מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותמיץ סלק יפחית את לחץ הדם

מיץ סלק יפחית את לחץ הדם

מחקר חדש מוסיף על העדויות לפיהן מיץ סלק מפחית את לחץ הדם בזכות הניטרטים שהוא מכיל


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

צריכה יומית של מיץ סלק במשך ארבעה שבועות מפחיתה באופן משמעותי רמות גבוהות של לחץ דם בהשוואה לפלצבו באנשים עם יתר לחץ דם. כך מצא מחקר מבוקר שפורסם בכתב העת Hypertension.

 

החוקרים מקרן הבריאות Barts Health, אוניברסיטת Queen Mary ובית הספר לרפואה בלונדון, בוחנים את ההטבות הבריאותיות של מיץ סלק מזה שנים. לאחר שמצאו בעבר כי מיץ סלק במינונים גבוהים מפחית לחץ דם באנשים בריאים, הם הוכיחו כי הניטרטים שבסלק הם הרכיב שמשפיע לטובה על לחץ הדם.

 

הניטרטים מפיקים גז שנקרא תחמוצת חנקתית בדם, שמרגיע ומרחיב כלי דם וכך מפחית את לחץ הדם.

 

מחקר קטן שערכו החוקרים - וממצאיו פורסמו בשנה שעברה בכתב העת Hypertension - בחן את השפעת מיץ הסלק באנשים עם לחץ דם גבוה ומצא כי שתייה של כוס מיץ סלק הפחיתה את לחץ הדם בכ-10 מ"מ כספית. הירידה בלחץ הדם הייתה הגדולה ביותר לאחר 3-6 שעות לאחר שתיית המיץ, אבל למיץ עדיין הייתה השפעה על לחץ הדם 24 שעות לאחר שתייתו. בחלק מהמקרים שתיית המיץ הביאה את לחץ הדם של המשתתפים לטווח התקין. הניסוי נערך בקרב 15 מתנדבים עם לחץ דם גבוה שהתבקשו לשתות כוס אחת שהכילה 250 מ"ל מיץ סלק או כמות דומה של מים.

 

המחקר החדש מהווה שלב 2 של המחקר הקודם ומטרתו הייתה לבדוק כיצד צריכה מתמשכת של מיץ סלק משפיעה על לחץ הדם באנשים עם לחץ דם גבוה. המחקר נערך בקרב 64 מטופלים שסבלו מיתר לחץ דם ועברו בדיקות לחץ דם במרפאה, בדיקות לחץ דם בבית והולטר (בדיקת לחץ דם רציפה במשך 24 שעות). במשך ארבעה שבועות מחצית מהנבדקים קיבלו 250 מ"ל מיץ סלק בכל יום (כדי להגיע למינון יומי של 6.4 מילימול ניטרטים) ומחצית קיבלו מיץ סלק ללא ניטרטים שהיווה פלצבו. לא הנבדקים ולא החוקרים ידעו מי קיבל מיץ סלק רגיל ומי קיבל מיץ סלק נטול ניטרטים. בסיום התקופה הנבדקים שוב עברו את שלושת הבדיקות למדידת לחץ דם.

 

בקרב הקבוצה ששתתה מיץ סלק לחץ הדם ירד גם במדידות במרפאה, גם במדידות בבית וגם במדידות הרצופות, בהשוואה למדידות שנלקחו בתחילת המחקר. לא נמצאו עדויות לירידה בהשפעות מיץ הסלק עם הזמן. לחץ הדם הסיסטולי (הערך הגבוה במדידת לחץ הדם, המבטא את הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם בעת התכווצות שריר הלב) הממוצע שנמדד בבית בסיום המחקר היה נמוך ב-8.1 מ"מ כספית ולחץ הדם הדיאסטולי (הערך הנמוך, המבטא את הלחץ המופעל על כלי הדם כאשר הלב רפוי) היה נמוך ב-3.8 מ"מ כספית בהשוואה ללחץ הדם בתחילת המחקר. מבחינת לחץ הדם שנמדד במרפאה הירידה הממוצעת הייתה 7.7 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי ו-2.4 מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי ובמדידה הרצופה לחץ הדם הסיסטולי ירד ב-7.7 מ"מ כספית והדיאסטולי ב-5.2 מ"מ כספית. בנוסף, נצפה שיפור של כ-20% בתפקוד האנדותל וירידה בנוקשות כלי הדם.

