מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותנוטלים תרופות ללחץ דם – וגם תרופות שפוגעות ביעילותן

נוטלים תרופות ללחץ דם – וגם תרופות שפוגעות ביעילותן

חוקרים מצאו שאנשים רבים המטופלים בתרופות להפחתת לחץ דם משתמשים במקביל בתרופות שעלולות להעלות את לחץ הדם


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

יתר לחץ דם היא מחלה כרונית שכיחה ביותר ולמרות שלרוב אינה מלווה בתסמינים בולטים - היא עלולה לגרום לנזקים רבים באיברי הגוף השונים ומהווה גורם סיכון משמעותי לתחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם. המטרה הראשונית בטיפול בבעיות לחץ דם היא להוביל לערכי לחץ דם תקינים ובכך להפחית ככל האפשר את התחלואה והתמותה.

 

פעמים רבות איזון לחץ הדם דורש שילוב של מספר תרופות במקביל. בין ההסברים האפשריים לכך שהטיפול בלחץ הדם לא מוביל לתוצאות הראויות הם חוסר התמדה של מטופלים בנטילת הטיפול, טיפול תרופתי לא מתאים, עודף נוזלים שיכול לנבוע מצריכה מוגברת של מלח או פגיעה בתפקוד הכליות וכן עישון, השמנה, הפרעות נשימה בשינה, צריכת אלכוהול או סוכרת.

 

גורם נוסף שעלול לפגוע בתגובה לטיפול בתרופות ליתר לחץ דם הוא נטילה של תרופות שפוגעות ביעילותן של תרופות ליתר לחץ דם. כעת נמצא במחקר חדש שהתופעה נפוצה ביותר.

 

המחקר כלל 521,028 אמריקאים מבוגרים שקיבלו לראשונה מרשם לתרופות ליתר לחץ דם ו-131,764 אנשים שנטלו לפחות 4 תרופות להפחתת לחץ דם – בעלי לחץ דם עמיד לטיפול שהוסף להם לאחרונה טיפול חדש בניסיון לאזן את לחץ הדם.

 

באופן כללי נמצא כי 18% מהמטופלים בתרופות ללחץ דם – גם המטופלים החדשים וגם המטופלים שאינם מאוזנים – החלו טיפול בתרופות מרשם שהפכו את התרופות ליתר לחץ דם לפחות יעילות לאחר שהותאם להם הטיפול ליתר לחץ דם.

 

מתוך מטופלים שקיבלו בעבר מרשם לתרופה שמפריעה לטיפול ביתר לחץ דם, הרוב אספו מבית המרקחת שוב את התרופה לאחר שהותאם להם טיפול ליתר לחץ דם – 58% מהמטופלים עם מרשם קודם שקיבלו לאחרונה טיפול ראשון ליתר לחץ דם ו-65% מאלה עם לחץ דם עמיד שלאחרונה הותאם להם טיפול נוסף.

 

תרופות המרשם הנפוצות ביותר שעשויות להפריע לטיפול ביתר לחץ דם שהיה בהן שימוש בקרב הנבדקים היו נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs), אצטמינופן והורמונים.

 

תרופות עלולות להפריע לטיפול ביתר לחץ דם במספר מנגנונים. יש תרופות שגורמות לגוף לאגור נוזלים עודפים. השפעה זו מתנגשת עם המנגנון של תרופות לטיפול ביותר לחץ דם כגון משתנים. תרופות אחרות עלולות להוביל לעלייה בלחץ הדם עקב כיווץ של כלי דם או העלאת קצב הלב. יש גם תרופות שלא ברור מדוע הן משפיעות כך על לחץ הדם.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם ביולי האחרון בכתב העת American Journal of Hypertension מסבירים כי בחלק מהמקרים השימוש בתרופות שעלולות לפגוע ביעילות הטיפול ביתר לחץ הדם עשוי להיות מוצדק למרות תופעת הלוואי האפשרית של עלייה בלחץ הדם. עם זאת, במקרים אחרים צריך יהיה לבחון טיפול חלופיים לטיפול המפריע או לבחון מחדש את הצורך בטיפול המפריע שעלול להוביל לצורך בתרופות נוספות כדי לפצות על פגיעתו.

 

התופעה הנפוצה שתועדה במחקר כנראה נפוצה אפילו יותר במציאות, מאחר שיש תרופות שעשויות להפריע לאיזון לחץ הדם שניתנות ללא מרשם. גם טיפולים טבעיים – לרבות צמחי מרפא – עשויים להפריע לטיפול בלחץ הדם.

 

3 המלצות מעשיות

 

הרופא רשם לכם טיפול ליתר לחץ דם? שאלו אותו אם תרופות אחרות שאתם נוטלים עשויות להפריע לטיפול.

 

מטופלים בתרופות ליתר לחץ דם? לפני שאתם מתחילים טיפול חדש – בין אם מדובר בתרופת מרשם או תרופה ללא מרשם ואף צמח מרפא – בדקו כיצד זה עשוי להשפיע על הטיפול שאתם נוטלים ליתר לחץ דם. במידה שהטיפול החדש עלול להזיק לטיפול בלחץ הדם יש לשקול חלופות עם הרופא.

 

מטופלים בתרופות ליתר לחץ דם ולחץ הדם לא מגיב לטיפול? חשוב לבחון אם תרופות אחרות או צמחי מרפא שאתם נוטלים עשויים לקחת בכך חלק.

 

 

American Journal of Hypertension, hpy118, https://doi.org/10.1093/ajh/hpy118