טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ניבוי של מצוקה פסיכולוגית ועייפות
דיכאון, חרדה ועייפות פוגעים באיכות החיים של האנשים עם טרשת נפוצה. מחקר אורך ייחודי בא לבחון כיצד ניתן לנבא ואולי לשנות ולהשפיע על פגיעות אלו
עדיין לא נערך מחקר אורך שהעריך את הגורמים המביאים לחרדה, דיכאון ועייפות באנשים עם טרשת נפוצה. המחקר הנוכחי בחן גורמים שמנבאים חרדה, דיכאון ועייפות באנשים עם טרשת נפוצה מתוך מדגם גדול ומגוון של מהלכי מחלה, יכולות קוגניטיביות, אירועי חיים מעוררי דחק, משתנים פסיכולוגים, סגנון חיים ומשתנים דמוגרפים.
המחקר הוא מחקר אורך פרוספקטיבי שנמשך שנתיים שבא להגדיר מנבאים למצוקה פסיכולוגית ועייפות בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
במחקר השתתפו 101 נבדקים עם טרשת נפוצה שגויסו משני מרכזים גדולים בסידני, אוסטרליה. אירועי חיים מעוררי דחק, חרדה, דיכאון ועייפות הוערכו בתחילת המחקר ובכל 3 חודשים למשך שנתיים. מהלך מחלה, יכולות קוגניטיביות, פרטים דמוגרפים, משתנים פסיכולוגים וסגנון חיים הוערכו ונמדדו בתחילת המחקר. דיווחי הנבדקים באשר להתקפי טרשת במהלך המחקר תועדו, נבדקו אל מול נתונים קליניים ונלקחו בחשבון בתוצאות המחקר.
תוצאות המחקר הראו שדיכאון מנבא חרדה ועייפות. בנוסף, חרדה ועייפות מנבאים דיכאון. מצוקה פסיכולוגית (דיכאון וחרדה) נובאה ע"י התנהגות לא בריאה (כגון שימוש בסמים, עישון, חוסר פעילות גופנית או פעילות מרגיעה) ומשתנים פסיכולוגים (אופטימיות נמוכה, והתמודדות באמצעות המנעות), בדומה לממצאים במחקרים אחרים.
במחקר הנוכחי בניגוד לאלו שנערכו בעבר נמצא כי מצב הטיפול התרופתי מנבא חרדה מצבית (רגעית, בניגוד לחרדה כרונית או אישיותית) ועייפות, החוקרים מצאו שאלו שאינם מקבלים טיפול תרופתי רמת החרדה והעייפות שלהם גבוהה יותר באופן משמעותי. ממצאים אלו ייתכן ומצביעים כי הטיפול התרופתי בנוסף לבדיקות והמעקב המתלווים אליו מהווים "אישור ביטחון" למטופל ומצליחים להפחית את החרדה. עוד נמצא כי אירועי חיים מעוררי דחק ונתונים דמוגרפים מנבאים עייפות, כך שמי שחווה יותר אירוע חיים מלחיצים, נשים ומבוגרים, סיכוייהם לסבול מעייפות בעתיד גבוהים יותר.
התוצאות מצביעות על כך שגורמים דומים מביאים למצוקה פסיכולוגית ועייפות בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. תוצאות המחקר באות לעזור למטפלים לקבוע מי מהאנשים עם טרשת נפוצה נמצא בסיכון גבוה לפתח מצוקה פסיכולוגית ועייפות.
Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice (2009), 82, 41–56
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