מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבמדריכיםמילון הלב המלא

מילון הלב המלא

להכיר את הלב מ-א' ועד ת': מאיסכמיה ועד תסחיף


(צילום: panthermedia)
(צילום: panthermedia)

א

 

איסכמיה - מצב שבו לא מגיע לאיבר מספיק דם. כשחלק משריר הלב חי אך הוא סובל מחוסר דם וחמצן.

 

אנגינה פקטוריס - בלטינית, אנגינה פירושה כאב, מועקה, לחץ או תעוקה. פקטוריס פירושו דבר הקשור בבית החזה. ביחד - כאב בחזה. יש גם אנגינה בגרון, דלקת בגרון הגורמת לכאב - לא לבלבל. (באנגלית angina pectoris).

 

אינפרקט - התקף לב או אוטם, לאו דווקא בלב. אוטם יכול להתרחש בכל איבר בגוף שאספקת הדם אליו מופסקת.

 

אוטם שריר הלב - התקף לב. לעתים אנשים אומרים שהיה להם "אירוע לבבי". זוהי אינה הגדרה מדויקת: "אירוע" יכול להיות כל דבר, החל מאוטם שריר הלב וכלה בכאב בחזה שנחשד (או הוכח) כאנגינה פקטוריס. 

 

אנמיה - חוסר דם.

 

אנגיוגרפיה - אנגיו בלטינית: "של כלי הדם." גרפיה בלטינית: "הדגמה". אנגיוגרפיה משמעותה הדגמה של כלי הדם ואנגיוגרפיה כלילית: הדגמה של כלי הדם הלבביים. במהלך אנגיוגרפיה מזריקים חומר ניגוד לכלי דם הכליליים ומצלמים ברנטגן, כך ניתן לראות את החלל הפנימי של כלי הדם.

 

אאורטלי - יוצא מהאורטה (aorta), אבי העורקים. העורק הראשי היוצא מהלב ומוביל דם לעורקי לגוף ולאבריו.

 

אי-ספיקת הלב - כשמה כן היא. במושג "אי ספיקה" משתמשים כדי לתאר מצב שבו איבר מסוים אינו מתפקד טוב: כליות, כבד, לב, ריאות וכו'.

 

אמבולטורי - שלא מבוצע דרך בית החולים. בדיקות המבוצעות אצל חולים שאינם מאושפזים בבית החולים.

 

אנזים (enzyme) - חומר חלבוני מורכב הנמצא בדם ובתאים, המאיץ פעולות הדרושות לחיי התאים בגוף. יש המוני אנזימים (אלפים ואולי יותר).

 

אקו לב - אקו פירושו באגלית הד. בבדיקת האקו נשלחת קרן קול קדימה ומוחזרת על ידי הרקמה אל המכשיר כמו הד. בעברית נאמר בדיקה על-קולית של הלב (ראה עוד תחת הערך "דופלר"). 

 

ארגומטריה - בדיקת מאמץ, במהלכה רצים על מסילה נעה או מדוושים על אופניים ובו זמנית בודקים מדדים רבים ובהם שינויי אק"ג.

 

אקסטרהסיסטוליה - פעימה מוקדמת שנובעתת מהעליות או מהחדרים. פעימה מוקדמת עלייתית תקרא באנגלית atrial premature contraction, בעוד פעימה מוקדמת חדרית תקרא ventricular premature contraction.

 

אמפליטודה - בעברית נאמר משרעת. הרשומות המופיעות בנתוני האק"ג. אמפליטודה נמוכה, גבוהה וכו'.


ב

 

בלון - משתמשים בו להרחבת עורק בזמן צנתור. באנגלית הוא נקרא PTCA או percutaneous coronary angioplasty. (בהקשר זה ראה גם את המושג סליל תומך או תומכון או STENT).

 

בלוק - בעברית: חסם. ברוב המקרים קשור להפרעות במערכת ההולכה החשמלית של הלב, שניתן לראותן בבדיקת אק"ג.

חסם בצרור ההולכה הימני של הלב הוא ממצא שכיח באוכלוסייה בריאה. לעומתו, חסם בצד השמאלי נפוץ במיוחד אצל חולי אי ספיקת לב. לעיתים, אצל חולים הזקוקים לקוצב לב מופיע "חסם מלא" במערכת ההולכה: הגירוי החשמלי לא עובר מהעליות לחדרים ומהירות הדופק יורדת עד מאוד. ישנם בלוקים מדרגה ראשונה, שניה, שלישית ובלוק מלא.

