מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותמיצוי צמחים עשוי להיות יעיל כנגד מחלות מעי דלקתיות

מיצוי צמחים עשוי להיות יעיל כנגד מחלות מעי דלקתיות

מחקר שבוצע בעכברים באוניברסיטת צפון דקוטה מראה כי מיצוי שנלקח מצמחי מאכל ממשפחת הכרובים נמצא יעיל להקלת התסמינים למחלת קוליטיס כיבית.


(צילום: אתר panthermedia)
(צילום: אתר panthermedia)

בראשית המחקר בשנת 2004 צוות המחקר סרק כ 3,000 צמחים לידי מיצויי לבחינת פעילות אנטי דלקתית. בין היתר נמצא צמח שנקרא בקיצור PEITC אשרהראה פעילו אנטי דלקתית פוטנציאלית.
PEITC נמצא בצמחים ממשפחת הכרובים, כולל כרוב, כרובית, ברוקולי וגרגיר הנחלים. החומר נבחן במודל של עכברים ונמצא שהוא לא רק מקל על חלק מהסימנים הקליניים למחלת קוליטיס כיבית כגון השינוי והנזק לרקמות ואפיתל המעי הגס אלא גם לסימנים קליניים כגון שלשול ודם בצואה. פרופ' דיי מציינת כי למרות התוצאות בבע"ח יונקים המשמשים לבדיקה ראשונית אין בהכרח חזרה של התוצאה המתוארת בקרב בני האדם.


פרופ' דיי ועמיתיה הביטו לתוך המנגנון שעלול לעבוד גם כנגד מחלות מעי דלקתיות על ידי השתקת ביטוי גנים הידועים כפעילים בקרב חולים במחלות מעי דלקתיות. פעילות המיצוי באזור התאים היא בכדי להקטין חלבונים ספציפיים אשר מופקים בשפע אצל חולים במחלות מעי דלקתיות.

 


גילוי יעילות מיצוי הצמחים כנגד מחלות מעי דלקתיות נבדק כעת גם כנגד סרטן המעי הגס שכן חולים מחלות מעי דלקתיות בעלי סיכון גבוה יותר לפתח ולחלות בסרטן המעי הגס. "יש לבדוק אם המיצוי עשוי לעזור בסימפטומים לסרטן המעי הגס במישירין או עלול לעכב את תחילתו של התהליך הסרטני אצל חולים במחלת קוליטיס כיבית" מציינת פרופ' דיי במחלקה לבריאות ומדעי התזונה.

"אנו שמחים על הממצאים הללו והצעד הבא שלנו יהיה לראות איך מפעל תרכובות של צמח זה עשוי להיות יעיל נגד סרטן המעי הגס, הקלת סרטן המעי הגס או למנוע את התפרצות של סרטן המעי הגס. הסיבה היחידה שאנחנו הולכים ללמוד על סרטן המעי הגס בפרויקט המסוים היא משום שמחלת קוליטיס כיבית קשורה הדוקות לסרטן המעי הגס". קרצינוגנסיס של המעי ניתנת למניעה בעוד שלסרטן המעי הגס יש את שיעור התמותה הגבוה ביותר מבין כל סוגי הסרטן בשל אבחנה מאוחרת אופיינית.



מכיוון שאנשים כבר אוכלים ירקות המכילים PEITC, יש היסטוריה ארוכה של הצריכה האנושית ללא תופעות לוואי.

ברור כי המינון הנבדק הוא גבוה באופן משמעותי מהירק שאנו אוכלים, אך בוצעו בדיקות בטיחות רבות שגלו כי זהו מינון בטוח בבעלי חיים.

 

פרופ' דיי ציינה שאין כל כוונה לבחון את התמצית בבני אדם במסגרת הפרויקט הנוכחי, אך יידרשו בדיקות נוספות לבדוק האם המיצוי עלול להוביל לפיתוח תרופה חדשה או טיפול בקרב בני אדם.

 


 

 

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100707223231.htm

 

תרגום ועריכה על ידי אתי חסקלוביץ'