מושתלים
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
השתלת כליה לחולים מאוד "מרוגשים"
טיפול חדש הגורם לחיתוך של הנוגדנים המצויים בזרם הדם עשוי לספק את המענה לו זקוקים חולים מרוגשים בהשתלת כליה. ביקוע הנוגדנים הופך אותם לבלתי פעילים כך שאינם יכולים לגרום לדחיה
חולים מאוד "מרוגשים" Highly Sensitized) ) הממתינים להשתלת כליה הם אלו אשר מערכת החיסון שלהם מכילה רמות גבוהות של נוגדנים כנגד פנל רחב של אנטיגנים זרים המצויים אצל תורמי הכליה הפוטנציאליים. נוגדנים אלו מתפתחים כתוצאה מחשיפה קודמת לאנטיגנים זרים המתרחשת במהלך השתלות קודמות, הריונות, או בעקבות קבלת עירויי דם. מציאת תורם מתאים עבור החולים המאוד "מרוגשים" הינה אתגר עצום, עד כדי בלתי אפשרית מכיוון שמערכת החיסון שלהם מזהה כל תורם פונציאלי כזר ועשויה לתקוף במהירות את הכליה של אותו תורם, מה שעלול להוביל לדחייה חריפה חמורה ולכשל מידי של הכליה המושתלת. חולים אלו עלולים להמתין שנים רבות על רשימת ההמתנה להשתלה, בלי שימצא להם תורם מתאים. מסיבה זו הם מכונים חולים מאוד "מרוגשים" שאינם יכולים לעבור השתלה (Highly Sensitized Unlikely to be Transplanted- HSUT). ההמתנה הארוכה על הרשימה משמעותה שחולים אלו שוהים זמן רב בדיאליזה עם כל ההשלכות הבלתי רצויות שקשורות בכך, כולל עליה בתחלואה ובתמותה.
הטיפולים הקיימים עבור חולים מרוגשים מאוד
השיטות הקיימות להפחתת רמות הנוגדנים בחולים מרוגשים מבוססות על החלפת פלזמה1 (PLEX ) ומתן (IVIg) 2 ,פעמים רבות בשילוב עם טיפולים אימונולודולטורים נוספים3. מדובר בשיטות מורכבות, שדורשות זמן ולעיתים אינן מצליחות להשיג הסרה מלאה של הנוגדנים4-5.
טיפול חדש הגורם לחיתוך של הנוגדנים המצויים בזרם הדם עשוי לספק את המענה לו זקוקים אותם חולים. ביקוע הנוגדנים הופך אותם לבלתי פעילים כך שאינם יכולים לגרום לדחיה. תוך 4-6 שעות ממתן התרופה ישנה העלמות כמעט מוחלטת של נוגדנים אלו מזרם הדם של החולה למשך כ- 7 ימים לפחות. בפרק זמן זה בו אין לחולה נוגדנים בזרם הדם ניתן לבצע את ההשתלה.
הטיפול החדש נותן מענה לאותם חולים מאוד "מרוגשים" שאין להם תורם כליה מן החי כך שלא ניתן להכין אותם מראש להשתלה עם מתן טיפול מנטרל נוגדנים הניתן שבועות לפני ההשתלה. אצל חולים אלו יש לנטרל את הנוגדנים במהירות, עם מציאת תורם מנפטר. טיפול זה מאפשר לאותם חולים מאוד "מרוגשים" לעבור השתלה מתורם נפטר שאינו מתאים עבורם, כלומר מתורם שהם מאוד "מרוגשים" כלפיו.
תופעות לוואי והמלצות
כמו לכל טיפל רפואי, גם לכלל הטיפולים המיועדים להפחתת רמות הנוגדנים ישנן תופעות לוואי, הנפוצות שביניהן זה זיהומים. הטיפול החדש מאושר על ידי רשויות הבריאות ב- 15 מדינות אירופאיות, כאשר באותן מדינות ישנו פרוטוקול מעקב וטיפול באותם חולים הכולל גם טיפולים נוספים שניתנים לאחר ההשתלה בכדי למנוע הופעה של דחיה. חשוב שכלל הטיפולים האלו ייעשו תחת השגחה רפואית צמודה ומעקב קפדני הכולל בין היתר מעקב אחר הופעה של זיהומים, תפקוד הכליה המושתלת, הופעת נוגדנים בזרם הדם של החולים, לקיחת ביופסיה של הכליה המושתלת במידת הצורך וטיפול בהתאם לתוצאות.
- החלפת פלזמה: פלזמה פרזיס הוא תהליך שמהותו הוצאת רכיבים מהפלזמה של החולה אל מחוץ לגופו, טיפול ברכיבי הפלזמה, והשבתם אל גופו של החולה. מדובר באמצעי טיפולי חשוב במחלות אוטואימוניות, בהן הגוף מייצר נוגדנים כנגד אבריו שלו. באמצעות תהליך זה, הנוגדנים הגורמים למחלה מוסרים מהפלזמה של החולה.
- IVIg: זהו תכשיר המורכב ממגוון רחב של נוגדנים - אימונוגלובולינים (IG), שהם חלבוני החיסון הניתנים דרך הוריד (IV) ומכאן שמו. התמיסה מכילה נוגדנים אנושיים, אשר מספקים לגוף חיסון בתוך כמה ימים. האימונוגלובולינים נאספים מדמם של תורמים רבים (אלפים) לאחר שעברו בדיקות למניעה של העברת וירוסים שונים. האימונוגלובולינים משמשים לטיפול במצבים מסוימים בהם הגוף אינו מייצר מספיק נוגדנים, או במצבים בהם יש צורך לאזן את המערכת החיסונית, המופעלת בצורה עודפת ובלתי תקינה.
- טיפול אימונומודולטורי (אימונו=חיסון, מודולטור=גורם לשינוי) הינו טיפול המשפיעה על פעילותה של מערכת החיסון.
- Mamode, Nizam, et al. "European Guideline for the Management of Kidney Transplant Patients With HLA Antibodies: By the European Society for Organ Transplantation Working Group." Transplant International (2022): 147.
- Jordan, Stanley C., et al. "IgG endopeptidase in highly sensitized patients undergoing transplantation." New England Journal of Medicine 377.5 (2017): 442-453.
סוכם על ידי ד"ר תמר הוד, מנהלת היחידה לנפרולוגיה של השתלות, בית חולים שיבא-תל השומר
למידע נוסף אודות המחלה והטיפולים יש לפנות אל הנפרולוג המטפל ביחידת ההשתלות
מוגש כשירות לציבור בחסות חברת מדיסון
עדכון אחרון: אוקטובר 2024