מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותממתיקים מלאכותיים עשויים להעלות סיכון לסוכרת

ממתיקים מלאכותיים עשויים להעלות סיכון לסוכרת

מדענים ישראלים מצאו כי תחליפי סוכר מלאכותיים עשויים להגביר את הנטייה לסוכרת


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ממתיקים מלאכותיים אמנם משווקים כתחליף סוכר לחולי סוכרת ולאנשים שרוצים לשמור על המשקל, אבל מחקר חדש שערכו מדעני מכון ויצמן למדע שמתפרסם היום בכתב-העת המדעי היוקרתי Nature, מראה כי ייתכן שממתיקים אלה מגבירים את אי-הסבילות לגלוקוז ואת הסיכון להתפתחות של סוכרת סוג 2.

 

במשך שנים תהו חוקרים כיצד ייתכן שממתיקים מלאכותיים דלי-קלוריות לא גורמים להפחתה במשקל הגוף. למעשה, מחקרים אחדים העלו את ההשערה שהשפעתם עשויה להיות הפוכה.

 

המחקר החדש מספק תשובה אפשרית – החוקרים גילו כי אף-על-פי שממתיקים מלאכותיים לא מכילים סוכר, יש להם השפעה ישירה על יכולת גוף האדם לתעל ולעבד גלוקוז. בסדרת ניסויים הם הראו כי הממתיקים המלאכותיים עלולים לגרום לאי-סבילות לגלוקוז. מצב זה - שמתפתח כאשר הגוף לא מסוגל להתמודד עם כמות גדולה של סוכר - הוא הסימן הראשון להתפתחות סוכרת סוג 2 והיבטים אחרים של התסמונת המטבולית.

 

"הצריכה הנרחבת של ממתיקים מלאכותיים במשקאות ובמאכלים עלולה לגרום להשמנת יתר ואפילו לתחלואה בסוכרת", אומר ד"ר ערן אלינב, מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע, שהוביל את המחקר בשיתוף עם פרופ' ערן סגל מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית, תלמיד המחקר יותם סואץ וחוקרים רבים נוספים.

 

השלב הראשון: עכברים

 

בשלב הראשון של המחקר, נתנו המדענים לעכברים מים מהולים בשלושת סוגי הממתיקים המלאכותיים הנפוצים ביותר, במינונים שווי-ערך להנחיות שמנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) מאשר לשימוש. קבוצה נוספת של עכברים קיבלה מי סוכר וקבוצה אחרונה של עכברים קיבלה מים רגילים.

 

המדענים מצאו שעכברים שקיבלו מים מהולים בממתיקים מלאכותיים פיתחו אי-סבילות גדולה יותר לגלוקוז, בהשוואה לעכברים ששתו מים או מי סוכר.

 

כאשר חזרו המדענים על הניסוי בסוגים שונים של עכברים ובמינונים שונים של אותם ממתיקים, התוצאות היו דומות: חומרים אלה גרמו לאי-סבילות לגלוקוז.

 

השלב השני: חיידקים

 

בהמשך בדקו המדענים את ההשערה שחיידקי המעיים מעורבים בתופעה זו ואולי אף אחראים לה, זאת מכיוון שהם מגיבים לחומרים כמו ממתיקים מלאכותיים, שייתכן והגוף לא מזהה כ"מזון". ממתיקים מלאכותיים אמנם לא נספגים במערכת העיכול, אבל כאשר הם עוברים בה הם באים במגע עם טריליוני החיידקים שבמעי.

 

המדענים טיפלו בעכברים בתרופות אנטיביוטיות שמחסלות אוכלוסיות שונות של חיידקי המעי שלהם. בעקבות הטיפול, נמנעה לחלוטין אי-הסבילות לגלוקוז, שנוצרה עקב החשיפה לממתיקים המלאכותיים.

 

לאחר מכן, העבירו המדענים אוכלוסיות שלמות של חיידקי מעי מעכברים שצרכו ממתיקים מלאכותיים לעכברים סטריליים, שגודלו במתקנים מיוחדים נטולי חיידקים. כתוצאה מכך, גם אי-הסבילות לגלוקוז הועברה במלואה לעכברים המקבלים.

 

ממצא זה סיפק הוכחה לכך שהשינויים בחיידקי המעי מתווכים באופן ישיר את ההשפעות המזיקות של הממתיקים המלאכותיים על רמות הסוכר ביונקים.

 

צילום באמצעות מיקרוסקופ אלקטרונים המציג מעי דק של עכבר בריא, בו מקיפים החיידקים (החוטים) את סיסי המעי (הבליטות). מבנה המעי הדק בבני-אדם דומה מאוד (צילום: מכון ויצמן למדע)
 

קבוצת המחקר אף מצאה כי גידול אוכלוסיית חיידקי המעי מחוץ לגוף בתנאים נטולי חמצן, תוך כדי חשיפתה לממתיקים מלאכותיים, גרמה לשינויים בהרכב ובתפקוד החיידקים, שגרמו לאי-סבילות לגלוקוז כאשר הם הושתלו בעכברים סטריליים. בחינה מדוקדקת של ההרכב הגנטי והפעילות המטבולית של חיידקי המעי בעכברים הראתה כי חשיפה לממתיקים מלאכותיים מביאה לשינויים משמעותיים באוכלוסיית ובתפקוד של החיידקים במעי, כולל פעילויות הידועות כגורמות לנטייה להשמנה, לסוכרת ולתסמונת המטבולית בבעלי-חיים ובבני-אדם.

