבירת 2 ימי מחלה לחודש עבודה. לעובד במשרה חלקית או עובד שעתי/יומי קיימת נוסחה לחישוב הזכאות לימי מחלה בהתאם לחוק. התשלום עבור ימי מחלה, לפי תיקון לחוק מאפריל 2011 – עומד על 50% משכר העבודה הרגיל ליום השני והשלישי, כשאין תשלום עבור יום המחלה הראשון, ועומד על 100% משכר העבודה הרגיל החל מיום המחלה הרביעי.
בן/ בת הזוג של נפגע שבץ מוחי או חוט שדרה רשאים אף הם להעדר מהעבודה עד 6 ימי מחלה בשנה, על פי מניין ימי המחלה שצבר בהתאם לוותק, לצורך תמיכה בטיפולים הרפואיים.
פיצויי פיטורים ודמי אבטלה
מעסיק אינו יכול לפטר עובד שנפגע בעקבות שבץ מוחי או חוט שדרה, ואם יעשה זאת, הדבר ייחשב כהפרת חוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות, וניתן לתבוע אותו בשל כך.
בנוסף, נפגע יוכל להתפטר מהעבודה ביוזמתו, וייחשב כמי שפוטר לפי חוק פיצויים, מאחר ופגיעה משבץ מוחי או בחוט שדרה מהווים עילה מוצדקת להתפטרות. כמו כן, נפגעים שהתפטרו יהיו זכאים לדמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי כמי שפוטרו גם ללא מכתב פיטורים, בכפוף להצגת אישורים רפואיים.
ביטוחי בריאות פרטיים ופנסיה רפואית
לנפגעי חוט שדרה ושבץ מוחי שאיבדו את יכולת התעסוקה מומלץ לבחון זכאויות בביטוחי בריאות פרטיים ובקרנות הפנסיה/ ביטוחי מנהלים שבהן הם מבוטחים.
בין השאר מומלץ לבדוק זכאות לתשלומים/ החזרים הבאים:
- כיסוי לחוות דעת רפואית שנייה ולבדיקות הדמיה אבחנתיות שונות.
- מימון תרופות שאינן בסל: ביטוחי בריאות פרטיים מאפשרים מימון לתרופות שאינן בסל הבריאות – לרוב עד תקרת גג של מיליון ש"ח לכל התרופות הנדרשות לכל המחלות שבהן יאובחן המבוטח. במידה ויש צורך בתרופה שאינה בסל – ניתן להפנות לחברת הביטוח בקשה למימונה באמצעות סעיף זה.
- פיצוי מחלות קשות: פוליסות הביטוח הרפואי הפרטיות מציעות פיצוי כספי עבור אבחון מחלות קשות, ויש לבדוק בפוליסה האם המצב הרפואי ממנו סובל המטופל נכלל בקטגוריה זו. לפי חוזר המפקח על הביטוח במשרד האוצר, פוליסת ביטוח רפואי פרטי לפיצוי מחלות קשות מחויבת לכלול פיצוי לכל אירוע מוחי (צרברווסקולרי), המתבטא בהפרעות נוירולוגיות או חוסר נוירולוגי, הנמשכים מעל 24 שעות והכוללים נמק של רקמת מוח, דימום מוחי, חסימה או תסחיף ממקור חוץ מוחי ועדות לנזק נוירולוגי קבוע ובלתי הפיך הנתמך בשינויים בבדיקת CT או MRI הנמשך לפחות 8 שבועות ונקבע על ידי נוירולוג מומחה.
