טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מריחואנה רפואית מפחיתה ספסטיות וכאב
מחקר קליני מבוקר שבחן את השפעת הקאנביס על ספסטיות בקרב אנשים עם טרשת נפוצה מצא כי הטיפול יעיל
ספסטיות - עוויתות הנגרמות מפגיעה במערכת העצבים המרכזית - היא אחד התסמינים של מחלת הטרשת הנפוצה. מחקר קליני מבוקר מראה כי מריחואנה רפואית יכולה לעזור לתסמין זה וגם לכאב בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. אבל, המחקר מצביע על כך שלטיפול יש גם חסרונות.
המחקר המבוקר גייס אנשים עם טרשת נפוצה הסובלים מספסטיות וחילק אותם לשתי קבוצות: קבוצה שבמשך 3 ימים עישנה מידי יום סיגריה עם קנביס רפואי וקבוצה שעישנה פלצבו - סיגריה שנראתה אותו הדבר, הרגישה והריחה אותו הדבר, אך לא הכילה חומרים פעילים. לאחר 11 יום התחלפו הקבוצות.
כל הנבדקים נמדדו באשר לרמות הספסטיות שלהם לפני ולאחר הטיפול. כמו כן נמדדו רמות הכאב, מהירות ההליכה והיכולת הקוגניטיבית.
התוצאות שפורסמו בכתב העת Canadian Medical Association Journal הראו כי הקאנביס שיפר באופן משמעותי את רמות הספסטיות והקל על הנבדקים בהשוואה לפלצבו. כמו כן דיווחו הנבדקים שהם חשים פחות כאב. מהירות ההליכה נמצאה ללא הבדל משמעותי בין הקבוצות.
יחד עם זאת החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה מצאו, כפי שנמצא גם במחקר קודם, כי בקרב אלו שהשתמשו בקנביס רפואי נפגע התפקוד הקוגניטיבי.
ניקולס לה-רוקה, סגן נשיא האגודה העולמית לטרשת נפוצה, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס בתגובה למאמר: "הספסטיות היא בעיה גדולה לרבים מן האנשים עם טרשת נפוצה. התרופות הקיימות אינן יעילות לכולם, אבל גם השימוש בקאנביס לא נראה כפיתרון יעיל לטווח הארוך, בגלל השפעתו על היכולות הקוגניטיביות. אנשים עם טרשת נפוצה, נמצאים כבר בסיכון לפגיעה קוגניטיבית, גם ללא העישון, לכן אני רואה נושא זה כבעייתי".
מחקר זה מצטרף לעדויות המצטברות על השפעת הקנביס על ספסטיות וכאב, בטרשת נפוצה ומחלות אחרות. אך כאמור, השפעתו המיטיבה בתחומים אלו באה בניגוד לפגיעה הקוגניטיבית, להגברת העייפות ותחושת הסחרחורת, להן העישון גורם.
החוקרים סיכמו שיש למצוא דרך לנצל את הקאנביס תוך כדי הפחתת תופעות הלוואי. אחת ההשערות היא שמינונים נמוכים יותר יצמצמו את תופעות הלוואי תוך כדי שמירה על אפקטיביות טיפולית, אך נושא זה, כמו גם השפעת העישון לטווח הארוך, ייבחנו כבר במחקרי המשך.