 

ג

 

גרפט - בעברית, שתל. צינורית, מסתם או כל דבר אחר שנועד להחליף איבר אמיתי. גרפט עורקי הוא צינורית עשויה מחומר פלסטי המחליפה קטע של עורק, ומשמשת בניתוח מעקפים.

 

ד

 

דופלר - תופעה שבה גלי האור והקול משנים את אופיים כאשר הם מתרחקים מאתנו או מתקרבים אלינו. על-פי עקרון זה, מעבדים את מהירות זרימת הדם במהלך בדיקת האקו לב, מכמתים אותה ומאפיינים את כיוון הזרימה בחללי הלב ודרך המסתמים השונים. הדופלר הוא חלק בלתי נפרד מהבדיקה האקוקרדיוגרפית העכשווית והמושג נקרא על שמו של מדען בשם Doppler שהמציא טכניקה זו.

 

דפיברילטור (מכשיר) - זהו המכשיר המוכר מסרטי הטלויזיה שבו משתמשים לתת מכת חשמל לבית החזה בזמן החייאה (או בזמן היפוך קצב יזום בשל הפרעת קצב עלייתית מטרידה). (ראה עוד בערך קוצב)

 

דפיברילטור (מושתל) - בדומה לקוצב לב רגיל, הדפיברילטור המושתל מורכב מאלקטרודות המוחדרות לתוך הלב דרך וריד שטחי, בעוד המוח הממוחשב של המכשיר והבטריה נמצאים בתוך קופסא הממוקמת מתחת לעור בבית החזה. המכשיר יודע לזהות הפרעות קצב בעלות פוטנציאל קטלני, ובמקרים כאלו להעביר שוק חשמלי מתוך הלב עצמו.

 

דופן - קירות הלב. דופן קדמית (anterior wall), דופן תחתונה (inferior wall), דופן צדדית (lateral wall).

 

ה

 

היפו (hypo) - פחות מדי, תת פעילות. היפותירואידיזם, לדוגמה, היא תת פעילות של בלוטת המגן. היפונתרמיה משמעותה פחות מדי נתרן.

 

היפר (hyper) - יותר מדי, יתר פעילות. על אותו משקל, היפרתירואידיזם - יתר פעילות של בלוטת המגן או היפרנתרמיה - יותר מדי נתרן בדם.

 

הורמון - חומר חלבוני (או סטרואידי) המובל בדם ומשפיע על תאי הגוף.

 

המוליזה - הרס כדוריות אדומות. מאנגלית hemolysis - hemo = דם, lysis =הרס או פירוק.

 

היפרטרופיה - עיבוי האיבר על ידי הגדלת התאים (מספר התאים אינו מתרבה). לב עבה (היפרטרופי) נגרם לרוב על ידי לחץ דם לא מאוזן, אך גם מסיבות אחרות.

 

היפרפלזיה - הגדלת איבר על ידי ריבוי של תאים - כך נוצר גידול סרטני, למשל.

 

היפרליפידמיה  - יותר מידי ליפידים, שהם שומנים בדם. היפרכולסטרולמיה משמעה כולסטרול גבוה, היפרטריגליצרידמיה - יותר מדי טריגליצרידים.

 

המודינמי - קשור למצבו הכללי של החולה מבחינת לחץ הדם, הדופק ושאר מדדים חיוניים. המונח מורכב משני מונחים: המו = דם, דינמי= פעיל. כלומר, פעילות כוללת של מחזור הדם.

 

היצרות - צמצום חלל כלי הדם. היצרות היא אינה חסימה מלאה: דם יכול לעבור, אבל בקושי.


ו

 

וזודילטציה - הרחבה של כלי דם. וזודילטטורי - שמרחיב את כלי הדם. תרופות וזודילטטוריות: המרחיבות את כלי הדם.

 

וריד - וריד תמיד מוביל דם אל הלב (בעוד עורק מוביל דם מהלב), לא חשוב אם הדם מחומצן או לא, העיקר הכיוון.

 

ח

 

חלל - הדם זורם בחלל העורק. את החלל מקיפה דופן העורק. היצרות תחסום חלקית או באופן מלא את חלל העורק.

