נזאל פוליפוזיס
מנהלי קהילה
רוב מהמנותחים לפוליפים באף חווים חזרה של בצקתיות ופוליפים לאחר הניתוח
חוקרים ישראלים מבית חולים בילינסון מצאו כי אצל שני שליש מאלו שעברו ניתוחים לפוליפים באף נצפית חזרה של בצקתיות ופוליפים תוך שנתיים בלבד. בחלק מהמקרים תרופות ביולוגיות עשויות לספק פתרון
פוליפים באף הם גושים של רקמה רירית משגשגת שצומחים בסינוסים או במעברי האף. אמנם פוליפים קטנים באף עשויים לא מלווים בהכרח בתסמינים, אך פוליפים גדולים או כאלו שמתפתחים במקבצים עלולים לחסום את מעברי האף ולגרום להפרעות בנשימה אפית, פגיעה בחוש הריח וזיהומים. פוליפים באף לרוב מהווים ביטוי לסינוסיטיס כרונית – דלקת כרונית בסינוסים, ומצב זה מכונה 'סינוסיטיס כרונית עם פוליפים'. מצב זה מהווה חלק מקבוצה של מחלות המכונות 'דלקת סוג 2' – מחלות שבהן מתועדת פעילות יתר של תאי T מסייעים מסוג 2 של המערכת החיסונית, ובהן גם אסתמה אאוזינופילית , דלקת ושט אאוזינופילית, אטופיק דרמטיטיס ורגישות לאספירין.
פוליפים באף מטופלים לרוב בשלב הראשון בסטרואידים, אך כשמדובר במחלה קשה (לרוב פוליפוזיס דרגה 3 ואילך) וללא הטבה משמעותית לאחר שימוש בסטרואידים סיסטמיים או התלקחות לאחר הפסקת הסטרואידים, נהוג להפנות את המטופלים לניתוח הקרוי FESS, שבמהלכו מסירים את הפוליפים ומתקנים במידת האפשר גם בעיות מבניות בסינוסים. הניתוח אורך מספר שעות בהרדמה כללית, והמטופלים משתחררים לביתם באותו היום או למחרת. ברוב המקרים הניתוח מאפשר להשיג שליטה בסינוסיטיס כרונית, אך אצל עשרות אחוזים מהמטופלים עשויים להתפתח פוליפים מחדש.
עתה מצאו חוקרים ישראלים כי תוך כשנתיים בלבד – כשני שליש מהמטופלים שעברו ניתוחי FESS להסרת פוליפים באף חוו חזרה של בצקתיות ופוליפים.
בצקות ופוליפים חוזרים
החוקרים ממערך אף-אוזן-גרון וניתוחי ראש צוואר בבית החולים בילינסון והפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ביקשו לבחון את היקף המטופלים לסינוסיטיס כרונית ופוליפים באף שמופנים לניתוחי אף מסוג FESS וחווים חזרה של הפוליפים. המחקר הקיף 114 מטופלים עם פוליפים באף שעברו ניתוחים והיו לגביהם נתוני מעקב למשך לפחות חצי שנה, כשרובם המכריע (91%) זוהו כמתמודדים עם דלקת סוג 2. במעקב שנמשך בממוצע כשנתיים (27 חודשים), נמצא כי כשני שליש (65.8%) פיתחו מחדש פוליפים ובצקתיות באף, כשהזמן הממוצע לחזרה של התופעות הללו עמד על כשנה (12.9 חודשים). מבין המטופלים עם חזרה של פתולוגיות באף, כמחצית (46.7%) פיתחו חזרה של פוליפים וכמחצית (53.3%) זוהו עם חזרה של בצקתיות. 41% חוו חזרה של פוליפים ובצקתיות תוך פרק זמן קצר של עד חצי שנה.
בהמשך בדקו החוקרים גורמי סיכון לחזרה של הפוליפים. נמצא כי מטופלים עם דלקת סוג 2 שהתאפיינה בריבוי אאוזינופילים בדם ברמה הגבוהה מ-500 תאים למילימטר מעוקב של נוזל בדם היו בסיכון גבוה ב-62% לחזרה של פוליפים ובצקתיות, ובעיקר בסיכון גבוה פי 3.9 לחזרה של פוליפים באף. לא זוהו גורמים שהצליחו לנבא את הסיכון לחזרה מוקדמת של פוליפים ובצקתיות תוך חצי שנה מהניתוח.
