סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
מסעדות ואורחות חיים, מפריעים לשמירה על רמות סוכר נאותות
מצב נפשי, פיזי, כלכלי-חברתי, סביבתי ותרבותי יכולים לחבל בטיפול יעיל בחולי הסוכרת
חוקרים מהונג קונג וצפון אירלנד ערכו סקירה שיטתית של כל הספרות והמחקרים שנלמדו בין השנים 1986-2007 על הבעיות בשמירה על בריאותם של חולי סוכרת מנקודת מבטם של החולים ושל המטפלים. המחקר כלל סה"כ 8,900 חולים ו-4,500 נותני שירותי בריאות מ-28 מדינות והביא את החוקרים למסקנה שגורמים כמו מצב נפשי, פיזי, כלכלי-חברתי, סביבתי ותרבותי יכולים לחבל בטיפול יעיל בחולי הסוכרת.
סוכרת זו בעיה בריאותית ההולכת ומתפשטת בעולם והעלויות של הטיפול בה גבוהות. שמירה על אורח חיים בריא ומעקב צמוד אחר רמות הסוכר בדם עוזרים בהורדת הסיכון לסיבוכים. במחקר נמצאו גורמים רבים העלולים להפריע בשמירה על רמות סוכר נאותות, לדוגמא: חוסר יכולת כלכלית לקנות אוכל בריא, חוסר תמיכה משפחתית, אכילה במסעדות ובמקומות שמגישים בהם אוכל שאינו מתאים, יצירת תוכניות לתזונה נכונה ללא שיתוף החולה והתחשבות בטעמו, אי התחשבות במגבלות החולה ביצירת תוכנית אימונים פיזית, כשהחולה שוכח לקחת תרופות, חוסר הבנה של המחלה על ידי החולה ותיסכול של החולה כשאינו מצליח לשמור על רמות סוכר נאותות. אחת ממסקנות המחקר היא כי על נותני השירות הבריאותי לשתף יותר את החולה ואת משפחתו במצבו הבריאותי ובדרכים לשיפור מצבו. על החולים לקחת יותר אחריות על מצבם ולהיות פעילים יותר בשמירה על אורח חייהם. בנוסף, יש לשפר את שירותי הבריאות כך שיהיו נגישים יותר, אפשריים יותר מבחינה כלכלית ויעילים יותר גם לחולים וגם למטפלים. הבנת הגורמים המפריעים לשמירה על בריאות המטופלים היא צעד ראשון והכרחי על מנת לקדם טיפול טוב ויעיל יותר בסוכרת.
Nursing and Healthcare of Chronic Illness, 2009, 1(1), 4-19