 

חומר ניגוד - חומר אשר נכנס לדם, זורם יחד אתו וממלא את חלל העורקים. החומר אינו מאפשר מעבר קרני רנטגן דרכו (להבדיל מהדם ורקמות הגוף), כך שבזמן צילום הרקמות נוצרת תמונת נגטיב של חלל העורק. בבדיקות הדמיה רבות משתמשים בחומר ניגוד, לדוגמא צילומי CT, צילומים של הכליות (IVP) וכו'. קיימים חומרי ניגוד שונים המשמשים לצורות הדמיה שונות.


ט

 

טכנציום - חומר המשמש לבדיקת מיפוי לב, כדי להעריך את תפוקת הלב.

 

טמפונדה - מצב שבו הלב מתקשה להתרחב מספיק עקב לחץ חיצוני עליו. כתוצאה מכך הוא אינו יכול להעביר דרכו את כמות הדם הנחוצה, חלה ירידה בתפוקתו ולחץ הדם יורד. הדבר עלול להביא אף למוות. ניתן לאבחן את הבעיה בבדיקת אקו לב.

 

טרומבוליזה - טיפול ממיס קריש, שניתן לרוב בזמן אוטם חריף. ישנן תרופות רבות הממיסות קרישים. הנפוצות ביותר הן סטרפטוקינז ו-TPA. 

 

טריקוספידלי - המסתם התלת צניפי, הנמצא בין העלייה הימנית לחדר ימני.

 

טכיקרדיה - דופק מהיר. טכיקרדיה מסמנת דופק מהיר אך תקין שמקורו בקוצב הטבעי של הלב, כמו בזמן ריצה או מחלת חום. טכיקרדיה עלייתית, שמקורה מעל החדרים, מסמנת הפרעת קצב. ישנם סוגים רבים של מצבים ומחלות הבאים לידי ביטוי בטכיקרדיה עלייתית והטיפול בהם שונה ממקרה למקרה. טכיקרדיה חדרית היא הפרעת קצב ממאירה אשר עלולה להתדרדר לרפרוף חדרים.

 

טרפש - קרום, מעטפת. טרפש הלב הוא קרום קשיח למדי שבין שתי שכבותיו נוזל סיכה המאפשר את תנועתיותו המורכבת של הלב, ללא חריקות וללא כאבים. כאשר ישנה דלקת או הצטברות נוזל בטרפש הלב  מורגשים כאבים בחזה בתנוחות מסויימות ולעתים גם בנשימה.

 

י

 

יתר לחץ דם - ערכי לחץ דם מוגברים מעל הנורמה. לרוב הכוונה ללחץ הדם בעורקי הגוף אך יתכן גם יתר לחץ דם ריאתי, עומס על זרימת הדם מהחדר הימני לריאות.

 

ל

 

לבילי –לא יציב. לחץ דם לבילי מאופיין ב"קפיצות" ומצב רוח לבילי - בעליות ומורדות.

 

מ

 

מיטרלי (mitral) - המסתם המיטרלי (הצניפי), נמצא בין העליה השמאלית לחדר שמאל. קרוי כך בשל צורתו, המזכירה את כובעיהם של ההגמונים הנוצרים.

 

מסתם מכאני - מסתם מלאכותי העשוי חומר מתכתי. להבדיל ממסתם ביולוגי העשוי רקמה חיה.

 

מיפוי - באנגלית scan.

 

מילעורי - דרך העור. לדוגמא, בצנתור חודרים את העור במפשעה ומגיעים ללב באמצעות קטטר שמועבר דרך עורק או וריד. הפעולה נעשית על ידי חדירת העור ולא על ידי חשיפת האיבר בניתוח.

 

מעקפים - ניתוח מעקפים.

 

נ

 

ניקור – ניקוז נוזל על ידי חדירה לאיבר מסוים עם מחט/נקז. ניתן לנקר את הצדר (חלל קרום הראות) ואת הפריקרדיום (חלל טרפש הלב).

 

ס

 

סיסטמי - מערכתי, המערב את כל הגוף. לדוגמא, שפעת היא מחלה סיסטמית, בעוד התקף לב הוא מחלה ממוקמת ללב. טרשת עורקים היא מחלה סיסטמית המערבת את כלל העורקים בגוף, למרות שהביטוי הקליני שלה יכול לבוא לידי ביטוי, נניח, רק בעורקי הלב או הכליה.

 

ספטום - מחיצה. ישנן שתי מחיצות עיקריות בלב - בין העליות ובין החדרים. המחיצה הבין חדרית, שהיא דופן עבה ושרירית, שייכת ברובה לחדר השמאלי.

 

ספקט - טכניקה של מיפוי לב (דומה מבחינת הביצוע ל-CT).

