השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר: צום לסרוגין יעיל לירידה במשקל
חוקרים אמריקאים מצאו כי דיאטת צום מתונה יחסית שמבוססת על אכילה במשך 10 שעות ובהמשך הקפדה על צום למשך 14 שעות – מסייעת להורדה במשקל
בשנים האחרונות עולה קרנן של "דיאטות צום" שונות לצורך הורדה במשקל, לרבות דיאטות שכוללות אכילה וצום לסירוגין למשך מספר שעות/ ימים בשבוע, וזאת לצד מחקרים שמתריעים כי דיאטות צום עלולות להוביל להפרת האיזון המטבולי בגוף ולחסרים תזונתיים וצריכות להתבצע תחת בקרה מקצועית.
עתה מצאו חוקרים אמריקאים מתכון מוצלח לדיאטת צום סולידית יחסית, שמבוססת על אכילה למשך עשר שעות ובהמשך צום ל-14 שעות, כשהצום בשעות 18:00 בערב ועד 8:00 בבוקר למחרת.
החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה וממכון Salk ללימודים ביולוגיים בסן דייגו בחנו את משטר הדיאטה בקבוצה של 19 נבדקים בגיל 59 בממוצע (13 גברים ו-6 נשים) עם משקל עודף ולפחות שלושה מהמצבים הרפואיים הכרוניים שמאפיינים את התסמונת המטבולית – לרבות רמות גבוהות של סוכר בדם, רמות גבוהות של כולסטרול רע LDL ויתר לחץ דם, מה שהעמיד אותם בקבוצת סיכון להתפתחות סוכרת ומחלות לב וכלי דם.
לנבדקים הומלץ לדבוק בדפוס של אכילה בין השעות 8:00 בבוקר ל-18:00 בערב בלבד, תוך הקפדה על שתיית מים בשעות הצום – בין 18:00 בערב ועד 8:00 בבוקר למחרת. הנבדקים נקראו לתעד את כלל המזונות שצרכו לפי שעות היום באמצעות אפליקציה ייעודית וכן לדווח על איכות שנתם בלילה. הנבדקים לא נתבקשו לשנות את המזונות שהם צורכים, אלא רק את שעות האכילה.
נמצא כי במעקב לאחר שלושה חודשים של דיאטת צום זו – דיאטת 14-10 – חלה ירידה של 3% במשקל גופם של הנבדקים (ירידה במשקל הממוצע מ-97.8 ק"ג ל-94.5 ק"ג) לצד ירידה של 4% בהיקף המותניים המעידה על ירידה בשומן הביטני. ירידה זו לוותה בירידה של 1.09 במדד ההשמנה BMI וירידה של 1% באחוזי השומן בגוף.
למרות שלא נתבקשו לצמצם בכמות המזונות – נמצא כי תחת המשטר החדש הנבדקים צרכו 8.6% פחות קלוריות – ככל הנראה על רקע ההמנעות מאכילה/ זלילה בשעות הלילה.
לצד מדדים אלה, בדיקות דם העלו כי רמות השומנים בדם ירדו אצל הנבדקים, לרבות ירידה של 11% ברמות הכולסטרול הרע, וכן חלה ירידה בלחץ הדם – ירידה של 4% בלחץ הדם הסיסטולי וירידה של 8% בלחץ הדם הדיאסטולי, וכן ירידה של 5% ברמות הסוכר בדם וירידה של 2% בערכי ההמוגלובין המסוכרר HbA1C.
הנבדקים דיווחו גם על שיפור באיכות השינה ועל עלייה ברמות האנרגיה במשך היום. זמן השינה עלה ב-3% בתום ההתערבות מ-437 דקות ל-450 דקות בממוצע בלילה.
בשלושת החודשים, החוקרים זיהו אצל הנבדקים חריגה ו"שבירה" של הצום בשעות הערב והלילה ב-7% מהימים. כמו כן, החוקרים מציינים כי רבים מהנבדקים צרכו תרופות בתקופת המחקר – 79% נטלו סטטינים להורדת כולסטרול ו63% נטלו תרופות להורדת לחץ הדם.
המחקר נתמך בין השאר על ידי הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה (ACC) והמכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון דצמבר 2019 של כתב העת Cell Metabolism.
פירוק לקטונים
בראיון לתקשורת האמריקאית אמרה אחת החוקרות, פרופ' ס'אצידננדה פנדה כי "אנו מופתעים ששינוי כה קטן בזמני האכילה מוביל לתרומה גדולה כל כך לבריאות".