ביטוח אובדן כושר עבודה: סעיף ביטוחי שכלול כיום בכל קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים ולעתים אף נרכש כביטוח נפרד על ידי המעסיק/על ידי עצמאים. ביטוח זה מקנה פיצוי כספי על אובדן כושר עבודה עקב תאונה או מחלה, לרבות פגיעת חוט שדרה ושבץ מוחי, בכפוף לאישורים רפואיים, כשמקובל בעיקר אישור מטעם רופא תעסוקתי. הכיסוי הוא לרוב עד לסכום של 75% מהמשכורת, וניתן רק בחלוף 90 יום ברצף מתחילת הפסקת העבודה. בפרק זמן זה, כחלופה לקצבת נכות של ביטוח לאומי. ב-90 הימים הראשונים להפסקת העבודה ניתן לנצל את ימי המחלה שהחולה צבר, ובהמשך להגיש בקשה לקצבת הבטחת הכנסה בביטוח הלאומי למימון הימים הנותרים – עד תחילת הפעלת תשלומי אובדן כושר עבודה.
- פנסיה רפואית: דרך קרן הפנסיה יש לבדוק את הזכאות לקבלת פנסיה רפואית – כלומר לתשלומי פנסיה לכל החיים עוד לפני גיל הפרישה על רקע מצב רפואי שפגע לצמיתות בכושר התעסוקה. לעובדי מדינה זכאות זו ניתנת דרך הוועדות הרפואיות לעובדי במדינה בלשכות הבריאות של משרד הבריאות. במקרים בהם מאושרת זכאות לפנסיה רפואית, זו לרוב ניתנת בסכום של 70% מהמשכורת. במקרה שוועדה רפואית בקרן הפנסיה דחתה את הבקשה לפנסיה רפואית – ניתן להגיש ערעור על החלטתה לוועדה העליונה של קרנות הפנסיה ובהמשך לבית המשפט.
קצבאות
לאחר שבץ מוחי או פגיעה בחוט השדרה עלולה להופיע מגבלה תפקודית זמנית, מתמשכת ואף קבועה. חוק ביטוח סיעוד נוסד על מנת לאפשר את המשך מגורי החולה בקהילה, תוך מתן עזרה בבית למתקשים בניהול משק הבית והטיפול האישי.
רצוי לגשת לסניף הביטוח הלאומי הקרוב מוקדם ככל האפשר לבירור הזכויות. במקרים רבים ניתן להתחיל בתהליכי זכאות שונים טרם השחרור המלא מהמסגרת השיקומית. ההמלצה נכונה בעיקר לגבי נפגעים הזקוקים לעזרה בסיעוד, למשל לסיוע בהעסקת עובד זר – הליך שמבוצע דרך המוסד לביטוח לאומי ולרוב אורך כשלושה חודשים, שמומלץ להתחילו כבר באשפוז.
כאשר האירוע היה במהלך העבודה או קשור לעבודה, יש לציין עובדה זאת בבית החולים ולהקפיד שהדבר יצויין במכתב השחרור. תביעה למוסד לביטוח לאומי בגין תאונת עבודה יש להגיש עד שנה לאחר המקרה. מאחר והתביעה מסובכת, רצוי להיוועץ בעורך דין טרם הפניה למוסד.
קצבת נכות
קצבת נכות ניתנת לאנשים שנפגע כושר עבודתם כתוצאה מהפגיעה בחוט השדרה או משבץ מוחי. ניתן לקבל הכרה לקצבת נכות זמנית וכן הכרה לקצבה קבועה, כשההכרה מבוססת על ההתקדמות בתהליך השיקומי והשיפור בתפקוד.
הקצבה ניתנת במלואה לאנשים שלאור הפגיעה בכושר ההשתכרות מרוויחים נכון לקיץ 2022 עד 6,331 ש"ח לחודש (לא כולל תשלום דמי מחלה מהמעסיק). למרוויחים 1,909 ש"ח ויותר משולמת קצבה מוגדלת עבור בת הזוג והילדים, במידה וקצבת הנכות ניתנת לשנה לפחות.
הכרה באחוזי נכות לצורך קבלת הקצבה נעשית באמצעות פנייה לוועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי, כשלנכות כללית שני מרכיבים: נכות רפואית ודרגת אי כושר.
