מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותמתארגנים לפסח: תוספות שיתאימו גם לסוכרתיים

מתארגנים לפסח: תוספות שיתאימו גם לסוכרתיים

רושטי סלק, פירה כרובית ופטריות מזוגגות. ריכזנו מתכונים פשוטים וטעימים לארוחת החג, שיתאימו גם לאנשים עם סוכרת


ארוחות חג הן הזדמנות לחגיגה קולינרית. ליקטנו הצעות לשלוש מנות תוספת חגיגיות, עשירות וטעימות, שכל האורחים יוכלו ליהנות מהן, גם הסוכרתיים. אז מה נשתנה הלילה הזה?

 

רושטי סלק

 

(צילום: Shutterstock)

 

קיימת לעיתים תפישה שגויה בנוגע לסלק. סוכרתיים רבים נמנעים מלאכול ממנו, בגלל טעמו המתקתק והפחמימות שהוא מכיל. "אמנם כמות הקלוריות והפחמימות בסלק גבוהה לעומת אלו שיש בעגבנייה, למשל, אבל בסלק - בין שמבשלים אותו ובין שאוכלים אותו חי בקליפתו - יש הרבה סיבים תזונתיים, דבר שמעניק לו ערך גליקמי נמוך בהשוואה לעגבנייה", אומרת ד"ר רלי אבּל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז מרכז של שרותי בריאות כללית. "כלומר, בזכות הסיבים התזונתיים, גם אם הוא מכיל קצת יותר פחמימות, קצב עלייתן בדם איטי יותר. כמו כן, סלק מכיל אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) מאוד חשובים מסוג אנטוציאנינים, שמסייעים בשמירה על כלי הדם - דבר חשוב ביותר עבור סוכרתיים".

 

רושטי סלק היא מנה יפיפייה שתקשט את שולחן הסדר בצבעוניותה, בניחוחה ובטעמה. המנה מזכירה במראה שלה מצה בריי, ויכולה להיות הפתעה נעימה וטעימה גם למי שאינם סוכרתיים. המנה מתאימה גם לטבעונים.

 

המצרכים הדרושים

 

לרושטי 

 

4-6 סלקים בינוניים

2 תפוחי אדמה קטנים

3-4 גבעולי בצל ירוק

חצי כוס קמח מצה

מעט שמן לטיגון 

מלח

פלפל שחור

 

להגשה

 

עלים ירוקים לקישוט: כוסברה, פטרוזיליה, בצל ירוק ושמיר (אלה ישתלבו נפלא בטעם ויוסיפו צבע וערכים תזונתיים) 

כף גדושה יוגורט לארוחה חלבית או כף שמנת טופו לארוחה בשרית

 

אופן ההכנה

 

1. את הסלק ותפוחי האדמה (לא מבושלים) מקלפים ומגררים במגררת 

2. את הבצל הירוק קוצצים

3. בקערה עמוקה מערבבים את הירקות המגוררים והקצוצים

4. מתבלים במלח ובפלפל לפי הטעם

5. מוסיפים את קמח המצה

6. מחממים מחבת גדולה לתוכה יוצקים את השמן

7. מניחים את התערובת במרכז המחבת ומשטחים אותה

8. מטגנים על אש נמוכה מצד אחד כ-4 דקות, הופכים ומטגנים את הצד השני

9. מקשטים בעלים הירוקים

10. ממש לפני ההגשה מניחים גם כף שמנת טופו או יוגורט על המנה

 

ערכים תזונתיים (לכל הכמות)

 

782 קלוריות (משתנה בהתאם לכמות השמן המשמש לטיגון); 13.6 גרם חלבון; שומנים בהתאם לכמות השמן המשמש לטיגון (בכף שמן זית יש 10 גרם שומן); 43 גרם פחמימות; 0 כולסטרול; 9.3 גרם סיבים. המנה עשירה באנטוציאנינים.

 

פירה כרובית

 

(צילום: Shutterstock)

 

מי לא אוהב פירה? ההמלצה לסוכרתיים היא, כידוע, להמעיט באכילת תפוחי אדמה ובפרט כפירה, המעלה את המדד הגליקמי של המזון, אך גם הם יכולים ליהנות מהפירה הזה, המבוסס ברובו על כרובית, אם יאכלו במידה. המנה טעימה מאוד, מנחמת ומשביעה כמו פירה תפוחי אדמה, אבל בעלת ערך קלורי נמוך בהרבה לצד ערך גליקמי נמוך יותר.

