מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותמשרד הבריאות: כך תגלו את הסרטן בזמן

משרד הבריאות: כך תגלו את הסרטן בזמן

מי צריכה לבצע ממוגרפיה ומתי? איזה בדיקות נדרשות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס? משרד הבריאות עונה


גילוי מוקדם מציל חיים (צילום: Shutterstock)
גילוי מוקדם מציל חיים (צילום: Shutterstock)

גילוי מוקדם של סרטן יכול להציל חיים. לרגל יום הסרטן הבינלאומי המצוין היום (4/2) מפרסם משרד הבריאות את ההנחיות המלאות לגילוי מוקדם של מחלות ממאירות בישראל.

 

בדיקות גנטיות

 

כשקיים חשד למחלה ממארת תורשתית בשל ריבוי חולי סרטן מאותו סוג במשפחה, ריבוי קרובי משפחה עם סרטן ממאיר או תחלואה בסרטן של בני משפחה בגיל צעיר, מומלץ להתייעץ עם גנטיקאי מוסמך או רופא מומחה.

 

בחלק מהמקרים ניתן לבצע בדיקות לגילוי מוטציות בגנים האחראים לסיכון מוגבר להופעת מחלות ממאירות ובתנאי שהבדיקה הגנטית עשויה לאפשר מניעה או גילוי מוקדם של המחלה או לשנות החלטה טיפולית.

 

בין התסמונות הגנטיות הגורמות לסיכון גבוה לתחלואה ממארת ואשר לגביהן בדיקה גנטית עשויה לאפשר גילוי מוקדם או אף מניעה של המחלה הממארת: Familial Adenomatous Polyposis, Von Hippel Lindau Syndrome, Medullary Thyroid Carcinoma ו- Retinoblatoma.

 

סרטן השד

 

• לנשים שאינן בסיכון מוגבר, מומלצת בדיקת ממוגרפיה בגילאי 50-74 אחת לשנתיים.

 

• לנשים להן בת משפחה מדרגת קרבה ראשונה שאובחנה כחולת סרטן השד, לנשים שיש להן מחלת שד שפירה עם אטיפיה בביופסיה או לנשים הנמצאות בקבוצת סיכון גבוהה מסיבות אחרות - לפי שיקול דעת הרופא המטפל שלהן, מומלצת בדיקת ממוגרפיה אחת לשנה, מגיל 40.

 

 (לנשים שאינן בסיכון מומלצת בדיקת ממוגרפיה בגילאי 50-74 אחת לשנתיים. צילום: Shutterstock)

 

סרטן המעי הגס והחלחולת

 

• בין הגילאים 50-74, מומלץ לבצע אחת לשנה בדיקה לגילוי דם סמוי בצואה.

 

• למטופלים עם בן משפחה מדרגת קרבה ראשונה שאובחן כחולה בסרטן המעי הגס, מומלצת בדיקת קולונוסקופיה מדי חמש שנים מגיל 40.

 

• למטופלים עם בן משפחה מדרגת קרבה ראשונה עם תסמונת סרטן מעי גס לא פוליפוזי תורשתי (HNPCC/Lynch Syndrome) מומלצת בדיקת קולונוסקופיה שנתית מגיל 25 שנה ואילך.

 

• למטופלים עם בן משפחה מדרגת קרבה ראשונה עם תסמונת מעי פוליפוזי מורשת, מומלצת בדיקת קולונסקופיה שנתית מגיל 15 שנה ואילך.

 

• לחולים במחלת מעי דלקתית (IBD) מומלצת בדיקת קולונסקופיה תקופתית לפי המלצת הרופא המטפל.

 

סרטן הריאה

 

• מומלץ לבצע צילום רנטגן של הריאות אחת לשנה למי שהיו חשופים תעסוקתית לאסבסט.

 

סרטן השחלה

 

• לנשים המשתייכות לקבוצות הבאות מומלץ לפנות לייעוץ גנטי: סיפור אישי או משפחתי של סרטן השד שאובחן לפני גיל 50, סיפור משפחתי של סרטן השחלה, סיפור אישי או משפחתי של סרטן המעי הגס או רירית הרחם שאובחן לפני גיל 50.

 

• לנשים שמוגדרות, לאחר יעוץ גנטי, כנמצאות בסיכון מוגבר לסרטן השחלה, מומלץ לעבור החל מגיל 25 בדיקה תקופתית (מדי 6 חודשים) הכוללת בדיקה גינקולוגית ובדיקת אולטרא-סאונד.

 

סרטן צוואר הרחם

 

• מומלץ לנשים לבצע בדיקת משטח מצוואר הרחם כל שלוש שנים, מגיל 25 ועד גיל 65. בסל התרופות נכללת בדיקת משטח צוואר הרחם לנשים בנות 35-54.

 

• בנוסף לגילוי המוקדם, לסרטן צוואר הרחם קיימת אפשרות למניעה ראשונית, באמצעות חיסון. ב-2013 נכנס לסל התרופות חיסון כנגד נגיף ה-HPV העובר ביחסי מין ועלול לגרום לסרטן צוואר הרחם מספר שנים אחרי ההדבקה. ההדבקה בנגיף זה היא בדרך כלל בגיל ההתבגרות ועד גיל עשרים וחמש. החל משנת הלימודים הקרובה, החיסון יינתן בבתי הספר ברחבי הארץ לנערות בכיתה ח'.

 

סרטן העור ומלנומה

 

• לאנשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן העור או במלנומה חשוב לדווח לרופא המשפחה, לבצע מעקב עצמי תקופתי אחרי שומות ונגעים עוריים, ולבצע בדיקת עור תקופתית על ידי רופא עור או כירורג פלסטי.

 

ומי נמצא בסיכון גבוה? אנשים שנחשפו לקרינה מייננת כטיפול במחלת הגזזת בעת הילדות, אנשים שיש להם בן משפחה מדרגת קרבה ראשונה שחלה במלנומה, אנשים עם 20 שומות מלנוציטריות ומעלה בכל שטח הגוף לאחר גיל 17 שנה, כאלה שיש אצלם שומות לא טיפוסיות או שנמצאו כאלה בבן משפחה מדרגת קרבה ראשונה ואנשים הנחשפים באופן קבוע לשמש מעל שעתיים מדי יום, בין השעות 10:00-16:00.