השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ניתוח לטיפול בהשמנה עשוי להפחית את הסיכון לסרטן
חוקרים מצאו כי בקרב אנשים שעברו ניתוחים בריאטריים הסיכון לפתח סרטן מסוגים שנקשרו להשמנה יורד ב-32%. מחקרים קודמים שנערכו בנושא הגיעו לממצאים דומים
השמנה נקשרה למחלות ומצבים רפואיים רבים ובהם סוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם, מחלות מפרקים וסוגים מסוימים של סרטן. בין סוגי הסרטן שנקשרו להשמנה: סרטן המעי הגס, סרטן השד לאחר גיל המעבר, סרטן הרחם, סרטן שחלות, סרטן כבד, מיאלומה נפוצה ואחרים. האם הרזיה תעזור להפחית את הסיכון? במחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA חוקרים אמריקאים מהקליבלנד קלינק ביקשו להשיב על שאלה זו.
לשם כך הם התבססו על תיקים רפואיים אלקטרוניים מבתי חולים השייכים לקליבלנד קליניק והישוו 5,053 מטופלים שעברו ניתוח בריאטרי לטיפול בהשמנה ו-25,265 מטופלים בעלי מאפיינים דומים שלא עברו ניתוח בריאטרי והיוו קבוצת ביקורת.
כצפוי, נבדקים שעברו ניתוח בריאטרי השילו יותר ממשקלם בהשוואה לנבדקים האחרים. לאחר מעקב ממושך – בין ארבע לתשע שנים – בקרב נבדקים שעברו ניתוחים בריאטריים השכיחות של מקרי סרטן הקשורים להשמנה (13 סוגים של סרטן) הייתה נמוכה ב-32% והשכיחות של מקרי מוות מסרטן הייתה נמוכה ב-48%.
הממצאים גם מצביעים על קשר מינון-תגובה בין הירידה במשקל לבין הסיכון לסרטן. בקרב מטופלים שעברו ניתוח בריאטרי שאיבדו יותר ממשקלם השכיחות של סרטן הייתה נמוכה יותר, בהשוואה לאלה שאיבדו פחות משקל.
העדויות מצטברות
המחקר אומנם מצביע על קשר בין ירידה במשקל לאחר ניתוח בריאטרי לבין סיכון מופחת לסרטן, אך הוא אינו מבסס קשר של סיבה ותוצאה. אנשים שעוברים ניתוח בריאטרי נוטים להיות שונים מאנשים שלא עוברים ניתוחים בריאטריים, גם כאשר מדובר באנשים הדומים במאפיינים כמו מידת ההשמנה, מחלות נוספות, גיל ומין - שהחוקרים לקחו בחשבון במחקר זה. עם זאת, המחקר מחזק ממצאים של מחקרים קודמים שנערכו בנושא.
בספטמבר 2017 פורסם מחקר בכתב העת Annals of Surgery במסגרתו הושוו22,198 אנשים עם השמנה חמורה שעברו ניתוח בריאטרי בין השנים 2005 ל-2012 ל-66,427 נבדקים תואמים במאפיינים כמו מין, גיל ומידת ההשמנה - שלא עברו ניתוח בריאטרי. מחצית מהנבדקים היו במעקב פחות מ-3.5 שנים ומחצית היו במעקב במשך 3.5 עד עשר שנים. באופן כללי, למטופלים עם השמנה חמורה שעברו ניתוח בריאטרי היה סיכון נמוך ב-33% לפתח סרטן מכל סוג, בהשוואה למטופלים עם השמנה חמורה שלא עברו ניתוח. כשהחוקרים בחנו רק התפתחות של סרטן מאחד הסוגים שנקשרו להשמנה, הם מצאו כי ניתוח בריאטרי מפחית את הסיכון ב-41%. לדוגמה, הסיכון לסרטן שד שלאחר גיל המעבר היה נמוך ב-42%, הסיכון לסרטן המעי הגס ב-41%, לסרטן רירית הרחם ב-50% ולסרטן הלבלב ב-54%, בקרב אלה שעברו ניתוח בריאטרי.
במחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת Obesity Surgery - במסגרתו נותחו נתונים מ-13 מחקרים שכללו יחד יותר מ-54,000 איש שהיו במעקב שנתיים עד 23 שנים - ניתוח בריאטרי הפחית באופן משמעותי את הסיכון לסרטן והביא אותו לסיכון דומה לזה של אנשים במשקל תקין.
באותה שנה פורסם גם מחקר ענק שנערך בקרב 7.5 מיליון נשים, שמצא כי לנשים עם השמנה שעברו ניתוח בריאטרי היה סיכון נמוך ב-71% לפתח סרטן הרחם, בהשוואה לנשים שלא עברו ניתוח בריאטרי. נשים שהצליחו לשמור על משקל תקין אחרי הניתוח הרוויחו עוד יותר – הסיכון שלהן לפתח סרטן הרחם היה נמוך ב-0.81%.
חשוב להבין כי ניתוח בריאטרי מהווה כלי עזר לירידה במשקל אך הוא אינו מטה קסמים. להצלחת הניתוח נדרשת השקעה מצד המטופל להקפדה על שינויים תזונתיים והתנהגותיים וכמו כל ניתוח אחר, הוא כרוך בסיכונים. לפני החלטה של מטופל לעבור את הניתוח, עליו לשקול את היתרונות מול החסרונות ולדעת מה צפוי לאחר ניתוח בריאטרי.
JAMA. Published online June 3, 2022. doi:10.1001/jama.2022.9009