השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ניתוחים לאחר המוות חשפו את ההשפעות האפשריות של תזונה על המוח
מחקר המבוסס על בדיקת רקמות מוח של מאות נפטרים העלה כי התזונה הים תיכונית ודיאטת MIND קשורות לסיכון מופחת להתפתחות נזקים במוח שמאפיינים אלצהיימר. איזה מזון נקשר להשפעה הגדולה ביותר?
בשנים האחרונות מצטברים יותר ויותר מחקרים שמצביעים על היתרונות הבריאותיים של תזונה המבוססת בעיקר על הצומח ועל שומנים חד בלתי רווים, ובהם הפחתת הסיכון לפתח סוגים שונים של דמנציה.
כעת מתפרסם מחקר חדש ולפיו נראה שלאנשים שהתמידו בתזונה בריאה המבוססות על פירות וירקות – בדגש על ירקות עליים ירוקים, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שמן זית ודגים – כמו תזונה ים תיכונית או דיאטת MIND – יש פחות סבכי טאו ומשקעים של החלבון עמילואיד-בטא במוח. סבכי טאו ומשקעים של עמילואיד-בטא (פלאקים) במוח הם פתולוגיות אופייניות למחלת אלצהיימר.
דיאטות בריאות למוח
תזונה ים תיכונית היא הכוכבת הגדולה של השנים האחרונות, לאחר שמחקרים רבים הדגימו השפעות מיטיבות שונות של תזונה זו על הבריאות.
התזונה הים תיכונית מבוססת על צריכה גבוהה של מזון מן הצומח בצורתו הלא-מעובדת: ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים, קטניות (כגון שעועית, עדשים וחומוס), אגוזים וגרעינים ועשבי תיבול, לצד צמצום צריכת שומנים רווים המצויים במזונות כגון בשר אדום וחמאה, כאשר מקור השומן העיקרי הוא שמן זית - כלומר שומן חד בלתי רווי.
דיאטת MIND היא דיאטה שמטרתה למנוע אלצהיימר באמצעות צריכת מזונות בריאים למוח. הדיאטה משלבת שתי דיאטות מוכחות: דיאטת DASH ותזונה ים תיכונית, ומתמקדת במזונות בכל אחת מהן שנמצא כי הם משפיעים באופן ספציפי על בריאות המוח. הדגש הוא על אכילת מזונות השייכים לעשר קבוצות מזונות הבריאים למוח, במיוחד ירקות ירוקים עליים, פירות יער, כל הירקות האחרים, אגוזים, שעועית, דגנים מלאים, דגים, עוף, שמן זית ויין. במקביל, יש להימנע ממזונות השייכים לחמש קבוצות המזונות שאינם בריאים: בשר אדום, חמאה ומרגרינה, גבינות, מאפים ומתוקים ומזון מהיר או מטוגן.
ניתוחי מוח לאחר המוות
במחקר החדש שממצאיו פורסמו אתמול (ד) בכתב העת Neurology, החוקרים מאוניברסיטת רוש בארה״ב ניתחו את מוחם של 581 אנשים מבוגרים שהסכימו לתרום את גופם למחקר לאחר המוות.
הנבדקים השלימו שאלונים שנתיים שבדקו כמו מזון הם צרכו בקטגוריות שונות של מזונות. על בסיס שאלונים אלה החוקרים דירגו את איכות הדיאטה של כל נבדק והקרבה של הדיאטה לתזונה ים תיכונית או דיאטת MIND.
בממוצע, הנבדקים חיו 7 שנים לאחר שהצטרפו למחקר. במהלך הניתוחים שלאחר המוות בחוקרים בחנו את מספר סבכי טאו וכמות המשקעים של עמילואיד-בטא.
ניתוח הנתונים העלה כי ההשפעה של התזונה על המוח הייתה גדולה בעיקר על כמויות המשקעים של עמילואיד-בטא.
משתתפים עם הציונים הגבוהים ביותר מבחינת קרבה של התזונה לעקרונות של תזונה ים תיכונית היו בממוצע עם משקעי עמילואיד-בטא וסבכי טאו זהים לאלו של אדם צעיר ב-18 שנים בהשוואה לאלו עם הציונים נמוכים ביותר.
באשר לדיאטת MIND, משתתפים עם הציונים הגבוהים היו בממוצע עם משקעי עמילואיד-בטא וסבכי טאו זהים לאלו של אדם צעיר ב-12 שנים בהשוואה לאלו עם הציונים נמוכים ביותר.
עם כל עלייה של נקודה בציון איכות הדיאטה למשתתפים היו באופן טיפוסי כמויות עמילואיד-בטא וסבכי טאו של אנשים צעירים ביותר מארבע שנים.
ירקות עליים ירוקים
החוקרים בחנו גם כיצד מזונות מסוימים השפיעו על בריאות המוח ומצאו קשר בין כל אחד מהמזונות המומלצים בדיאטות אלו להפחתת הסיכון לסימני אלצהיימר ברקמות המוח.
ההשפעה הגדולה ביותר הייתה לירקות עליים ירוקים כמו קייל, תרד ואורוגלה. אנשים שצרכו 7 או יותר מנות של ירקות ירוקים בשבוע היו עם בריאות מוח השווה לצעירים מהם ב-19 שנים באלו שאכלו את הכמויות המעטות ביותר – עד מנה אחת של ירקות עליים ירוקים בשבוע.
המחקר אינו מחקר התערבותי ולכן למרות שנמצא קשר, לא ניתן לקבוע כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. עם זאת, המחקר מחזק ממצאים ממחקרים קודמים שקשרו דיאטות אלו לסיכון מופחת למחלת אלצהיימר וסוגים אחרים של דמנציה.
כך לדוגמה, בסקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת Epidemiology בשנת 2013, נמצא שהיצמדות גבוהה לתזונה ים תיכונית קשורה לתפקוד קוגניטיבי גבוה יותר, האטה בהתדרדרות הקוגניטיבית הקשורה לגיל וירידה בסיכון לאלצהיימר.
מחקר שפורסם בשנת 2015 מצא כי דיאטת MIND קשורה להפחתה של כ-35% בסיכון לאלצהיימר באנשים שהתמידו בה בצורה מתונה ועד 53% באלה ששמרו עליה בקפדנות.
מחקר שפורסם ב-2017 בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society שנערך בקרב כמעט 6,000 אמריקאים מבוגרים ובחן את התזונה שלהם ואת התפקוד הקוגניטיבי שלהם העלה כי אלו שהקפידו על דיאטת MIND או תזונה ים תיכונית במידה מתונה הפחיתו את הסיכון שלהם לדמנציה ב-15% ואלו שהתמידו במידה רבה הפחיתו את הסיכון שלהם ב-35% - בהשוואה לאלו שהתזונה שלהם הכי פחות התקרבה לדיאטת MIND או תזונה ים תיכונית.