שני המרכיבים נקבעים על ידי ועדה רפואית, ובעוד שמרכיב הנכות הרפואית לרוב נקבע בהסתמך על קריטריונים של ספר הליקויים, דרגת אי כושר נקבעת על פי שיקול דעת של חברי הוועדה. כדי לקבל קצבת נכות נדרשים מינימום 60% נכות רפואית או 40% בתנאי שאחד מהליקויים הוא מעל 25%, וכן דרגת אי כושר בשיעור של 50% לפחות, כשהדרגות המזכות הן בדרך כלל מ-60% ומעלה. חמש דרגות נכות מזכות כיום בקצבה: 60%, 65% ו-74% - המוכרות כ'נכות חלקית', ו-75% או 100% שמשמעותם 'נכות מלאה'.
נכות רפואית: ככלל, אחוזי הנכות לאחר פגיעה מוחית נקבעים בהתאם לסוג הפגיעה וחומרתה, וזה הדין גם בפגיעות בחוט השדרה. לפי ספר הליקויים (הנכויות) הנהוג בביטוח הלאומי, חולשת פלג גוף קלה מאוד מקנה 5% נכות בפלג גוף לא דומיננטי ו-10% נכות בפלג גוף דומיננטי; חולשת פלג גוף קלה מקנה 20% נכות בפלג גוף לא דומיננטי ו-30% נכות בפלג גוף דומיננטי; חולשה בינונית מקנה מקנה 40% נכות בפלג גוף לא דומיננטי ו-50% נכות בפלג גוף דומיננטי; חולשה קשה שאינה מאפשרת הליכה עצמאית עם הפרעה קשה ביד המקשה על תפקוד יומיומי מקנה מקנה 60% נכות בפלג גוף לא דומיננטי ו-80% נכות בפלג גוף דומיננטי; ושיתוק מלא מקנה 100% נכות בכל פלג גוף. כמו כן, חולשת פלג גוף תחתון (פרפרזיס) מקנה אחוזי נכות בהתאם לחומרתה, עד 80% נכות להפרעה קשה ללא הליכה עצמאית ו-100% לשיתוק מוחלט, חולשה בארבעת הגפיים מקנה אף היא אחוזי נכות דומים בהתאם לחומרה, וכן קיימים אחוזי נכות בהתאם לפגיעות בעצבי המוח ובעצבים היקפיים או שרירים. ליקויי דיבור מקנים אף הם אחוזי נכות, לרבות הפרעות היגוי – עד 40% נכות במצב קשה, ואפזיה – עד 100% נכות במקרים בהם לא ניתן לקיים תקשורת עם הזולת. תנועות בלתי רצוניות מקנות אחוזי נכות עד 40% בדרגה חמורה בפנים ובצוואר ועד 60% נכות בגפיים ובגוו. פגיעה בעצבי הגפיים התחתונים על רקע פגיעה בחוט שדרה מקנה עד 40% נכות בדרגה הקשה.
דרגת אי כושר: דרגת אי כושר נקבעת על פי התרשמות חברי הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי מהירידה בכושר התפקוד בעקבות המחלה.
גובה קצבת הנכות: גובה הקצבה נקבע בהתאם לאחוזי הנכות הרפואית שנקבעו על ידי הוועדה הרפואית, ועודכן במהלך שנת 2021 בעקבות מאבק הנכים: נכון לקיץ 2022, דרגת אי כושר חלקי של 60% מזכה בקצבה חודשית של 2,135 ש"ח; דרגת אי כושר של 65% מזכה בקצבה של 2,273 ש"ח לחודש; דרגת אי כושר של 74% מזכה בקצבה של 2,522 ש"ח לחודש; ודרגת אי כושר מלאה של 75% או 100% מזכה בקצבה של 3,700 ש"ח לחודש. תוספות ניתנות בהתאם למבנה התא המשפחתי (בן זוג ומספר ילדים).