 

השלב השלישי: בני אדם

 

בשלב הבא המדענים ביקשו לבחון אם חיידקי המעי של בני-האדם מתפקדים בדרך דומה. לשם כך הם בחנו נתונים שנאספו במסגרת פרויקט התזונה האישית, אותו הם מובילים. מטרת הפרויקט, שהוא המקיף מסוגו בעולם, היא לבדוק את הקשר שבין התזונה לבין חיידקי המעי.

 

המדענים מצאו קשר ישיר ומובהק בין רמת הצריכה של ממתיקים מלאכותיים כפי שדווחה על-ידי משתתפי הפרויקט, לתצורות אישיות-ייחודיות של חיידקי המעי ולנטייה לאי-סבילות לגלוקוז.

 

בצעד הבא, ערכו המדענים ניסוי מבוקר, בו הם ביקשו מקבוצה של מתנדבים שלא נוהגים לאכול או לשתות ממתיקים מלאכותיים, לצרוך את החומרים הללו במשך שבוע. במהלך כל אותו שבוע נבדקו רמות הגלוקוז והרכבי חיידקי המעי בגוף המתנדבים.

 

ממצאים אלה הראו כי רבים מהמתנדבים, אך לא כולם, התחילו לפתח אי-סבילות לגלוקוז, וזאת כבר לאחר שבוע אחד בלבד של צריכת ממתיקים. 

 

הרכב חיידקי המעי של המתנדבים הסביר את השינוי הפתאומי: המדענים גילו שתי אוכלוסיות שונות של חיידקי מעי בבני-אדם – אוכלוסייה אחת שהגבירה את אי-הסבילות לגלוקוז לאחר צריכת ממתיקים, ואוכלוסייה שנייה שלא השפיעה על רמות הסוכר בשום צורה.

 

 

"הצריכה הנרחבת של ממתיקים מלאכותיים במשקאות ובמאכלים עלולה לגרום להשמנת יתר ואפילו לתחלואה בסוכרת" (צילום: Shutterstock)

 

ד"ר אלינב סבור כי תגובת החיידקים במעי לממתיקים המלאכותיים, בכל הנוגע למתנדבים שפיתחו אי-סבילות לגלוקוז, התבטאה בהפרשת חומרים שגרמו לתגובה דלקתית – המזכירה מנת יתר מסוכר. כך התחוללו שינויים ביכולתו של הגוף להשתמש בסוכר.

 

מזון בהתאמה אישית

 

"תוצאות הניסויים שביצענו מדגישות את חשיבות ההתאמה האישית של רפואה ותזונה לבריאותנו", אומר פרופ' סגל. "אנחנו מאמינים שבחינה מקיפה של נתונים אישיים – שיאספו מהגנום, מחיידקי המעי ומהרגלים תזונתיים – עשויה לשנות את יכולתנו להבין כיצד אוכל ותוספי מזון משפיעים על בריאות האדם ועל הסיכון לחלות במחלות שונות".

 

"מערכת היחסים של כל אחד מאתנו עם חיידקי המעי האישיים שלנו מהווה גורם משמעותי בהבנת האופן שבו המזון שאנו צורכים משפיע עלינו, כולל הנטייה שלנו למחלות כמו השמנה וסוכרת" אומר ד"ר אלינב. "ממצאי המחקר מעידים על כך שצריכת ממתיקים מלאכותיים מביאה להתפתחות אותן הבעיות הבריאותיות שהם נועדו למנוע מלכתחילה. ממצאים אלה מחייבים בחינה מחודשת של הצריכה המאסיבית והבלתי-מפוקחת של חומרים אלה".

 

 

Nature. Published online 17 September 2014

 

עוד מאמר המראה איך הממתיקים המלאכותיים משפיעים על החיידקים במעי.

הנה תשובתו של ד"ר זילבר:

שלום רב,

המחקר הנ"ל אכן מעורר הדים רמים.

עם זאת, מוקדם מדי לקפוץ למסקנות גורפות, משום שלא ברור עדיין אילו משקאות נכללים בקטגוריית המשקאות המזיקים, וקיימת גם אי בהירות לגבי הכמויות (האם דין כוס כדין בקבוק?).

בקיצור, צריכים להתבצע מחקרים נוספים כדי שניתן יהיה לגזור מסקנות נחרצות יותר ובעיקר - מותאמות יותר לכל אחד מאיתנו.

בברכה, ד"ר זילבר

 

העברתי את השאלה גם לע' הקהילה כדי שד"ר זילבר יוכל לראות ולענות:

 

SHARONE
29/09/14 17:05

I am a 69 years old man, 6 foot tall and weighs 166 pounds. I was diagnosed with type 2 diabetes after part of my pancreas was cut due to cancer (whipple procedure). My question: are artificial weeteners are OK to use. Talking about stuff like Splenda and using 3 to 4 bags a day. 

אלה-הר-נוי
18/09/14 10:19

המחקר עצמו:

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13793.html

כשהידיעה עלתה אתמול הוא עוד לא הופיע. 

הוספתי לינק גם בסיום הכתבה

גיא-בן-צבי
18/09/14 9:57

דינה אפשר להשיג את המחקר עצמו?

גיא

כבר מזמן ראינו שהם גם לא מרזים...אז באמת אין טעם להשתמש בממתיקים המלאכותיים.

http://www.camoni.co.il/index.php?idr=402&pid=3534