מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותנחשף מנגנון הפעולה של תרופה לטרשת נפוצה

נחשף מנגנון הפעולה של תרופה לטרשת נפוצה

חוקרים מדווחים כי ייתכן שפיצחו את מנגנון הפעולה של התרופה החדשה 'טקפידרה' לטרשת נפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טקפידרה היא התרופה האוראלית השלישית לטרשת נפוצה שאושרה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA). החל משנת 2014 התרופה כלולה גם בסל התרופות בישראל. יעילות ובטיחות התרופה אומנם נבחנו ואוששו במספר מחקרים, אך מנגנון הפעולה של התרופה עדיין לא ידוע במלואו.

 

החומר הפעיל בתרופה טקפידרה נקרא דימתיל פומראט (DMF) והוא נמצא בשימוש מזה 20 שנה לטיפול בפסוריאזיס – מחלה אוטואימונית דלקתית של העור – ללא הבנה מלאה של השפעתו על המערכת החיסונית.

 

כעת חוקרים מאוניברסיטת Lübeck בגרמניה מדווחים שמצאו כי החומר הפעיל בטקפידרה מסייע לחסום את חדירת תאי מערכת החיסון אל מערכת העצבים המרכזית וכך הוא מונע את הפעילות הדלקתית והפגיעה במערכת העצבים המתרחשת בטרשת נפוצה – מחלה בה מערכת החיסון תוקפת את השכבה המבודדת ומגנה על תאי העצב (המיאלין) במערכת העצבים המרכזית. נראה שהתרופה מצליחה לעשות זאת באמצעות השפעתה על קולטן מסוים - המכונה HCA2 - הנמצא על תאי מערכת החיסון.

 

המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of Clinical Investigation, נערך במודל של טרשת נפוצה בעכברים. חלק מהעכברים עם טרשת נפוצה גם הונדסו גנטית כך שלא יהיו להם קולטנים מסוג HCA2. כל העכברים טופלו בחומר הפעיל של הטקפידרה. התוצאות הראו כי בקרב העכברים שעברו שינוי גנטי והיו חסרים את הקולטנים מסוג HCA2, התרופה לא הצליחה למנוע תופעות של שיתוק, אותן היא כן הצליחה למנוע בעכברים עם טרשת נפוצה להם לא היו חסרים קולטני HCA2.

 

קולטני HCA2 נמצאים על תאי מערכת החיסון הנקראים גרנולוציטים נויטרופילים. החוקרים מצאו שבעכברים עם טרשת נפוצה שטופלו בחומר הפעיל של הטקפידרה, מספר הגרנולוציטים שחדרו למערכת העצבים המרכזית היה נמוך באופן משמעותי בהשוואה לעכברים שלא קיבלו את הטיפול. בעכברים ללא הקולטן HCA2, מספר הגרנולוציטים שחדרו למערכת העצבים המרכזית נותר גבוה, למרות הטיפול בתרופה.

 

החוקרים תיקפו את ממצאיהם בניסויים נוספים שהראו כי לקולטן HCA2 יש תפקיד מרכזי בחדירת תאי מערכת החיסון אל עבר מערכת העצבים המרכזית, והגיעו למסקנה כי החומר הפעיל בטקפידרה נקשר לקולטן וכך חוסם את חדירת תאי מערכת החיסון אל מערכת העצבים המרכזית ומונע את הפעילות הדלקתית והפגיעה במיאלין. עם זאת, החוקרים לא שוללים כי ייתכן ולחומר השפעות נוספות על הגוף דרך מנגנוני פעולה אחרים.

 

כעת החוקרים מתכננים סדרת ניסויים שתבחן מדוע יש מטופלים המגיבים באופן שונה לטיפול בחומר הפעיל של הטקפידרה. ממחקר זה עולה כי ייתכן שהבדלים גנטיים בין אנשים משפיעים על יעילות החומר. החוקרים מבקשים להעמיק בתחום בשאיפה שטיפולים עתידיים לטרשת נפוצה יעוצבו על-פי מאפייניו האישיים והייחודיים של כל מטופל, בין היתר על-פי מאפייניו הגנטיים.

 

בנוסף, החוקרים מצהירים שינסו למצוא חומרים נוספים הנקשרים אל הרצפטור HCA2 כדי לפתח תרופות חדשות ואולי אפילו יעילות יותר לטרשת נפוצה.

  

J Clin Invest. doi:10.1172/JCI72151

 

אלה-הר-נוי
10/04/14 9:09

זה קורה הרבה. כך לדוגמא, מטופלים מקבלים תרופה מסוימת לבעיה מסוימת, ואז מתגלה במקרה כי לתרופה עשויה להיות גם השפעה נוספת. אז עושים ניסוי קטן ובודקים אם הטיפול הזה באמת מסייע לבעיה אחרת ואם כן - עושים ניסויים גדולים ואז רושמים את התרופה להתוויה החדשה, גם אם המנגנון לא ברור.

או שבודקים בניסוי אם תרופה שעוזרת למחלה שהמנגנון שלה מסוים (לדוגמא מחלה אוטואימונית) עוזרת לטיפול גם למחלה נוספת שהמנגנון שלה דומה (מחלה אוטואימונית אחרת). 

מאחר וכשמדובר בתרופה קיימת היא כבר עברה בדיקות בטיחות רבות, ולכן תהליך האישור להתוויה החדשה עשוי להיות קצר הרבה יותר מזה שנדרש לתרופה חדשה. 

ערן-ברקוביץ
09/04/14 20:28

כן, כל עוד התרופה נמצאה בטיחותית, ניתן להמשיך ולנסותה על בני אדם ולשווק אותה, גם אם לא יודעים את כל מנגנוני הפעולה שלה

שרות-פנצטה
09/04/14 15:01

מישהו פעם המציא משהו, ניסה את זה על אנשים חיים ורק לאחר מכן הבין איך זה עובד?