קצבת הנכות ניתנת רק בחלוף 90 יום מהיום שבו הפסיק המטופל לעבוד כתוצאה מהמחלה. במהלך 90 יום אלו יכול המטופל לנצל את ימי המחלה העומדים לרשותו במקום העבודה. במידה והמטופל סובל ממצב כלכלי קשה, באפשרותו להגיש עבור 90 יום אלה בקשה להבטחת הכנסה, אולם ככלל אין סעד עבור שלושה חודשים אלו. הקצבה ניתנת רק לאחר מיצוי כל ימי המחלה שעומדים לרשות המטופל במקום עבודתו. הזכאות לקצבה מתאפשרת באופן רטרואקטיבי עד 12 חודשים לפני המועד בו הוגשה התביעה להכרה בנכות.
קצבאות נוספות
קצבאות נוספות שניתנות על ידי המוסד לביטוח לאומי למקבלי קצבת נכות – אינן ניתנות באופן אוטומטי, ויש להגיש לכל קצבה בקשה נפרדת בהתאם לצורך.
תוספת קצבה: מקבלי קצבת נכות כללית עם דרגת אי כושר בשיעור מלא, דהיינו 75% או 100%, זכאים לתוספת קצבה שנקראה בעבר קצבת קח"ן (קצבה חודשית נוספת). החל ממארס 2018 סכום תוספת זו אינו מותנה עוד באחוזי הנכות הרפואית שנקבעו, והיא עומדת נכון לקיץ 2022 על 470 ש"ח לחודש.
קצבת שר"ם: מקבלי קצבת נכות, שהוכרו עם נכות מלאה (75% או 100% נכות) עד גיל הפרישה יכולים לבקש קצבת שר"ם – קצבת שירותים מיוחדים, המהווה קצבה כספית למטרות עזרה סיעודית בטיפול בבית, לצורך מטפל/ת שיסייע בפעולות יומיומיות, לרבות אכילה, רחצה, לבוש, ניידות בבית ושליטה על הפרשות. הקצבה ניתנת רק למי שאינו מקבל במקביל קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה והכנסתם החודשית אינה עולה על 5 פעמים השכר הממוצע במשק. הבקשה לקצבת שר"ם עשויה להיות מוגשת יחד עם בקשה לקצבת נכות או בהמשך, ותינתן רק החל מ-90 יום לאחר שנקבעה קצבת נכות. קצבת שר"ם ניתנת בהתאם לאחוזים קבועים, ועלתה משמעותית בשנים האחרונות בעקבות מאבק הנכים: נכון לקיץ 2022, אלו שנקבעו כזכאים ל-50% קצבה, הזקוקים לעזרה רבה בביצוע רוב פעולות היומיום, מקבלים 1,527 ש"ח בחודש; 112% קצבה הניתנים לאלו הזקוקים גם להשגחה מתמדת, עומדים על 3,534 ש"ח בחודש; 188% קצבה הניתנים לאלו שבנוסף לקריטריונים אלה גם תלויים לחלוטין באדם אחר מקבלים קצבה של 5,641 ש"ח בחודש; והחל מינואר 2022 נוספה קצבה בשיעור 235% לאלו שתלויים באדם אחר במידה רבה במיוחד בסכום של 7,168 ש"ח בחודש. ניתן לקבל לקצבת שר"ם רטרואקטיבית עד שישה חודשים לפני יום הגשת התביעה לקצבה.
גמלת סיעוד: לאחר גיל הפרישה, כשאין עוד זכאות לקצבת שר"ם, נכה שהגיע לגיל הפרישה ושוהה בביתו, וזקוק לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות, זכאי לגמלת סיעוד. הזכאות לגמלה זו נבחנת בהתאם לתלות של המטופל בעזרה, ונקבעת באחוזי תלות – עד מקסימום 168%. כשהגמלה כוללת שירותים לרבות טיפול בבית, ביקור במרכז יום, וכן אספקת משדר מצוקה, מוצרי ספיגה ושירותי כביסה.
