השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ניתוח לקיצור קיבה למתבגרים וצעירים עשוי לפגוע במבנה העצמות
חוקרים מצאו כי מתבגרים שעברו ניתוחי שרוול קיבה, הניתוחים השכיחים בישראל להורדה במשקל בגיל ההתבגרות, פיתחו כעבור שנתיים פגיעה במבנה העצמות. מה ההשלכות האפשריות?
העלייה בממדי ההשמנה שמתבטאת לאחרונה גם בגידול בהיקף המתבגרים והצעירים שמתמודדים עם השמנת יתר, ואפילו עם השמנה חולנית – מובילה להתעניינות גוברת לשיטות הפולשניות השונות לקיצור קיבה.
בשנים האחרונות התברר כי ניתוחים בריאטריים לקיצור קיבה, מעבר להשפעתם המיטיבה על ירידה משמעותית במשקל, גם עשויים לשפר את מצב הבריאות הכולל של אנשים עם השמנה, ובין השאר תורמים לריפוי ממחלות נלוות, ובמרכזן סוכרת.
במדינות מערביות ובהן ישראל פורסמו בשנים האחרונות הנחיות שמאפשרות תחת קריטריונים ברורים לבצע ניתוחי קיצור קיבה גם למתבגרים ובוגרים-צעירים עם השמנה, והיקף פעילות זו גדל עם השנים.
עתה מצא מחקר חדש כי ייתכן וניתוחי קיצור קיבה למתבגרים וצעירים שמבוצעים בשיטת "שרוול קיבה" טומנים בחובם סיכון משמעותי להיחלשות העצמות, דלדול עצם ואולי אף אוסטיאופורוזיס – סיכון שיש להכיר ואולי אף לנקוט באמצעים לצמצמו.
ירידה בצפיפות המינרלים בעצמות
המחקר בוצע בשיתוף של חוקרים מאוניברסיטת הרווארד במסצ'וסטס ומאוניברסיטת ציריך בשוויץ. המחקר מתמקד בניתוחי שרוול קיבה, שהם הניתוחים פופולאריים ביותר בארה"ב לקיצור קיבה שמיועדים לאנשים עם השמנה. מדובר גם בניתוחים הרווחים ביותר לקיצור קיבה בקרב מתבגרים בישראל. חשוב לציין כי בקרב בוגרים ישראלים, הניתוח הרווח ביותר לקיצור קיבה הוא כיום "מיני מעקף קיבה".
ניתוחי שרוול קיבה מבקשים להתגבר על השמנת יתר על ידי יצירת שרוול בקיבה, באופן שמשמר את פתחי הקיבה הטבעיים ואת המבנה האנטומי של מערכת העיכול.
המחקר כלל 54 נבדקים בגילי 13 עד 24 שאובחנו עם השמנת יתר: 25 נבדקים בקבוצת המחקר שסובלים מלפחות מחלה נלווית אחת להשמנה כמו סוכרת או מהשמנה חולנית שהתבטאה במדד השמנה BMI בגובה 40 יחידות ומעלה - הופנו לניתוחי שרוול קיבה; ואילו 29 הנבדקים האחרים טופלו בשיטות מסורתיות להורדה במשקל במסגרת קבוצת ביקורת על ידי התאמה תזונתית והכוונה לפעילות גופנית.
הנבדקים עברו בדיקות להרכב העצמות לפני ההתערבות הניתוחית וכעבור 24 חודשים. בקבוצת המחקר, שבה נכללו הנבדקים שעברו ניתוח, נצפתה כעבור שנתיים ירידה תלולה ומשמעותית של 11.9 יחידות במדד ההשמנה BMI, לצד עלייה קלה במדד ההשמנה של 1.5 יחידות בקבוצת הביקורת. ואולם לצד השיפור הדרמטי במשקל, בקבוצת המחקר זוהתה גם עלייה בכמות השומן במח העצם – מדד שמהווה סמן רפואי לחולשה גוברת של העצמות, וכן נצפתה אצלם פגיעה משמעותית במבנה עצמות עמוד השדרה בגב התחתון, שהתבטאה בבדיקות סי.טי בין השאר בירידה בצפיפות המינרלים בעצמות (BMD), וזאת ללא שינוי במדדי העצם שנאספו מנבדקים בקבוצת הביקורת.
הירידה המשמעותית ביותר במדדי צפיפות וחוזק העצמות תועדה אצל המתבגרים והצעירים שירדו את הכמות הגדולה ביותר במשקלם ואיבדו את הכמות הגבוהה ביותר של שומן ביטני.
המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון יוני 2023 של כתב העת Radiology השייך לחברה הרדיולוגית של צפון אמריקה (RSNA).
