כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
משקל לידה נמוך קשור עם סיכון מוגבר לפתח מחלת כליות כרונית במהלך החיים
משקל לידה נמוך נמצא קשור עם סיכון מוגבר לפתח מחלת כליות כרונית מאוחר יותר במהלך החיים
16/09/09
תגובות 2
(צילום: Shutterstock)
החודש פורסם מאמר מאוסטרליה, שסקר מחקרים שבדקו את הקשר בין משקל הלידה והסיכון לפתח מחלת כליות כרונית במהלך החיים.
הכותבים כללו במאמר מעל 30 מחקרים, שכללו כ-50,000 אנשים ומחקר נוסף שכלל בתוכו מעל 2 מליון אנשים. ב-16 מהמחקרים שנכללו במאמר, נמצא כי באנשים שנולדו במשקל לידה נמוך, קיים סיכון מוגבר בכ-73% לפתח מחלת כליות כרונית במהלך חייהם.
הסיבה לסיכון מוגבר זה אינה ידועה. אחת התאוריות היא כי משקל לידה נמוך קשור בין היתר עם התפתחות פחותה יותר של רקמת הכליה. משמע, אנשים הנולדים עם משקל לידה נמוך נולדים עם מסת כליה פחותה וכמות קטנה יותר של נפרונים לעומת אנשים הנולדים עם משקל לידה גבוה יותר. יתכן כי ההפחתה המולדת במספר הנפרונים המתפקדים קשורה לסיכון המוגבר לפתח מחלת כליות כרונית במהלך החיים.
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה
ד"ר נעמי לוין יינה
נגעת באחד משטחי המחקר הפוריים ביותר והמרגשים ביותר המתקיים בשנים האחרונות, העוסק בהשתלת תאי גזע. כל תא בגוף מקורו מתא-אב או מה שקרוי תא גזע, שעובר תהליכי התמיינות עד לתא הבשל עם התפקוד הספציפי. הרעיון המרכזי של שטח מחקר זה הוא להפיק תאי אב (תאי גזע) עובריים, ולהצליח ולגדל בתנאי מעבדה את האיבר השלם, כפי שקורה במהלך ההתפתחות העוברית. מחקר זה מתרחש לא רק בתחום הכליות, אלא בתחומים רבים מאד, וישנן כבר הצלחות ראשוניות. בתחום הכליות הצליחו כבר לייצר "מיני-כליה" ולהשתילה במודלים של בעלי חיים ולקבל תפקוד כלייתי מסויים. הדרך אומנם עוד ארוכה, אולם אני מקווה שנזכה גם אנחנו לקצור פירותיה...
אברהם פ.
מעניין לדעת, האם טרם נערכו, ניסויים להזרקת נפרונים עובריים (מנפלים), בשלב מאוחר בהתפתחותם, לכליות של ילודים בעלי מספר נמוך של נפרונים, על מנת להגדיל את מספר הנפרונים המתפקדים ? לחילופין, האם הוזרקו נפרונים עובריים (מנפלים) בבוגרים בעלי מספר נמוך של נפרונים על מנת "לחדש" את פעילות הכליה באזורים פגועים פיזית בכליותיהם ?