נכון לקיץ 2022, גמלת סיעוד ניתנת בעזרה במימון עובד זר או עובד ישראלי לטיפול במבוגר או בכסף, בהתאם לנקודות שירות שנקבעות עבור כל נפגע על פי רמת התלות בזולת, בהתאם לשש רמות שנקבעות על פי מידת התלות בזולת וההשגחה הנדרשת. מקבלי קצבת סיעוד ברמה 1 זכאים לקצבה בכסף בסכום של 1,408 ש"ח לחודש או בשירותי סיעוד, וניתן לבצע החלפה כספית של שעת טיפול סיעודי ב-256 ש"ח. מקבלי קצבת סיעוד ברמות 2 עד 6 יכולים להחליף חלק מהשעות השבועיות שנקבעו להם לכסף, וכך למשל מקבלי קצבה ברמה 6 יכולים להחליף עד 10 שעות שבועיות לכסף בסכום של 2,049 ש"ח בחודש. חלק משעות הטיפול ניתנים להחלפה גם לשירותים נוספים, לרבות ביקור במרכז יום, חברות בקהילה תומכת, מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה ושירותי כביסה.
המעסיקים מטפל/ת זר/ה בהיקף של לפחות 12 שעות ביממה – 6 ימים בשבוע, כשהמטפל/ת מועסק/ת בחוזה כתוב ואינו/ה קרוב/ת משפחה – זכאים לקבל את מלוא גמלת הסיעוד כסף, עד לסכום מקסימלי של 5,326 ש"ח למעסיקים עובד/ת זר/ה ו-6,146 ש"ח למעסיקים עובד/ת ישראלי/ת, נכון לקיץ 2022.
במקרים בהם מועסק מטפל זר על ידי חברת הסיעוד, המטופל מממן בעצמו את יתרת השעות הנוספות הדרושה מעבר לשעות לו היה זכאי בגמלת הסיעוד – עד להיקף של משרה מלאה.
הפנייה לביטוח לאומי לצורך גמלת סיעוד ועזרה סיעודית של עובד זר – צריכה להיעשות עוד במהלך האשפוז בבית החולים לאחר הפגיעה, בהתאם למצב הנפגע, מאחר והטיפול בבקשות אלה אורך לרוב זמן רב – כשלושה חודשים בממוצע.
קצבה נוספת לנכה מונשם: נפגעי חוט שדרה שנדרשים לחיבור רציף למכונת הנשמה, ומקבלים קצבת שר"ם בהיקף מלא (188%) זכאים לקצבה נוספת קבועה זכאים לקצבה נוספת קבועה העומדת נכון לקיץ 2022 על 8,462 ש"ח לחודש.
קצבת ניידות: נפגעי שבץ מוחי וחוט שדרה המוגבלים בניידות זכאים לקצבת ניידות מהביטוח הלאומי במידה ויש להם פגיעה ברגליים הפוגעת ביכולת הניידות, לכיסוי הוצאות הנסיעה למקום העבודה, וזאת במידה ועדיין לא הגיעו לגיל פרישה. סכום קצבת ניידות חודשית נכון לקיץ 2022 על עד 2,364 ש"ח לחודש לחסרי רכב, ובהתאם להיקף השיתוק, ואילו הסכום לבעלי רכב משתנה בהתאם לסוג האביזרים הנדרשים למוגבלים בניידות וסוג הרכב. במסגרת קצבת הניידות, אם המרחק מבית המוגבל בניידות למקום עבודתו וחזרה 40 ק"מ לפחות, תשולם תוספת לקצבה לשם השתתפות בהוצאות הנסיעה הנוספות. כמו כן ניתנים במסגרת הקצבה הלוואה עומדת לקונה רכב ראשון או להחלפת רכב, הלוואות מקרן הלוואות לקונה רכב חדש, מימון והלוואות לרכישת אביזרים מיוחדים לרכב, הלוואה לרכישה והתקנה של מתקן הרמה לכיסא גלגלים לרכב ומימון שיעורי נהיגה ברכב הכולל אביזרים מיוחדים. מוגבל בניידות שרכש רכב באמצעות הלוואה עומדת ומקבל קצבת ניידות, זכאי לשירותי גרירה, ללא רכב חלופי.
