השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מרזים בלי לחשוב על זה
דרכים להתמודד עם אכילה חסרת דעת: צלחות קטנות וכוסות רזות וגבוהות נקשרו לירידה במשקל
ייתכן שאנשים שעושים דיאטה לא צריכים כמויות כוח רצון עצומות כפי שהם חושבים, אם הם רק יעשו שינויים קטנים בסביבה שלהם שיביאו לכך שיאכלו באופן בריא יותר בלי לתת לכך מחשבה שנייה. כך עלה ממחקרים שהוצגו בכנס השנתי של האיגוד האמריקני לפסיכולוגיה בהרצאה תחת הכותרת "מאכילה חסרת דעת – לאכילה חסרת דעת בריאה יותר".
האם אי פעם אכלתם שקית שלמה של חטיף צ'יפס ואפילו לא הייתם רעבים? אם כן, אתם, כמו רבים אחרים, קורבנות של "אכילה חסר דעת" – ביטוי שטבע ד"ר בריאן וונסיק, פסיכולוג מאוניברסיטת קורנל - המתאר הרגלי אכילה שאינם מודעים שעשויים להוביל להשמנה.
"בתינו מלאים במלכודות אכילה חבויות" אמר וונסיק "לרובנו יש יותר מידי בלגאן בחיים שמונע מאיתנו להתמקד בכל ביס שאנחנו אוכלים ואז לשאול את עצמנו אם אנחנו שבעים. הסוד הוא לשנות את הסביבה כך שהיא תעבוד בשבילנו ולא נגדנו".
בכנס תיאר וונסיק ניסויים שערך בתחום האכילה חסרת הדעת ואסטרטגיות לאכילה חסרת דעת בריאה יותר.
צלחת גדולה = ארוחה גדולה
בעיה אחת היא שהעיניים שלנו באמת גדולות יותר מהקיבה שלנו. בסקר אחד גילה וונסיק סיבה אפשרית אחת לכך שהאמריקנים שמנים יותר מהצרפתים. החוקרים שאלו 150 תושבי פריז איך הם יודעים שהם סיימו את ארוחת הערב. הם השיבו "כשאנחנו מלאים". כשהחוקרים שאלו 150 תושבי שיקגו את אותה שאלה הם ענו "כשהצלחת ריקה".
ניסויים אחרים מעלים את האפשרות שגודל הכלי משפיע על הכמות שנאכל. בניסוי אחד, 168 איש שהגיעו לקולנוע לאחר שבדיוק סיימו ארוחת ערב קיבלו פופקורן ישן ויבש או פופקורן טרי בכלים בגדלים שונים. אנשים אכלו 34-45% יותר פופקורן אם הוא הוגש ב"דלי סופר – סייז" ענק מאשר במיכלים גדולים רגילים – גם אם הפופקורן היה עבש.
בניסוי אחר וונסיק מצא שאנשים מוזגים 37% יותר נוזל לכוסות רחבות וקצרות מאשר לכוסות גבוהות ורזות בעלות אותו נפח.
אפילו קערית קורנפלקס של ילד עלולה להיות מלכודת. וונסיק מספר שילדים מזגו כמות גדולה פי שניים של קורנפלקס לקערית שגודלה היה כפול.
בניסוי נוסף, הגישו ל- 30 מתנדבים מרק מקערית "ללא תחתית". באמצעות מנגנון שהופעל לפי לחץ, הקערית התמלאה מחדש לאט מלמטה בלי ידיעתם של המתנדבים. 30 מתנדבים אחרים קיבלו מרק בקעריות רגילות. האנשים שקיבלו קערות ללא תחתית אכלו 73% יותר מאשר אלו שאכלו בקערות רגילות, אבל הם לא דירגו את עצמם כשבעים יותר מאשר אלו שאכלו פחות.
וונסיק מסכם כי אסור לסמוך על הקיבה שתיידע אותך מתי אתה שבע, היא עשויה לשקר.
איך מתמודדים?
על מנת להתמודד עם אכילה חסרת דעת, העלימו מהסביבה הקרובה שלכם דברים שגורמים לכם לאכול יותר מידי:
• מאחר ואנשים אוכלים יותר מצלחות גדולות, הגישו ארוחות בצלחות קטנות.
• אם אתם שותים משקה שמכיל קלוריות, מזגו אותו לכוסות רזות וארוכות ולא שמנות ונמוכות.
• הרחיקו ממתקים וחטיפים מטווח הראיה והזיזו מזונות בריאים יותר לגובה העיניים בארונות ובמקרר.
• אכלו במטבח או בחדר האוכל ולא מול הטלוויזיה, מולה סביר שלא תשימו לב כמה כבר אכלתם.
• השתמשו בתרגילים שילמדו אתכם מתי אתם שבעים – טכניקות לאכילה מודעת. לדוגמא, מזגו לעצמכם כוס מים. שתו חצי, ואז תתרכזו באיך שזה מרגיש בקיבה. לאחר מכן שתו את החצי השני. מומחים מסבירים כי אנשים מיד מרגישים בהבדל – המים מותחים את הקיבה והם מרגישים מלאים.
את המחשבה קשה לשנות, אבל את הסביבה קל הרבה יותר. לדברי וונסיק, אנשים ששינו את סביבתם על-פי עקרונות אלו הצליחו לרדת קילוגרם כל חודש.
עוד על האופן בו המוח מרמה את הקיבה
לפרטים נוספים באתר האיגוד האמריקני לפסיכולוגיה
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
pinhas mina
מנסיון אישי של שנים רבות של שמירה מוצלחת על משקל יציב = לאכול בצלחת ק ט נ ה!!!
ד"ר דינה ראלט PhD
במעקב אחרי צריכת תירס אצל מבקרי קולנוע נמצא כי אלה הרגילים לאכול תירס אכלו בניסוי גם תירס ישן שאינו טעים.
אלא שלא רגילים לאכול תירס אכלו בניסוי תירס רק כשהיה טעים וסרבו לאכול את התירס הישן והלא-טעים.