חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מתמטיקה בשירות ריפוי פצעים
פותח מודל מתמטי לריפוי פצעים כרוניים
חוקרים מאוניברסיטת אוהיו פיתחו מודל מתמטי לריפוי פצעים איסכמיים-פצעים כרוניים אשר מתרפאים לאט או אינם מתרפאים כלל עקב אספקת דם לקויה לאזור הפצע. פצעים איסכמיים יכולים להיות סיבוכים של סוכרת, יתר לחץ דם, השמנת יתר או כל מצב אחר בו נפגעת אספקת הדם לאזורם שונים בגוף.
"על מנת לטפל באופן מוצלח בבעיה, חשוב להבין אותה. כשיש בידינו את המודל הזה, צריכים רק למצוא אילו משתנים במשוואה ניתן לשנות על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר, שהיא ריפוי מוצלח של פצע" אומר Chandan Sen, אחד החוקרים הראשיים. מודל לריפוי פצעים מתייחס גם לשטח הגוף שנפגע על ידי הפצע וגם לזמן שדרוש לתהליך הריפוי.
מודל נוכחי מתייחס גם לפצעים לא איסכמיים, פצעים שיכולים להיווצר אצל אנשים עם אספקת דם טובה. לפי המודל, פצע לא איסכמי יסגר תוך 13 ימים כשלעומתו, 20 ימים אחרי היווצרותו של פצע איסכמי, רק 25% יתרפו והפצע יסגר. המודל מתייחס לא רק לטיפול הדרוש לריפוי הפצע, אלא גם לעובדה כיצד ואיך לספק אותו. אלגוריתם מתמטי יכול לספק נתונים יותר מכווונים ומדוייקים לשימושו של ביולוג. משתני המודל כוללים בין היתר ריכוז החמצן, ריכוז פקטורי גדילה, ריכוז תאי דם לבנים שנלחמים ב"חומרי פסולת", ריכוז פיברובלסטים שמשתתפים בתיקון הנזק הרקמתי ומספר כלי דם חדשים שנוצרו.
PNAS published online before print September 21, 2009
תרגום ועריכה: אנה רייזמן
אנה רייזמן
המטרה היא כמובן להעלות את ה-25% וגם להקטין את הזמן שדרוש לריפוי הפצע. נכון להיום, המודל עבר בהצלחה את שלב הניסוי בבע"ח (חזירים), אבל זה טרם עבר את שלב הניסוי הקליני. במידה ותרצה לרדת לעומק העניין, מצ"ב קישור לתקציר אודות שלב הניסוי בבע"ח http://physiolgenomics.physiology.org/cgi/content/abstract/37/3/211 יום נעים, אנה
אמיר לושקוב
תודה על המידע המעניין. אשמח להבין האם יש למודל יישומים במחלקתינו? האם הטיפול והדרך לספק אותו מקטין את 25%?