מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מיץ סלק משפר מצבם של חולי אי ספיקת לב
מחקר אמריקאי מצא כי שתיית מיץ סלק ממריצה את חיזוק שרירי הלב בקרב חולים באי ספיקת לב - כמו שתרד משפיע על פופאי
זוכרים את פופאי זולל התרד? כנראה שהמלח החמוד והמצויר ידע מה שהוא עושה, אבל זה לא הברזל בעלים הירוקים שסייע לו לפתח שרירים. מתברר שעלים ירוקים, כמו גם סלק, עשירים מאד בניטראטים (Nitrates), ולכן מסייעים בבניית שרירים ועשויים לתרום לבריאותם של חולים שסובלים מאי ספיקת לב.
במחקר שערכו חוקרים אמריקאים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, התגלה שינוי משמעותי בחוזק השרירים של נבדקים כשעתיים לאחר ששתו מיץ סלק.
"מרבית הפעילויות שאנחנו מבצעים על בסיס יומי תלויות בהפעלת כוח – לקום מישיבה לעמידה, להרים מצרכים במהלך קניות, לטפס מדרגות. לפעילויות אלה ולאפשרות לבצע אותן יש השפעה משמעותית על איכות החיים. המטרה שלנו היתה למצוא דרך לעזור לחולים לגייס כוחות, שכן כידוע, חולשה משפיעה לרעה על תוחלת החיים של אנשים, חולים ובריאים כאחד", אומרת פרופ' לינדה ר. פטרסון, השותפה בצוות המחקר.
החוקרים ביססו ביססו את הנחת המחקר על מחקרים קודמים בהם התגלה כי אתלטים, ובמיוחד רוכבי אופניים מקצועיים, מצליחים לשפר הישגים כאשר הם שותים מיץ סלק לפני אימון או תחרות. החוקרים העריכו כי אסטרטגיה כזו עשויה להועיל גם לחולי אי ספיקת לב. מלבד מיץ סלק, רכיבים מסוג ניטרטים מצויים גם בתרד ושאר ירקות עלים, כמו עלי ארגולה וסלרי. הניטרטים הופכים בגוף לניטריק אוקסיד (NO) שנמצא כחומר שמשפר תסמונות מטבוליות שונות.
חיזוק שרירי הברכיים
במחקר שכלל תשעה נבדקים קיבלו חלק מהנבדקים מיץ סלק וחלקם מיץ דמה (פלצבו) שאינו מופק מסלק, וזאת כאשר לא הנבדקים ולא החוקרים יידעו מראש מתי מקבל הנבדק מיץ טבעי מסלק ומתי פלצבו. המחקר העיד על עלייה של 13% בחוזק שרירי הברכיים כשעתיים לאחר שתיית מיץ של סלק מרוכז.
החוקרים העריכו כי פעילות השרירים בעקבות שתיית מיץ הסלק היתה בעצימות גבוהה יחסית ומהירה. כך, למשל, החוזק בשרירי הברכיים שנמדד לאחר שתיית מיץ סלק השתפר ב-9% עד 11% בשתי נקודות שונות. עם זאת, החוקרים הבחינו כי השיפור לא אפשר לנבדקים יכולות גבוהות יותר לאורך זמן ארוך יותר, ולא מנע עייפות של השרירים. החוקרים דיווחו עוד כי הנבדקים לא סבלו מתופעות לוואי בעקבות שתיית המיץ מבחינת ירידה בלחץ הדם של החולים או שינוי בקצב הלב - שכידוע הינם משמעותיים לבריאות המאובחנים עם אי ספיקת לב, וזאת בהבדל מעבודות בעבר שהדגימו ירידה בלחץ דם בעקבות שתית מיץ סלק שמועילה בעיקר במצבים של יתר לחץ דם. ממצאי המחקר הנוכחי מדווחים בגיליון ספטמבר 2015 של כתב העת Circulation: Heart Failure.
"משאבת הלב אינה מזרימה כמות מספקת של דם אצל חולי אי ספיקת לב, אבל זה רק קצה הקרחון של הבעיות מהן סובלים החולים", אומרת פרופ' פטרסון, שהתמחתה בקרדיולוגיה ומנהלת את המחלקה לשיקום הלב בבית החולים Barnes Jewish במדינת וושינגטון בהודעה לעיתונות שהופצה בעקבות המחקר. "אי ספיקת לב משפיעה על הגוף כולו, בגלל שינויים מטבוליים שהמחלה מייצרת, שמגבירים בעיות רפואיות שונות כמו תנגודת לאינסולין, סוכרת וחולשת שרירים".
אמנם החוקרים לא בדקו את השפעת שתיית המיץ על איכות חייהם של החולים שנבדקו במחקר, אך יכלו להעריך ששיפור החוזק בשרירים שנבדקו עשוי להעיד על כך. "האסוציאציה הראשונה שעלתה לנו, כי ההשפעה שיש למיץ סלק היא כמו זו שהיתה לאכילת תרד אצל פופאי המלח המצויר, מבחינת התחזקות מהירה ומיידית של השרירים", העידו החוקרים.
החוקרים מקווים להמשיך ולחקור את השפעותיו על מבוגרים הסובלים מהיחלשות השרירים. "אם נוכל להגביר את תפוקת השרירים בקרב מבוגרים, כפי שהדגמנו במחקר על חולי אי ספיקת לב, ניתן יהיה לשפר בצורה משמעותית את איכות חייהם", מסכמים החוקרים.
הראיות מהמחקר הנוכחי מתווספות לעדויות נוספות שנאספות בשנים האחרונות בזכות מיץ הסלק, מרביתם סביב השפעות המיץ על הרבת כלי הדם והורדת לחץ הדם: מחקר מבריטניה מצא במארס 2010 כי מיץ סלק תורם להורדת לחץ הדם, וכך מפחית הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי; מחקר מאוסטרליה שפורסם בדצמבר 2012 העלה כי שתיית כוס מיץ סלק מביאה לירידה בלחץ הדם כעבור שעות ספורות - בעיקר בקרב גברים; ומחקר נוסף מבריטניה שפורסם בדצמבר 2014 חיזק את הראיות והעלה כי שתיית מיץ סלק במשך ארבעה שבועות בקביעות מפחיתה את לחץ הדם בהשוואה לפלצבו.
Circulation: Heart Failure, DOI: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.115.002141
ehud1
האם חולי סכרת מותר להם סלק .? ואם כן באיזו כמות? האם הסלק לא מכיל סוכר? בתודה מראש על התשובות
emily1
איך בדיוק מפיקים מיץ "אפקטיבי" מהסלק? האם מבשלים עם/בלי הקליפה, או מרסקים ואח"כ סוחטים?
ד"ר דינה ראלט PhD
לכולם מומלץ מיץ סלק כי הוא מבריא!!! אין מספיק מילים לתאר את חוכמתו של הגוף בניצול ניטריק אוקסיד NO לכלל מהלכיו. ואת ה-NO מפיק הגוף בקלות הניטראטים שבמיץ הסלק.