מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמקבץ התסמינים שמופיע בשנים שלפני אבחון טרשת נפוצה

מקבץ התסמינים שמופיע בשנים שלפני אבחון טרשת נפוצה

חוקרים איתרו מספר בעיות בריאות שנוטות להופיע בחמש השנים שקודמות להופעה של סימנים ברורים לטרשת נפוצה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בחמש השנים לפני שאנשים מפתחים את הסימנים הקליניים המוכרים לטרשת נפוצה הם נוטים לסבול מבעיות כגון כאב או בעיות שינה בשכיחות גבוהה הרבה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הרגילה והסבירות שלהם לפגוש פסיכיאטר גבוהה כמעט בחצי. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Multiple Sclerosis Journal.

 

באנשים עם טרשת נפוצה המערכת החיסונית של הגוף פוגעת במיאלין במערכת העצבים המרכזית - המוח וחוט השדרה. המיאלין מרכיב את השכבה השומנית שעוטפת את תאי העצב, מבודדת ומגנה עליהם, בדומה לפלסטיק שעוטף חוטי חשמל. משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצב להעביר מידע. חלק מהפולסים החשמליים העוברים בעצב מתקדמים באיטיות וחלקם אף נעצרים לחלוטין. התסמינים משתנים מאוד מאדם לאדם וגם באותו אדם בזמנים שונים - בהתאם למיקום הנזק במערכת העצבים. לדוגמה, נגעים בעצב הראייה יכולים לגרום להפרעות של ראייה כפולה ו/או טשטוש ראייה. אם הנזק מערב את העצבים בחוט השדרה, הפגיעה יכולה לבוא לידי ביטוי בקשיי הליכה, נוקשות וכיווצים ברגליים. בגלל האופן השונה בו המחלה מתבטאת באנשים שונים, תהליך האבחון של טרשת נפוצה אינו פשוט ועלול להיות ממושך.

 

חוקרים מאוניברסיטת בריטיש קולומביה ביקשו לתעד את התסמינים של אנשים לפני שהם יודעים שהם סובלים מטרשת נפוצה ובאמצעות כך לאפיין את הפרודרום למחלת הטרשת הנפוצה. פרודרום הוא שלב מקדים להתפרצות המחלה - אוסף של תסמינים מוקדמים שאינם תסמינים קלאסיים של המחלה אשר עשויים להצביע על התפרצותה העתידית ולסייע באבחון מוקדם.

 

לשם כך הם בחנו תיקים רפואיים של כמעט 14,000 אנשים עם טרשת נפוצה בקנדה בין 1984 ל-2014 והשוו אותם לתיקים הרפואיים של כ-67,000 אנשים ללא טרשת נפוצה.

 

לפי ממצאים קודמים שפרסמו החוקרים נראה כי קיים פרודרום לטרשת נפוצה ואנשים עם טרשת נפוצה נעזרים הרבה יותר בשירותי בריאות בשנים לפני שמופיעים התסמינים "הקלאסיים" - כמו פגיעה בראייה ובעיות מוטוריות - שמזוהים עם המחלה.

 

במחקר החדש נמצא כי בחמש השנים שלפני האירוע הראשון של פגיעה במיאלין או הופעה של תסמינים קלאסיים של טרשת נפוצה, אנשים שבהמשך אובחנו עם טרשת נפוצה הגיעו יותר לרופאים או בתי חולים בשל בעיות מערכת העצבים (פי 4-2 פעמים יותר), תסמינים תחושתיים (128%-40% יותר), בעיות שריר-שלד (70%-19% יותר) ובעיות הקשורות למערכת השתן (59%-17% יותר).

 

יותר פיברומיאלגיה ותסמונת המעי הרגיז 

 

החוקרים מצביעים על בריאותם הנפשית של האנשים טרום האבחנה של טרשת נפוצה. נמצא כי היו כמעט 50% יותר ביקורים אצל פסיכאטרים בקרב אלו שיאובחנו עם טרשת נפוצה בעתיד בהשוואה לאחרים. החוקרים מסבירים כי גם טרשת נפוצה וגם הפרעות מצב רוח - כגון חרדה, דיכאון והפרעה דו-קוטבית - מושפעים מהמערכת החיסונית ותהליכים דלקתיים בגוף וייתכן שזו הסיבה לעלייה בשיעורי הביקורים אצל פסיכיאטרים ובשימוש בתרופות פסיכאטריות. בעוד שהקשר בין המצב הנפשי ומחלת הטרשת הנפוצה נחקר וידוע, זהו אחד המחקרים הראשונים שמצביע על הקשר עוד טרום האבחנה.

 

פיברומיאלגיה – מחלה המאופיינת בכאב כרוני מפושט בשרירים ובשלד, ברגישות מוגברת, וכן בהפרעות שינה ועייפות – הייתה נפוצה יותר מפי שלושה באנשים שבהמשך אובחנו עם טרשת נפוצה. תסמונת המעי הרגיז הייתה נפוצה כמעט פי שניים.

 

לעומת זאת, בקרב נשים הרות עם טרשת נפוצה היו פחות בעיות בריאות במהלך ההיריון בהשוואה לאוכלוסייה (22% פחות).

 

בשל אופי המחקר קשה לקבוע האם התסמינים שמופיעים חמש שנים לפני האבחנה של טרשת נפוצה הם סימנים ראשוניים למחלה או מצבים רפואיים נפרדים המעוררים ומזרזים את התפרצות מחלת הטרשת הנפוצה. בשני המקרים, קוראים החוקרים להעלאת המודעות לסימנים אלו בעיקר בקרב הרופאים הרלוונטים: פסיכאטריים, רופאי עיניים, אורולוגים, ראמוטולוגים וכמובן רופאי המשפחה. שאיפת החוקרים להוביל לאבחנה מוקדמת ככל שניתן, כי טיפול מוקדם מוביל לתוצאות טובות יותר בעתיד. 

 

 

Mult Scler. 2018 Jul 1:1352458518783662. doi: 10.1177/1352458518783662