החוקרים ציינו כי במקרים בהם לאחר הניתוח חזרה הפעילות הבצקתית – המטופלים קיבלו סטרואידים להתמודדות עם המצב. כשחזרו פוליפים באף – תרופות ביולוגיות היוו את קו הטיפול המתקדם למחלה.
במחקר השתתפו ד"ר לירית לוי, ד"ר שני חבצלת, ד"ר יונתן ראובן, ד"ר איימן אל מוגרבי, ד"ר סמיח בדיר, ד"ר יוחאי שרגא, ד"ר גבריאל נקש ופרופ' איתן סודרי, וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2024 של כתב העת European Archives of Oto-Rhino-Laryngology השייך לפדרציה האירופית של חברות לרפואת אף-אוזן-גרון (EUFOS).
האופק הביולוגי
חזרה של פוליפים באף לאחר ניתוחים היא תופעה מוכרת ומצערת שהקהילה הרפואית מנסה להתמודד איתה. בין המקרים מוכרת גם תסמונת נדירה בשם Woakes – שמתבטאת בחזרה מרובה של סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף שצומחים שוב ושוב ומובילים לפגיעה מבנית באף. המקור לתסמונת אינו ברור, ויש המשערים כי בחלק מהמקרים הגורם להתפתחותה גנטי.
ממצאי המחקר מתיישבים עם עבודות נוספות שמזהות כי במקרים בהם יש יסוד של דלקת סוג 2 – יש עלייה בסיכון לחזרה של הפוליפים באף לאחר ניתוח. חוקרים מאיטליה דיווחו באביב 2022 בכתב העת American Journal of Otolaryngology כי מצאו עלייה בסיכון לחזרה של פוליפים לאחר ניתוחי אף אצל אלו שמאובחנים במקביל עם אסתמה ורגישות לאספירין – שני מצבים רפואיים נוספים שמאפיינים דלקת סוג 2.
לאור הממצאים, החוקרים בעבודה הנוכחית ממליצים לבצע מעקבים תכופים למטופלים לאחר ניתוחי FESS להסרת פוליפים באף, ובייחוד בשנה הראשונה לאחר הניתוח ואצל אלו שמאובחנים עם ריבוי אאוזינופילים בדם – המצויים בקבוצת סיכון לחזרה של בצקתיות ופוליפים, במטרה להתאים להם טיפול רפואי הולם.
בשנים האחרונות פותחו טיפולים בתרופות ביולוגיות חדשות המיועדות למאובחנים עם סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף שבבסיסה דלקת סוג 2, בעיקר במצבים של חזרה של פוליפים לאחר ניתוח. התרופות הביולוגיות המשמשות כיום למצבים אלה ניתנות בהזרקה, והן התרופות דופילומאב (דופיקסנט), מפליזומאב (נוקלה) ואומליזומאב (זולאייר) המשפיעות על חסימת תהליכים שונים בפעילות הדלקתית. בעבודה הנוכחית, מבין המטופלים שחוו חזרה של פוליפים באף, לרבע (28.6%) הותאמו תרופות ביולוגיות.
החוקרים מציינים כי לא ידוע כיום האם חזרה של בצקת באף לאחר ניתוח FESS לפוליפים באף מהווה ביטוי קליני העומד בפני עצמו, או כזה שללא טיפול עשוי להתפתח לכדי פוליפ חוזר באף. החוקרים מבהירים כי לפי הממצאים בעבודה "טיפולים בסטרואידים לאף במינונים עולים ובתרופות סיסטמיות מועילים יותר להתמודדות עם חזרה של בצקתיות באף, ואילו מטופלים עם פוליפים חוזרים לאחר ניתוח התמודדו עם מחלה יותר עמידה (רפרקטורית) שדרשה מינונים גבוהים של טיפולים סיסטמיים בסטרואידים, ניתוח חוזר או תרופות ביולוגיות".
European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, doi: 10.1007/s00405-024-08832-5