מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
נדודי שינה עלולים לפגוע בלב
מחקר גדול מצא קשר בין נדודי שינה לבין סיכון מוגבר להתקפי לב. הסיכון להתקף לב בסוכרתיים שסובלים מנדודי שינה גבוה פי שניים
הפרעות שינה הופכות בשנים האחרונות לנפוצות יותר ויותר. הפרעת השינה השכיחה ביותר היא נדודי שינה (אינסומניה), המאופיינת בקושי להירדם או להתמיד ברצף של שינה (כלומר יקיצות מרובות) לאורך הלילה גם כשהתנאים מאפשרים שינה ערבה ואיכותית, לרבות במצבים של יקיצת בוקר מוקדמת, כאשר עדיין השינה לא מיצתה את תפקידה.
לפי מחקרים, כשליש מהבוגרים מתלוננים בשלב מסוים בחייהם על נדודי שינה, בעיקר מבוגרים מעל גיל 60, נשים, אנשים שחיים תחת לחץ וכן אנשים עם מצבים רפואיים שונים, פיזיים ואף נפשיים – כדוגמת דיכאון.
מחקרים קשרו בין הפרעות שינה לנזקים שונים לגוף, וכעת מתפרסם מחקר חדש שמתריע מפני הסכנה שבהפרעות שינה, ולפיו אנשים שסובלים מנדודי שינה נמצאים בסיכון גבוה ב-69% להתקף לב בהשוואה לאנשים שלא סבלו מהפרעות שינה.
החוקרים מאוניברסיטת אלכסנדריה במצריים ערכו סקירה של הספרות המקצועית שהעלתה 1,226 מחקרים בנושא, מתוכם נבחרו תשעה מחקרים איכותיים שכללו 1,184,256 מבוגרים – ששימשו לניתוח הנתונים. מתוך הנבדקים 13% דיווחו על אינסומניה מאובחנת או בהתבסס על אחד מהתסמינים: קושי להירדם, קושי לשמור על שינה רציפה או התעוררות מוקדמת ללא יכולת לחזור לישון. אנשים שסבלו מדום נשימה בשינה לא נכללו בניתוח הנתונים. במהלך תקופת המעקב התרחשו התקפי לב בקרב 2,406 מהנבדקים שסבלו מאינסומניה ו-12,398 שלא סבלו מאינסומניה.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על הסיכון להתקף לב כגון גיל, מין מחלות נוספות ועישון, נמצא קשר משמעותי בין נדודי שינה להתקפי לב, כאשר כצפוי, נדודי שינה באנשים עם מחלות כגון סוכרת ויתר לחץ דם העלו עוד יותר את הסיכון להתקף לב - שהגיע לפי שניים יותר באנשים עם סוכרת ונדודי שינה.
עוד מצאו החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Clinical Cardiology כי אנשים שדיווחו על 5 או פחות שעות שינה בלילה היו בסיכון גבוה ב-38% ו-56% לחוות התקף לב בהשוואה לאלה שישנו 6 שעות בלילה או 7-8 שעות בלילה בהתאמה.
המחקר אומנם מצביע על קשר בין נדודי שינה להתקפי לב, אך הוא לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. ייתכן שגורמים שהחוקרים לא לקחו בחשבון השפיעו על הקשר, למשל רמות של לחץ נפשי בקרב הנבדקים, או הרגלי תזונה.
עם זאת, בהתבסס על הממצאים, החוקרים אומרים כי חשוב שאנשים ישימו את השינה גבוה בסדר העדיפויות וישאפו לישון 7-8 שעות שינה איכותית בלילה.
כדי לשפר את איכות השינה חשוב לשמור על היגיינת שינה. מומלץ להשתמש בחדר השינה לשינה בלבד, להימנע מתאורה בחדר השינה ככל שניתן, להימנע מטלוויזיה בחדר (ובמידה ויש טלוויזיה – להקפיד לסגור אותה לפני השינה) וכן ממכשירים אחרים ולווסת טמפרטורת חדר יציבה במהלך השינה – בגובה של 19-18 מעלות.
לכל מה שאפשר לעשות כדי לישון טוב יותר
Clinical Cardiology 25 February 2023