 

סליל - סליל תומך או stent (ראה תומכון). 

 

ע

 

עורק - מזרים תמיד דם מהלב (להבדיל מווריד המזרים דם אל הלב), ללא קשר לחמצון הדם. העורק הריאתי יזרים דם לא מחומצן, ואילו אבי העורקים יזרים דם מחומצן מהלב לגוף. הכיוון הוא זה שקובע!

 

פ

 

פקיק - קריש קטן בתוך חלל של כלי ד, על-פי רוב עורק. (ראה תרומבוס)

 

פריקרדיום - קרום (טרפש) הלב. (ראה קרום)

 

פעימות מוקדמות - פעימות לב אשר מקורן יכול להיות בעליות הלב או בחדרי הלב והן מופיעות מוקדם ולא קשורות לקיצוב הטבעי הסדיר של הלב.

 

פולמונלי - ריאתי, שבא מהריאות. מאנגלית pulmonary. מסתם פולמונלי pulmonic valve.

 

פרוגנוזה - צפי לעתיד, תחזית. מה צפוי שיקרה לחולה אם (או לא) יעבור פעולה זו או אחרת או יטופל כך וכך. 

 

צ

 

צנתור – מלה ששרשה בארמית ומשמעותה "צינור". זהו תרגומו של המונח Catheter שפרושו (גם כן) "צינור". ישנו צנתור של השופכה (כשישנה חסימה בדרכי השתן, סביב נתוחים או לידה). ישנו צנתור של וריד מרכזי, שבו מוחדר צנתר אל האבר הנבדק או המנוקז ובכך נעשית פעולה טיפולית או אבחונית.
בצנתור של העורקים הכליליים, תוחדר צנורית ארוכה וייעודית אל פתחו של אחד העורקים. מזריקים חומר ניגוד לתוכו ומסריטים את ההזרקה. הסרט מאפשר לקבוע את מהירות זרימת החומר (המייצג את הדם ונשטף על-ידיו) בתוך הכלי, את גבולותיו הפנימיים של הכלי וקיומן/העדרן של הצרויות.
שעור הסבוכים של פעולה זאת, בידיהם של רופאים מיומנים, – נמוך מאד.
(ראה ערך אנגיוגרפיה)

 

צנתור "וירטואלי" (צנתור ללא צנתור, וכו')– עקב חששם הרב של הבריות מפני פעולות פולשניות הנעשות בגופם, עֲמֵלים מיטב המוחות לעקוף את הצורך להחדיר צנורות לגוף בני-האדם. לכן, תוך שכלול של השיטה הטומוגרפית (עליה מבוססות בדיקות ה-CT ) פותחו מכשירים שבהם ישנן שורות רבות של גלאים הקולטים, בו זמנית, את האותות המגיעים ב"פרוסות" דקות והולכות (ככל הטכנולוגיה משתכללת). לשם קבלת תמונה חדה ככל האפשר מאטים (באמצעים תרופתיים) את קצב הלב ואז מזריקים חומר ניגוד לוריד הקפי (בדרך כלל, באחת האמות). חומר הניגוד מגיע אל הלב ולכלים הכליליים ובאמצעות תוכנה יעודית וציוד מחשוב גראפי "חזק", נבנים שחזורים של כלי-הדם באופן תלת מימדי וניתן לראות את כלי הדם בצורה יפה מאוד.  זה כמובן מאפשר לעמוד על קיום הצרויות ועל חומרתן.
אולם, בדיקה זאת נמצאת עדין בשלבי השוואה לצנתור הפולשני וישנם אזורים שאינם מודגמים היטב, אך, המכשירים משתכללים והולכים ואמינותם גוברת והולכת. גם הנסיון המצטבר תורם הן להפצת הטכנולוגיה והן לשפורים בה.
חסרונה העיקרי של שיטה זאת היא העדר היכולת הטיפולית. כלומר, אם מוצאים הצרות – צריכים צנתור "אמיתי" ושמוש בבלונים ובתומכונים על-מנת לטפל בה.
לכן, היא באה לשמוש במצבים מוגדרים והרופאים המבקשים בדיקה זאת גם שואלים שאלות ברורות מאוד את עצמם ואת מבצעי הבדיקה על-מנת לקבל מענה ופתרון לבעיות החולה.