קצבת נכות לעולים: קצבה מיוחדת לשירותים מיוחדים (שר"ם) לעולים חדשים - ניתנת לעולים המוגדרים כנכים קשים, עד גיל הפרישה. נכון לשנת 2022, סכומי קצבה זו זהים לסכומי קצבת שר"ם, בהתאם לאחוזים שנקבעים בהתאם למידת התלות בעזרת הזולת.
קצבת תלויים: קצבת תלויים ניתנת למקבלי קצבת נכות, בכפוף למבחני הכנסה, ועומדת על עד 572 עד 974 ש"ח לכל ילד, עד שני ילדים, בהתאם לאחוז דרגת אי כושר. ניתן לקבל קצבת תלויים גם עבור בן/ בת זוג, בתנאי שהכנסתו עד סכום העומד נכון לקיץ 2022 על 6,014 ש"ח לחודש ובתנאי שמקבלת הקצבה אינה עקרת בית. סכום התוספת עבור בן הזוג עומדת על 715 עד 1,192 ש"ח בהתאם לאחוז דרגת אי הכושר.
הטבות ופטורים ממיסים הנגזרים מאחוזי נכות
הכרה באחוזי נכות מאפשרת לנפגעי שבץ מוחי וחוט שדרה הטבות נוספות מעבר לקצבה החודשית במטרה להקל על חייהם:
סיוע בתעסוקה ובלימודים
חולים שנקבעו להם 20% נכות, ואינם יכולים לשוב לעבודתם הקודמת או לעבודה אחרת שתואמת את השכלתם, כישוריהם וניסיונם המקצועי – זכאים להפניה לשיקום מקצועי, שירותי מרכז הכוון תעסוקתי של משרד הכלכלה ומרכז רבדים, וסיוע בלימודים – לרבות שכר לימוד אוניברסיטאי, קורס פסיכומטרי, הוצאות נסיעה ללימודים בתחבורה ציבורית, השתתפות בשכר דירה במידה ומקום הלימודים מרוחק יותר מ-40 ק"מ מהבית – באישור פקיד השיקום, שירותי תמיכה והנגשה ודמי שיקום המשולמים לאלו הלומדים 20 שעות בשבוע ומעלה (ובמצבים מסוימים ללומדים מעל ל-16 שעות בשבוע).
הנחה בעמלות הבנקים
40%נכות מאפשרים הנחה בעמלות בבנקים, שמשמעותה כי ארבע פעולות בבנק יחושבו במחירן כעמלה אחת בערוץ ישיר.
תו נכה ואגרת רישוי מופחתת
חולים המחזיקים ברכב שהוכרו עם 60% נכות לפחות זכאים לאגרת רישוי מופחתת בסכום שעומד נכון לקיץ 2022 על 26 ש"ח בלבד. כמו כן, חולים שמתקשים בניידות יכולים להגיש במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים בקשה לתג חניה לנכה, כשנקבע כי "תנועתם ללא רכב בדרכים עלולה לערער את מצב בריאותם".
תו נכה ניתן עבור עד שני כלי רכב המשמשים להסעת הנכה, לרבות פטור מתשלום על חנייה במקום ציבורי.
התו ניתן רק לחולים המוגבלים בניידות עם אישור ממשרד הבריאות (לאחר בדיקה בלשכת הבריאות המחוזית) על נכות ברגליים שדורשת רכב כאמצעי תנועה או נכות כללית בדרגה המגיעה ל-60%, כשהתנועה ללא רכב בדרכים עשויה לערער את מצבו הבריאותי של המטופל.
יש לציין כי לאחר שבץ מוחי – אסורה הנהיגה למשך חודש לאחר השבץ, ובהמשך ניתן לחדש את רישיון הנהיגה בכפוף להמלצת רופא, ולעתים בתוספת דרישה למבחן נהיגה חוזר – מעשי ו/או תיאורטי, במידת הצורך. למטופל שעבר אירוע מוחי חולף (TIA) אסורה הנהיגה לשבועיים לפחות לאחר האירוע. גם נפגעי חוט שדרה מופנים לבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים לבירור יכולתם להמשיך ולנהוג ברכב, בהתאם לחומרת פגיעתם.
