מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותמיהן הישראליות החולות בסרטן השד "טריפל נגטיב"?

מיהן הישראליות החולות בסרטן השד "טריפל נגטיב"?

מחקר חדש מצא כי לישראליות עם סרטן שד מסוג "טריפל נגטיב" סיכוי נמוך יותר להחלמה ככל שהן מבוגרות יותר וילדו יותר ילדים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אחד הסוגים הייחודיים של סרטן שד הוא סרטן מסוג "טריפל נגטיב" (TNBC, Triple Negative Breast Cancer), השלילי לשלושה סוגי קולטנים – קולטנים לאסטרוגן, קולטנים לפרוגסטרון וחלבון HER-2. סרטן מסוג זה, המהווה כ-10% עד 20% מכלל סוגי סרטן השד, מאופיין בקצב גבוה של התחלקות התאים הסרטניים, ונחשב לאגרסיבי יותר בהשוואה לסוגים אחרים של סרטן השד, הן מבחינת התפשטות המחלה והן מבחינת הסיכון לחזרת הגידול, והוא לרוב יאובחן בשלבים מתקדמים יותר. 

 

חולות עם סרטן שד טריפל נגטיב נמצאות בסיכון של 34% לחזרה של המחלה כעבור 2.6 שנים בממוצע. סרטן השד "טריפל נגטיב" אופייני יותר בקרב צעירות מתחת לגיל 50. מחקר חדש שנערך בישראל העלה כי סיכויי ההחלמה ממנו נמוכים יותר ככל שהחולות מבוגרות יותר מגיל 60, וככל שהן ילדו מספר רב יותר של ילדים.

 

במחקר המבקש לאפיין את החולות בסרטן השד "טריפל נגטיב" בישראל, נכללו כלל 122 תושבות צפון הארץ שאובחנו עם סרטן השד מסוג "טריפל נגטיב" וטופלו במחלקה האונקולוגית במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה בין ינואר 2000 לדצמבר 2005, בגיל 54 בממוצע.

 

החוקרים מרמב"ם ובית הספר לרפואה של הטכניון אספו נתונים אודות המטופלות. לכרבע מתוכן (24.6%) הייתה קרובת משפחה מדרגה ראשונה שחלתה בסרטן השד, וכרבע (24.6%) עברו ייעוץ גנטי, שאיתר בקרב מרבית מהמטופלות  (73.3%) שהופנו אליו מוטציה גנטית ממשפחת "המוטציה האשכנזית" BRCA1 או BRCA2. ככלל, כ-10% עד 30% מנשאיות מוטציות גנטיות אלו שמאובחנות עם סרטן שד לוקות במחלה מסוג "טריפל נגטיב", שנקשרה במחקרים בעבר בייחוד מוטציה בגן BRCA1, שרוב החולות שנושאות אותה מאובחנות עם "טריפל נגטיב". מחקר נוסף שנערך בקרב נשים יהודיות ממוצא אשכנזי על ידי חוקרים מהמרכזים הרפואיים המובילים לסרטן "סלואן קטרינג" בניו יורק ו"דנה פארבר" בבוסטון ופורסם בשנת 2011 בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment, העלה כי במדגם של חולות בסרטן השד, קרוב למחצית מהחולות (48%) עם מוטציה בגנים BRCA1 ו-BRCA2 אובחנו עם מחלה מסוג "טריפל נגטיב".

 

יותר ילדים – פחות סיכויים להחלמה

 

במחקר הנוכחי, רוב מהמטופלות (74.6%) שאובחנו עם סרטן שד "טריפל נגטיב" היו צעירות מגיל 60, וחישוב סטטיסטי העלה כי הסיכויים להחלמה המבוטאת על ידי הישרדות כעבור חמש שנים מהאבחנה היו גבוהים פי 2.1 בקרב מטופלות אלה בהשוואה למטופלות מבוגרות שאובחנו מעל גיל 60.  כמו כן, למטופלות עם ילדים היו סיכויים נמוכים יותר להחלמה בהשוואה למטופלות ללא ילדים: למטופלות עם ילד אחד ומעלה היה סיכון נמוך ב-12% להחלמה בהשוואה למטופלות ללא ילדים, ואילו למטופלות עם ארבעה ילדים ומעלה היה סיכון נמוך ב-69% להחלמה מהמחלה.

 

בנוסף נמצא כי שיעורי התמותה מסרטן השד "טריפל נגטיב" היו גבוהים ב-33% יותר בקרב חולות מהאוכלוסייה הערבית בהשוואה לחולות יהודיות, אולם ממצא זה לא היה מובהק סטטיסטית, והחוקרים מציינים כי הוא דורש בחינה נוספת.

 

עוד נמצא כצפוי כי למטופלות עם גידולים קטנים יותר מ-2 ס"מ היו סיכויים גבוהים ב-46% להחלמה. למרות שניתוח כריתת שד חלקית (למפקטומי) היה השכיח יותר בקרב מרבית מהמטופלות שנכללו במחקר (76.6%), לרבע מהנשים שעברו כריתת שד מלאה (מסטקטומי) היו סיכויי החלמה גבוהים ב-45% יותר, ממצא שאינו מקבל הסבר בגוף המחקר.

 

צוות החוקרות כלל את ד"ר סאלח אבו ריא וד"ר גאורגיטה פריד, וממצאי המחקר פורסמו בגיליון מארס 2015 של כתב העת המדעי SpringerPlus. 

 

סרטן השד מסוג "טריפל נגטיב" נחשב לסרטן שד אגרסיבי במיוחד. במחקר הנוכחי, לחמישית מהנבדקות (21.8%) הייתה חזרה של סרטן השד לאחר טיפול בגידול שאותר. כמו כן, הסרטן הראשוני שאובחן כלל ברבע מהמקרים (17.8%) גרורות, מרביתן בעצמות (33.3% מהחולות הגרורתיות), בריאות (33.3%), בכבד (23.8%) ובמערכת העצבים המרכזית והמוח (14.3%). לכעשירית מהמטופלות (8.2%) אובחן בהמשך סרטן השד בצד השני (Contralateral Breast Cancer).

 

 

SpringerPlus, Doi: 10.1186/s40064-015-0900-3. eCollection 2015