 

ק

 

קוצב לב (pacemaker) - מכשיר המורכב מסוללה ו"מוח", הנמצאים בקופסה המוחדרת מתחת לעור בבית החזה. ממנה יוצאות האלקטרודות - סלילים ארוכים המוחדרים דרך וריד לחללי הלב הימני. קיימים קוצבים חד-לשכתיים בדרגת תחכום זאת או אחרת (האלקטרודה היא רק בחוד החדר הימני) וקוצבים דו-לשכתיים שבהם ישנה אלקטרודה בחדר הימני ואלקטרודה נוספת בעליה הימנית.

לאחרונה, הוכנס לשימוש גם קוצב דו חדרי (biventricular pacemaker), זהו קוצב אשר בנוסף לאלקטרודות בצד הימני ישנה אלקטרודה (שלישית) המקצבת גם את החדר השמאלי. שיטת קיצוב זו מיועדת לטיפול בחולי אי ספיקת לב קשה ולעיתים קרובות קוצב זה משולב עם דפיברילטור (ראה ערך דפיברילטור).

 

קטטר - (=צנתר; catheter). צינורית קטנה וחלולה המאפשרת חדירה לחלל כלי הדם (או כל איבר פנימי אחר), דרכה אפשר להזריק חומרים או נוזלים לתוך חלל כלי הדם. יש גם קטטר לשלפוחית השתן - הפועל באותו עיקרון.

 

קרדיומיופתיה - מחלה ראשונית של שריר הלב. ישנן קרדיומיופתיות מורחבות (dilated cardiomyopathy) המאופיינות בלב מורחב שאיננו מתכווץ היטב, קרדיומיופתיות רסטריקטיביות ( restrictive cardiomyopathy) המאופיינות בירידה ביכולת הלב להתרחב היטב בזמן הדיאסטולה וקרדיומיופטיות היפרטרופיות (hypertrophic cardiomyopathy) המאופיינות בעיבוי ניכר של שריר הלב. כאמור המשותף למחלות מגוונות אלו היא הפגיעה בשריר הלב עצמו ללא קשר למחלה בעורקי הלב. לעיתים משתמשים במושג קרדיומיופטיה איסכמית (ischemic cardiomyopathy) כאשר אוטם או מספר אוטמים קודמים גרמו לפגיעה בתפקוד המשאבה של הלב. במקרה זה הקרדיומיופטיה משנית למחלת לב איסכמית (שמקורה במחלה של עורקי הלב). מונח אחרון זה, אינו אהוד על המומחים לקרדיומיופתיות.

 

קרום - כל האיברים בגוף עטופים קרום עדין של תאים. קרום הלב הוא הפריקרדיום (pericardium).

 

ר

 

רובד -


1. שכבה- כמו ב"ריבוד-סיכונים" - ממקמים את דרגת הסיכון שבה נמצא החולה ברגע נתון, לפי מדדים ידועים ובלתי-ידועים ובכך מעצבים את הטיפול בו בצורה הגיונית ומסוגלים לתת תחזית מושכלת.
2. שכבת טרשת (Plaque) המצויה בכלי הדם וחוסמת את נהורם במידה זאת או אחרת.

 

רוורסבילי - (reversible) הפיך. לדוגמא איסכמיה הפיכה בבדיקת מאמץ או מיפוי לב. כלומר במאמץ הייתה איסכמיה אך במנוחה היא נעלמה; המצב הפיך, להבדיל מאיסכמיה קבועה.


ת

 

תליום - Thallium. חומר המשמש לבדיקת מיפוי לב. החומר מתנהג כמו אשלגן ועל כן הוא נכנס לתאים חיוניים (כלומר, שיש בהם חיות). (ראה ערך טכנציום)

 

תרומבוס - (thrombus) קריש דם (ראה גם פקיק).

 

תותב - בענייני הלב, לרוב הכוונה לתומכון, סליל תומך, stent (כולן מילים נרדפות), או מסתם תותב.

 

תומכון - הכוונה ל - stent (ראה ערך סטנט).

 

תסחיף - "נדידה" של רקמה, דרך זרם הדם, ממקומה למקום אליו אין היא שייכת. למשל, בשברים מורכבים השומן שבמוח העצמות עלול "להשאב" לתוך זרם הדם ולהגיע לריאות (בד"כ) או לאברים אחרים ולחסום את אספקת הדם אליהם. בתחום מחלות הלב, החשש העיקרי הוא מקרישים שיזועו ממקומם ויחסמו כלי-דם בראות, במוח או בכל אבר אחר.

 

 

מתוך אתר האיגוד הקרדיולוגי בישראל