 

יש הטוענים כי עדיף להשתמש בתפוחי אדמה אדומים שהינם כביכול בעלי מדד גליקמי נמוך יותר מהזנים הצהובים. אך לדברי ד"ר רלי אבּל, מדובר בטענה מופרכת. "אין הבדל בערך הגליקמי בין תפוחי אדמה לזניהם השונים. ההבדל בצבעים נובע אך ורק מכמות הבטא קרוטן שיש בהם".

 

המצרכים הדרושים

 

5 תפוחי אדמה בינוניים (אפשר להמיר חלק מתפוחי האדמה בדלעת או בבטטות להעשרת הצבע והערכים התזונתיים של המנה)

 

1 כרובית בינונית (כחצי ק"ג) מפורקת לפרחים

 

מלח

 

שן שום (אופציונלי)

 

2-3 כפות שמן זית (אפשר להמיר בחמאה, שמנת או בשמנת טופו)

 

אופן ההכנה

 

1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד ריכוך

 

2. קולפים ומועכים את תפוחי האדמה למחית רכה וחלקה

 

3. מבשלים את פרחי הכרובית עד שהם רכים למגע אך לא מתפרקים, ומועכים את הכרובית

 

4. מוסיפים את הכרובית למחית תפוחי האדמה ומערבבים

 

5. מתבלים במלח, מוסיפים את שן השום הכתושה ואת השמן ומערבבים

 

ערכים תזונתיים (לכל הכמות)

 

1,015 קלוריות; 22.5 גרם חלבון; 43.1 גרם שומן; 133.7 גרם פחמימות; 0 כולסטרול; 11.7 גרם סיבים.

 

פטריות מזוגגות בחומץ בלסמי 

 

(צילום: Shutterstock)

 

מנת פטריות ובצלים מזוגגים בחומץ בלסמי איכותי, היא מנה קלה להכנה, יפה ועשירה. אפשר להכניס במנת פטריות הרבה מאוד טעם ומאחר שיש בהן רק מעט קלוריות, אפשר לאכול מהן כמעט ללא הגבלה. "לפטריות אין כמעט ערך קלורי וכמעט אין ערך תזונתי. אם עושים מהן מטעמים ללא שמן וללא בצק, ניתן לאכול מהן כמות יפה ולשבוע. ככל שכמות השמן תהיה נמוכה יותר כך סך הקלוריות ירד", מסבירה ד"ר רלי אבּל.

 

המצרכים הדרושים

 

חצי ק"ג פטריות שמפיניון לבנות ויפות, בגודל אחיד פחות או יותר

בצל בינוני

2 כפות שמן זית

מלח

2 כפות חומץ בלסמי איכותי 

עלים ירוקים קצוצים דק

 

אופן ההכנה

 

1. את הפטריות חוצים לאורך

2. את הבצל חותכים לפלחים

3. צולים את הפטריות והבצל על מחבת עם שמן הזית, עד שהירקות מתחילים להפריש נוזלים. בערך כ-5-7 דקות

4. מפזרים מעט מלח, מנמיכים את האש למינימום ומכסים את המחבת. מניחים לפטריות ולבצלים להתרכך בנוזלים, עד שאלה נעלמים. 3-5 דקות

5. זולפים את הבלסמי למחבת ומערבבים כך שכל הפטריות והבצלים יקבלו טעם וצבע

6. מקשטים בעלים ירוקים ומגישים חם

 

ערכים תזונתיים (לכל הכמות)

 

440 קלוריות; 29.6 גרם שומן; 12 גרם חלבון; 32.1 גרם פחמימות; 0 כולסטרול; 4.8 גרם סיבים.

 

 

*יעוץ מקצועי וחישוב ערכים תזונתיים: ד"ר רלי אבּל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז מרכז של שרותי בריאות כללית

גרסה ראשונה של הכתבה פורסמה במארס 2018

 

עוד מתכונים כשרים לפסח לחולי סוכרת

 

תזונה נכונה לסוכרתיים בפסח