סיכון להפרעות גדילה
החוקרת הראשית במחקר, פרופ' מרים ברדלה מאוניברסיטת הרווארד והמחלקה לרדיולוגיה בבית החולים מסצ'וסטס ג'נרל, אמרה בהודעה לעיתונות שהופצה עם פרסום הממצאים כי "הממצאים מעידים כי ניתוח לקיצור קיבה שמבוצע להורדה במשקל בגיל צעיר עשוי להיות בעל השפעות שליליות על בריאות העצמות".
השפעות של ניתוחים להורדה במשקל על פגיעה במבנה העצמות עשויות להיות בעלות השלכות משמעותיות במיוחד עבור מתבגרים שנמצאים בגילים בהם נבנות עצמות הגוף ומתבססת מסת העצם. פגיעה במבנה העצם בגילי ההתבגרות עשויה להיות בעלת השפעה מתמשכת לשארית החיים ביחס לבריאות העצם, הסיכון לדלדול עצם ואוסטיאופורוזיס ושברים בעצמות בהמשך החיים, ואולי אף להוביל להתפתחות הפרעות גדילה.
בהודעה מדגישה פרופ' ברדלה כי ממצאי המחקר מצביעים על הצורך לבחון האם יש לתת תוספי תזונה לחיזוק מסת העצם למתבגרים וצעירים שעברו ניתוחים לקיצור קיבה, למשל סידן וויטמין D.
יש לציין כי למחקר מספר מגבלות, ובעיקר לא נעשתה בו בחינה לאורך שנים ממושכות להשפעות ארוכות הטווח של ניתוחי שרוול קיבה על מסת העצמות. בנוסף, המחקר מוגבל לעשרות משתתפים בלבד, ומתמקד רק בסוג אחד של ניתוח לקיצור קיבה, אם כי בסוג השכיח ביותר של הניתוחים המיועדים למתבגרים במדינות רבות, ובכללן גם בישראל. כמו כן, ההשוואה במחקר הייתה בין הנבדקים שעברו את הניתוח ואיבדו ממשקלם באופן משמעותי, לבין נבדקים שלא עברו את הניתוח ולא איבדו ממשקל גופם בחישוב ממוצע. לו הייתה מבוצעת השוואה לנבדקים אחרים שאיבדו ממשקלם בשיטות אחרות להורדה במשקל שאינן כירורגיות – אולי ניתן היה להבין באור אחר את הסיכון הטמון בניתוח לפגיעה במסת עצם.
לאור הממצאים, פרסומים שמתייחסים לנושא בארה"ב מצטטים חוקרים שמדגישים כי אמנם נדרשות בדיקות נוספות בהמשך, אך ייתכן שעדיין התועלת של ניתוחים לקיצור קיבה בהורדת המשקל העודף וטיפול בתחלואה נלווית – גוברת על הנזקים של ניתוחים אלה כמו הסיכון הפוטנציאלי לפגיעה במבנה העצמות. זאת לאור העדויות הרבות בספרות הרפואית על נזקים של השמנה כדוגמת מחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן, דום נשימה בשינה ועוד.
יש גם מחקרים שרומזים על קשר בין השמנה כשלעצמה לפגיעה במבנה העצם. אמנם באוכלוסייה הבוגרת – רוב המחקרים מצביעים על כך שהשמנה קשורה בעלייה במסת עצם ויש לה השפעה מגנה פני אוסטרופורוזיס. אולם לפי מחקרים, אצל מתבגרים עם השמנה, השמנה בגילי הילדות נקשרת לסיכון מוגבר להתבגרות מינית מוקדמת, קידום בגיל העצמות ופגיעה בצמיחה לגובה. בינואר 2014 דיווחו חוקרים ישראלים מהמרכז הרפואי שיבא, אוניברסיטת תל אביב ומכון גרטנר בכתב העת Endocrine Practice כי מצאו שאצל ילדים עם השמנה – גיל מתקדם של העצמות שמשפיע על פגיעה בגדילת העצם נגרם על רקע שיבוש בהפרשת הורמון האינסולין, שמתבטא בהפרשה מוגברת של אינסולין בגוף – הפראינסולינמיה.
לפי נתוני רשם הניתוחים הבריאטריים של המרכז הלאומי לבקרת מחלות, בשנת 2020 בוצעו בישראל 46 ניתוחים בריאטריים למתבגרים בגילי 18-13, כשאחוז הבנות היה גבוה מאחוז הבנים (67.4% לעומת 32.6%). המדובר בירידה בפעילות, ככל הנראה כתוצאה ממגפת הקורונה, בהשוואה ל-79 ניתוחים בריאטריים במתבגרים בשנת 2019. מדד ההשמנה הממוצע לפני הניתוח עמד על 46 יחידות, וכחצי שנה לאחר הניתוח הורידו המתבגרים בממוצע 55.2% ממשקלם. נכון לשנת 2020, הניתוח הבריאטרי הנפוץ ביותר בקרב מתבגרים היה ניתוח שרוול קיבה (91.3%) וקרוב לעשירית עברו ניתוחי מיני מעקף קיבה.