עוד על הגבלות ברישיון הנהיגה לחולים
הטבות בהשקעות
75% נכות מאפשרים פטור ממס בעת משיכת כספים מקופת גמל לפני מועד הפירעון.
הנחה במס רכישה בקניית דירה
90% נכות ומעלה מאפשרים הנחה במס רכישה בגובה 0.5% בקניית דירה למגורים.
פטור מתשלום ביטוח לאומי
מקבלי קצבת נכות שאין להם הכנסה אחרת פטורים מתשלום דמי ביטוח לאומי, כל עוד הם מקבלים קצבה.
מטופלים שנקבעה להם דרגת אי-כושר להשתכר בשיעור של 75% לפחות לשנה ומעלה זכאים לפטור מתשלום ביטוח לאומי, גם אם יש להם הכנסה נוספת, אולם אם הם עובדים – הם חייבת בתשלום לביטוח הלאומי. פרטים על ההטבה ניתן לקבל במחלקת הגבייה במוסד לביטוח לאומי.
פטור ממס הכנסה
חולים שחרף אחוזי נכות גבוהים עובדים ומשתכרים למחייתם עם 90% נכות משוקללים ומעלה זכאים לפטור ממס הכנסה – זכאות שנחשבת לבעלת שווי כספי משמעותי. אחוזי הנכות המשוקללים כוללים למעשה את כלל הבעיות הרפואיות מהם סובל המטופל, כאשר אחד הליקויים לפחות חייב להיות בשיעור של 40% נכות.
את הבקשה לפטור זה יש להגיש ישירות למס הכנסה, והניירת מועברת לביטוח הלאומי לוועדה הקובעת את הזכאות לפטור על פי חוק נפגעי עבודה, בהתאם לאותו ספר מבחנים המקנה אחוזי נכות בגין המחלה.
הפטור המלא ממס ניתן החל מ-185 יום לאחר ההכרה בנכות, ועד תקרת הכנסה שמתעדכנת מדי שנה. את הפטור ממס הכנסה ניתן לבקש רטרואקטיבית עד שש שנים אחורנית מיום הגשת הבקשה.
היקף הפטור ממס הכנסה הוא עד תקרת הכנסות בסכום של עד 628,800 ש"ח בשנה בהכנסות מיגיעה אישית (ממשכורת או עסק) ועד 75,360 ש"ח בשנה בהכנסות שלא מגיעה אישית (למשל משכר דירה), נכון לשנת המס 2022. במקרים שבהם נקבעה נכות אולם לא משולמת קצבת נכות לפי חוק הנכים או לפי חוק נפגעי פעולות איבה – תקרת הזכאות לפטור עומדת נכון לשנת 2022 על 409,200 ש"ח בהכנסות מיגיעה אישית.
הזכאות מאפשרת גם פטור ממס הכנסה לפנסיונרים עם פנסיה גבוהה, ולעתים גם פטור ממס הכנסה על כספים של חולה שנפטר והגיעו ליורשיו כשהיו חייבים במס.
בנוסף, נקודת זיכוי במס הכנסה ניתנת לבן זוג של חולה שהוכר כנכה בתקופה שבה קיבל 90% נכות לפחות. יצוין כי נקודת זיכוי זו ניתנת רק לבני זוג נשואים ולא לידועים בציבור.
במצבים מסוימים אנשים עובדים נפגעי חוט שדרה ושבץ מוחי זכאים לפטור ממס הכנסה, שנחשב לזכאות משמעותית בשווי כספי רב (צילום: shutterstock)
הנחה בארנונה
חולים שנקבעו להם קצבת נכות עם דרגת אי כושר של 75% ומעלה זכאים להנחה של עד 80% בארנונה, ומטופלים עם דרגת אי כושר של פחות מ-75% – זכאים להנחה של 40% בארנונה. בחלק מהרשויות המקומיות ניתנת הזכאות להנחה בארנונה רק בכפוף למבחני הכנסה.
