טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ניבוי התגובה לאינטרפרון בטא
אינטרפרון בטא הוא הטיפול הנפוץ ביותר לטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי. מחקר חדש מצליח לנבא את יעילות הטיפול, כך שבעתיד יכולו הרופאים לדעת מראש (בניגוד למצב כיום) למי תרופה זו מתאימה ומי כדאי שיפנה לטיפול מסוג אחר.
הביטוי של קבוצת הגנים הנקראים type I interferon (IFN)-inducible genes יכול לנבא את התגובה לטיפול באינטרפרון בטא בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. מחקר חדש טוען כי " שכיחה התופעה של חוסר ויסות של קבוצת האינטרפרון מסוג 1 בקרב אלו שאינם מגיבים לטיפול באינטרפרון בטא", כך אמר החוקר הראשי מנואל קומבלה מברצלונה.
אינטרפרון בטא, סוג של אינטרפרון מקבוצה 1, הוא הטיפול הנפוץ ביותר לטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי; עם זאת, ישנו חלק גדול מהאנשים עם טרשת נפוצה שאינם מגיבים לטיפול בתרופה זו. הסיווג והערכת התגובה לתרופה מצריכה מעקב ארוך אחר החולה הנעה בין שנה לשנתיים, ברוב המקרים. בתקופת הזמן הזו, חלק מן המטופלים בתרופה לא ירוויחו את יתרונותיה, האינטרפרון בטא אינו מתאים להם והם לא יגיבו אליו. מטופלים אלו, המקבלים טיפול שאינו יעיל להם יכולים לפתח החמרה במצבם ונתונים לתופעות לוואי ותגובות תרופתיות, בעקבות תרופה שלא מועילה להם.
קומבלה ועמיתיו שואפים לזהות סמנים ביולוגים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה שיאפשרו אבחון מוקדם וסינון של אלו שאינם מגיבים או מגיבים רק בקושי לטיפול באינטרפרון בטא. עד היום, לא נמצא סמן ביולוגי מובהק שיעזור בסינון וניבוי זה.
צוות המחקר היה מודע שהתגובה, כמו גם חוסר התגובה, לטיפול באינטרפרון בטא מתווך ע"י קומבינציה של מספר גנים, שסביר להניח כי שייכים לאותם נתיבים תאיים.
הבדיקות נעשו באמצעות בדיקות דם שנלקחו למטופלים לפני ולאחר הטיפול באינטרפרון בטא. ביטוי שונה של קבוצת האינטרפרון מסוג 1 התגלה כמשמעותי: לפני הטיפול קבוצת גנים זו היו ב"ביטוי יתר" בקרב מטופלים שלא הגיבו לטיפול התרופתי באינטרפרון בטא, לעומת מטופלים אשר להם היה "ביטוי נמוך" של קבוצת האינטרפרון מסוג 1 והם כן הגיבו לטיפול באינטרפרון בטא. לאחר שנתיים של טיפול באינטרפרון בטא, הביטוי של אינטרפרון מסוג 1 נותר ללא שינוי בקרב אלו שלא הגיבו לטיפול, אבל עם ויסות מעלה (upregulated) משמעותי בקרב המגיבים לתרופה.
התוצאות מראות שקבוצת האינטרפרון מסוג 1 יכולה לשמש לניבוי ומעקב אחר התגובה לטיפול באינטרפרון בטא בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. "הצעד הבא, לאחר העבודה הנוכחית, הוא לתקף את הממצאים באשר לסמנים הביולוגים של קבוצת האינטרפרון מסוג 1, באמצעות מחקר פרוספקטיבי על אנשים עם טרשת נפוצה המשתמשים באינטרפרון בטא, ולהתמקד רק בגנים שתורמים יותר מכל לניבוי יעילות הטיפול באינטרפרון בטא", כך סיכם קומבלה.
לקריאה נוספת על התרופות לטרשת נפוצה לחץ כאן
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