 

לעומת זאת, בקבוצה שקיבלה מיץ סלק ללא ניטרטים לא היו שינויים בלחץ הדם באף אחת מהמדידות השונות וגם לא בתפקוד האנדותל או בנוקשות כלי הדם.

 

החוקרים אומרים כי היתרון של הסלק על מזונות אחרים המכילים ניטרטים, הוא שקל להפכו למיץ וכך לצרוך כמויות גדולות ממנו. עם זאת, ניתן לצרוך ניטרטים גם באמצעות אכילת עלים ירוקים כמו חסה, רוקט וכרוב. זכרו - צריכת כמויות גדולות של סלק עשויה לגרום לשתן סגול ויציאות סגולות. זה עלול להבהיל, אך אין בכך סכנה.

 

 

המזונות שיפחיתו את לחץ הדם

 

Hypertension 2014; DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.04675

 

עכשו מצאו שהסלק מכיל גם המוגלובין שעוזר בניתוב הניטריק אוקסיד.

שגב1
04/12/14 23:02

לאלה הרנוי שלום.

מנסיון אישי-את צודקת אבל זה לא  מעשי ואסביר מדוע,

סוחב י.ל.ד זה 26 שנים(ירשתי מאבי ז"ל) בשנים האחרונות ניסתי את כל  הצמחים והתמציות האפשריות כולל מיץ סלק ומיץ רימונים,

העוזרד,השום,תמצית עלי זית,ליבת האלוורה ומים שהורתחו בהם פטרוזיליה נתגלו לי כבלתי יעילים לחלוטין,אבל שתית 2 כוסות מיץ ,או מיץ רימונים,איזנו לי את לחץ הדם(לא רק שיפור וירידה בלחץ הדם-אלא איזון לחץ הדם משעה אחרי שתית המיץ ולמשך 5-6 שעות.

אבל הבעיה הקשה בטיפול בלחץ הדם בעזרת  מיץ סלק,היא בעיה לוגיסטית קשה,

בכדי למלא כוס מיץ סלק צריך לקלף ולסחוט כ 4-5 יחידות סלק טריות פעמיים ביום,המשמעות היא שכל 2-3 ימים צריך לרוץ ולקנות סלק טרי(סלק לא טרי-השפעתו פחותה)

למרות שיש מסחטות חדישות ,סחיטה של 8-10 סלקים ביום גורמת לכך שהמטבח נראה אדום כמו בית מטבחיים,

לרוץ פעמיים שלושה בשבוע לקנות סלק טרי ולסחוט 8-10 סלקים ולנקות את הלכלוך והמיץ-מיאשת וגורמת למשימה בלתי אפשרית.

בנוסף-בבדיקה עם המדריכות של חברת סולגאר(נטורופתיות בהשכלתן) נאמר לי שאסור לשתות מיץ  סלק כל יום,אלא יום כן-יום לא,אז מה עושים בימים שלא שתינו מיץ סלק? לחץ הדם עולה חזרה..???

גם מיץ רימונים מוריד יפה לחץ דם,אבל כאן ההוצאה הכספית גבוהה,צריך לשתות בקבוק מיץ ביומיים,כלומר  15-16 בקבוקים בחודש כשמתחיר בקבוק מגיע לכ-20 ש"ח.

לאחרונה הכניסה לשוק חברת סולגאר כמוסות תמצית סלק,בהסבר לגבי המוצר נאמר שהתמצית רק "משפרת" לחץ דם וצריך לקחת 1-3 כמוסות ביום,מניסיון-צריך לקחת 6 כמוסות ביום כדי לקבל השפעה מיטבית,המשמעות 2 צינצנות בחודש.

לצערי לאחר נסיון של שבועיים במיץ סלק ומס' ימים עם מיץ רימונים- חזרתי לכדור הנורווסק,פעם אחת ביום.

 

זה מייטיב עם הבריאות הכללית ולא רק עם לחץ הדם שכן הניטרטים שבסלק עוברים לניטריק אוקסיד NO שתומך באינספור ממהלכי חיינו.