סיוע ברכישת דירה
מקבלי קצבת נכות של 80% ויותר ואנשים המתניידים על כיסא גלגלים זכאים לסיוע ממשרד השיכון ברכישת דירה. בין ההטבות: משכנתה לרכישת דירה, משכנתה להחלפה או להרחבת דירה, השתתפות בתשלום שכר דירה לחסרי דירה ושכירות מסובסדת בשיכון ציבורי.
בנוסף, אדם המוגדר נכה או נפגע על פי תקנות מס רכישה, אשר רוכש זכות במקרקעין, מקבל פטור ממס רכישה, שמשמעותו תשלום מס בשיעור של 0.5% משווי הרכישה בלבד. הפטור יינתן ברכישת דירה ובתנאי שתשמש למגורי הנכה, או לקרקע שעליה יבנה בית למגורי הנכה תוך שנתיים.
הפטור יינתן גם לזוג נשוי שאחד מהם מוגדר נכה. אדם נכה יוכל לקבל את הפטור פעמיים בלבד במשך חייו. יש לפנות בעניין למשרד מס שבח האזורי באזור שבו נמצא הנכס.
סיוע בשכר דירה
מקבלי קצבת נכות עם דרגת אי כושר השתכרות 75% ומעלה זכאים לסיוע של עד ל-95% מגובה שכר הדירה, בהתאם לקריטריונים שקובע משרד השיכון, כשגובה ההטבה משתנה בהתאם למצב אישי (יחיד, זוג או משפחה ומספר הילדים), גיל, גודל היישוב ואזורי עדיפות.
תחבורה ציבורית וכניסות לאתרים
למקבלי קצבאות מהביטוח הלאומי נשלחת הביתה תעודת נכה המזכה בהטבות שונות, לרבות הנחות בכניסה לאתרים כגון מוזיאונים והנחות של עד 33% בנסיעה בתחבורה ציבורית – אוטובוס, רכבת ישראל (ברכישת כרטיסיה של שש נסיעות), רכבת קלה ומטרונית.
מים
מקבלי קצבאות עם נכות רפואית בגובה 70% ומעלה ומקבלי גמלת סיעוד בשיעור של 150% לפחות זכאים להנחות בחשבון המים הבאות לידי ביטוי בתוספת של עד 7 מ"ק מים לפי התעריף הנמוך (התעריף המופחת) בעבור חודשיים, בחשבון המים הביתי.
טלפון ותשתיות
מקבלי קצבאות עם נכות רפואית בגובה 80% ומעלה זכאים להנחה של עד 50% בתשלומים עבור שירותי חברת בזק (התקנת קו טלפון והעתקת קו טלפון) וכן להנחות בתשלום החודשי הבסיסי ובחבילות התקשורת השונות. הנחה זו ניתנת באמצעות פנייה של משרד הרווחה לחברת בזק – לפי הפרטים המופיעים בקישור הבא.
הנחה באגרות חינוך ומעונות
ישנן רשויות מקומיות המעניקות לחולים עם תעודת נכה (המוכרים עם נכות כללית) הנחות באגרות חינוך לבתי הספר והגנים. מומלץ לברר את האפשרות לזכאות ברשות המקומית.
חניה בבית חולים
בהתאם לנוהל של משרד הבריאות שנכנס לתוקף במאי 2017, קיים פטור מתשלום חניה בבית חולים למטופלים אמבולטוריים, אשר חייבים להגיע למרכז הרפואי לטיפול למשך חודש לפחות, בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע, החל מתחילת הטיפול, וכן לבני משפחה של מאושפזים מעל ל-14 יום ובעלי תעודת נכה.
למיצוי זכויות לנפגעי שבץ מוחי ניתן לפנות לעמותת נאמן בקישור הבא.
סייעה בהכנת הכתבה פנינה רוזנצוויג, מנכ"לית עמותת נאמן
עדכון אחרון: מארס 2024