טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
משחקי מחשב- רק בשביל ההנאה
מחקר: משחקי מחשב אינם משפרים את היכולת הקוגניטיבית
בשנים האחרונות מיוצרים יותר ויותר משחקי מחשב שמטרתם לשפר את היכולות הקוגניטיביות וכביכול "לאמן" את המוח. כעת, המחקר הגדול ביותר שנערך בנושא מראה כי המשחקים הייעודיים כנראה לא יעילים למטרות אלה.
המחקר שפורסם בכתב העת המדעי Nature עקב אחר 11,430 נבדקים לאורך 6 שבועות בכדי לראות מהו האפקט, אם בכלל קיים, שנוצר בעקבות משחק בתרגילי מחשב המכוונים לאמן את המוח.
בעוד שהנבדקים השתפרו עם הזמן בביצוע התרגילים הממוחשבים, ההישגים לא עברו הלאה, לבדיקות מעבר לאותו תרגיל ממוחשב. הנבדקים לא השיגו דבר במושגים של יכולת הסקת מסקנות, זיכרון, תכנון או תפיסה ויזואלית מרחבית.
החוקרים טוענים כי נחוצה עבודה נוספת בכדי לראות האם האימונים הקוגניטיבים עוזרים למוח "לשמור על כושר" עם ההזדקנות.
חברת נינטנדו המוציאה לאור משחק מחשב ידוע לאימון קוגניטיבי אמרה בתגובה כי מעולם לא טענה שהוכח באופן מדעי כי המשחק אכן משפר יכולות קוגניטיביות. המשחק דורש מן המשתתפים לעבור "אתגרים מהנים" המערבים יכולות חישוביות, זיכרון וקריאה. "בדרך זו, המשחק מדמה אתגר מחשבתי למוח, כאשר המאמץ הקוגניטיבי עוזר לגרות את מוחו של המשתתף" אמר נציג החברה.
בואו ונבדוק את הנתונים
כל מתנדבי המחקר היו צופים של ה- BBC. המשחקים הממוחשבים שנבחנו תוכננו על ידי מדענים מהאגודה הרפואית ומאגודת האלצהיימר.
בכדי לבדוק את משחקי המחשב, הנבדקים התבקשו לתרגל לפחות 10 דקות ביום, שלוש פעמים בשבוע, למשך לפחות שישה שבועות.
הנבדקים חולקו לאחת משלושת קבוצות: הקבוצה הראשונה קיבלה תרגילים שכוונו לשפר את יכולות ההיגיון, התכנון ופתרון הבעיות. הקבוצה השנייה קיבלה תרגילים שכוונו לשפר את הזיכרון לטווח קצר, הקשב, יכולות מתמטיות ותפיסה ויזואלית מרחבית. הקבוצה האחרונה קיבלה הנחיה לגלוש ברשת ללא כוונה לשפר יכולת קוגניטיבית כלשהי.
מבחנים שבוצעו לפני אחרי התרגולים הראו שאף אחת מן ההתערבויות לא שיפרה את היכולות הקוגניטיביות של האנשים, למרות שהנחקרים כן הלכו והשתפרו במשחק הספציפי עליו התאמנו וכן השתפרו ביכולת הקוגניטיבית הספציפית עליה התאמנו.
ד"ר אדריאן אוון, חוקר ונוירולוג אמר: "התוצאות הן ברורות. באופן סטטיסטי, לא נראה הבדל משמעותי בשיפור בקרב המשתתפים ששיחקו באימון הקוגניטיבי במחשב, לבין אלו שפשוט גלשו באינטרנט למשך אותו זמן".
כליב באלרד, מאגודת האלצהיימר, אמר: "העדויות הללו יכולות לשנות את הדרך בה אנו רואים את משחקי האימון הקוגניטיבי. אני חושב שלהישאר אקטיבי, ולצאת להליכה לדוגמא, זו דרך טובה יותר לנצל את הזמן היקר שלנו".
מתוך ה- BBC NEWS
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.
אנה רייזמן
גם השיפור בכושר הפיזי הוא לא כצפוי בעקבות מחשקים מסוג זה. למרות מה שרובינו חושבים שמחשקי מחשב מסוג Wii תורמים לפעילות גופנית שאנו עושים ומשפרים כך את היכולת הפיזית, לא נמצאה הוכחה לכך במחקרים. כמו בדברים רבים בחיים, גם כאן קיימת ההתלהבות הראשונית שעוברת מהר מאוד (תוך שבוע-שבועיים) לכן לא מדובר על תקופה ממושכת שיכולה לתרום לכושר הגופני שלנו.
ערן ברקוביץ
מחקר זה עורר סערה וביקורות רבות נמתחו על האופן בו נערך ועל כמה התוצאות הללו באמת תקפות ומשקפות את המציאות. בכדי לקרוא ביקורת שפורסמה על המחקר לחצו כאן (באנגלית).
גם כאן באתר ישנם מחקרים רבים אחרים שפורסמו ונבדקו והוכיחו אחרת.
כמו כל תחום מדעי חדש יחסית, ישנם מחלוקות ועל כל אחד להפעיל את ההגיון הבריא ולבדוק מה עוזר ומה תורם, אם בכלל, בשבילו.