החוקרים אינם יודעים בבירור מדוע צום של 14 שעות בלבד ביממה מוביל לירידה במשקל ובשומן הביטני, אך משערים כי בפרק זמן מוגבל זה של צום ממזון בלבד – נוצר חלון הזמנים שמאפשר את מיצוי השימוש בגלוקוז (סוכר) כמקור אנרגיה והתחלת השימוש במאגרי השומן העודף בגוף כמאגרי אנרגיה – מה שמאפיין צומות בכלללם – כשהגוף מפרק את השומנים העודפים לקטונים שמשמשים מקור לאנרגיה ומדכאים את התיאבון, וזאת מבלי להיכנס למצב הסיכוני של קטוזיס מוגבר, שמאפיין תקופות של צום ממושך, שבו קטונים בכמות גבוהה מדי עלולים להוביל לפגיעה באיברים פנימיים, להתפתחות מחלת שיגדון (גאוט) ולאבנים בכליות ואי ספיקת כליות.
לאור הממצאים המעודדים, בימים אלה מבוצע מחקר נוסף במימון המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) כדי לבחון את יעילותה של דיאטת הצום 14-10 על מטופלים עם התסמונת המטבולית.
הממצאים משיקים לעבודות חדשות נוספות שמצביעות על היעילות בהגבלה של שעות האכילה כאמצעי להרזיה ולשיפור הבריאות. לדוגמה, מחקר אמריקאי מסתיו 2008 העלה כי צום מדי פעם מפחית את הסיכון לסוכרת ומחלות לב. מחקר אמריקאי שנערך על ידי צוות מאוניברסיטאות הרווארד ודיוק, שפורסם בדצמבר 2017 בכתב העת Cell Metabolism העלה כי דיאטות צום לסירוגין משפיעות לטובה על המיטוכונדריה – האברונים שאחראים על ייצור האנרגיה בתא, וכך עשויות להאריך חיים. גם חוקרים מאוניברסיטאות דרום קליפורניה וטקסס דיווחו ביולי 2015 בכתב העת Cell Metabolism על ממצאי עבודה שהעלתה כי דיאטות צום לסירוגין עשויות לשפר את התפקוד הקוגניטיבי ולמנוע סרטן – על סמך מחקר בעכברים.
אכילה ביום
ייתכן שחלק מההשפעה שנצפתה במחקר נבעה גם מהשעות בהן נמנעו הנבדקים מאכילה - שעות הערב והלילה. בעבודה נוספת שפורסמה באפריל 2013 בכתב העת International Journal of Obesity נמצא כי מטופלים בדיאטה שצרכו את הארוחה המרכזית ביום לפני השעה 15:00 – הייתה ירידה גדולה יותר במשקל בהשוואה למטופלים שהורגלו לארוחות ערב גדולות.
גם מחקר ישראלי חדש שפורסם לפני חודש העלה כי דיאטה שמתואמת עם שעות האור – כשהארוחת הבוקר מרכזית – עשויה לסייע לסוכרתיים להפחית טיפולים תרופתיים ואינסולין.
הנחת החוקרים כי השעון הביולוגי של הגוף – השעון הצירקדי – אחראי אף הוא על התועלת שבהגבלת האכילה לשעות מסוימות בדיאטות צום, וכי שעון ביולוגי זה שמותאם לשעות השמש בחוץ אינו משפיע רק על פעילות המוח, אלא ככל הנראה גם על פעילותם של איברים נוספים בגוף, לרבות איברי מערכת העיכול והלבלב. הפרה של ההתאמה בין השעון החיצוני לשעון הביולוגי בכל הקשור לאכילה, למשל צריכת מזונות מוגברת בשעות הלילה – עלולה להוביל לפגיעה בתפקוד איברים פנימיים ולהצטברות שומנים בגוף ועלייה בסיכון להשמנה.
לצד ממצאי המחקר המעודדים, ישנם עדיין דיווחים בספרות הרפואית על סכנות השימוש בדיאטות צום. כך, למשל, באביב 2018 מצאו חוקרים מברזיל כי דיאטות צום להורדה במשקל משבשות את מנגנון הפרשת האינסולין ודווקא מעלות את הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2.
קובי עזרא
להלן מאמר הסבר על האם צום לסירוגין מסייע לדיאטה?