סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
מייצרים אינסולין למרות סוכרת הנעורים
מחקר מצא כי אנשים עם סוכרת סוג 1 עדיין מפיקים אינסולין בגופם, גם שנים לאחר אבחון המחלה
למרות ההנחה המקובלת שחולי סוכרת 1 מפסיקים לייצר אינסולין אחרי תקופה קצרה עם המחלה, ממצאים מפתיעים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care מראים שחלק מתאי הלבלב האחראים לייצור ההורמון נשארים חיים, ולכן אולי ניתן יהיה לחדשם.
סוכרת נעורים, או בשמה המקצועי סוכרת מסוג 1, נגרמת כאשר מסיבה לא ברורה, מערכת החיסון של הגוף הורסת את התאים מייצרי האטינסולין בלבלב. האינסולין הוא קריטי לדרך בה הגוף משתמש בסוכר.
עד עכשיו הסברה הייתה שהתאים המייצרים אינסולין נכחדים לאחר כשנה או קצת יותר עם המחלה. במחקר החדש החוקרים מבית החולים הכללי מסצ'וסטס בבוסטון סרקו דגימות דם שניטלו מ- 182 חולי סוכרת מסוג 1, בחיפוש אחר פפטיד-C, חלבון המיוצר אך רק בעת הפקת אינסולין.
להפתעת החוקרים ובזכות הטכנולוגיות הרגישות בהן השתמשו, הם מצאו את החלבון אצל 80% מהנבדקים שאובחנו עם סוכרת סוג 1 בחמש השנים האחרונות. הם אפילו איתרו את החלבון אצל 10% מחולי הסוכרת שאובחנו 30-40 שנה קודם לכן.
הממצאים מעלים את התקווה שייתכן ואפשר יהיה לסייע לסוכרתיים להחלים באמצעות הגנה וחידוש של התאים מייצרי האינסולין, וכך להבטיח את המשך ייצור האינסולין. המחקר מראה כי יש חלון הזדמנויות רחב יותר משחשבנו עד כה, לתת לחולי הסוכרת טיפולים שמטרתם לשמר את תפקוד התאים הללו.
Diabetes Care, 2012, 35(3), 465-470
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
ד"ר דינה ראלט PhD
לחוקרת הראשית קוראים Denise L. Faustman והנה האימייל שלה:
[email protected]
הייתי ממליצה שתשאל אותה איפה לדעתה נמצא הפרויקט.
שבת שלום, דינה
yogibear
מאמר מעורר תקווה. אך הייתי מחלק את פתרון הבעייה לשלושה חלקים (לפחות):
1. עצם המצאותם של תאי ביטא גם לאחר פרוץ המחלה מעודדת. משמע ,קיים צבר תאים כלשהו המסוגל לספק אינסולין לגוף אם כי במינונים נמוכים מאוד. האם זה מספק לצורך קיום , לא בטוח. אם כן, נחדד את השאלה, מדוע נותרו עוד תאי ביטא המייצרים אינסולין לאחר פרוץ המחלה? איך התאים שנותרו הצליחו להינצל ממערכת החיסון ? האם קיים מנגנון המחדש את התאים ? האם קיימת שונות כלשהי בתאים שניצלו וממשיכים בייצור האינסולין ?
2. גם אם ניתן יהא לגדל ולעודד טיפוח התאים שנותרו בטכנולגיות של תאי גזע וכו' , יש "לחנך" את מערכת החיסון שלא תתקוף אותם.
3. יש למצוא את הגורם המניע לבעייה מלכתחילה ,אותו גורם שמשבש את התנהלות מערכת החיסון וגורם למחלה.