מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.

מטפלים ברשת

מחקר: הפרעות פאניקה ודיכאון ניתנות לטיפול באמצעות האינטרנט


טיפול באמצעות האינטרנט אפקטיבי באותה מידה כמו טיפול קונוונציונלי (צילום: אתר סטוק פוטוז)
טיפול באמצעות האינטרנט אפקטיבי באותה מידה כמו טיפול קונוונציונלי (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

לאחרונה השימוש באינטרנט לטיפול בהפרעות נפשיות החל להיות נפוץ יותר ויותר. מחקר חדש מראה כי בחלק מהמקרים הטיפול הווירטואלי לא פחות יעיל מהטיפול הקונוונציונלי.

 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי שמבוצע באמצעות האינטרנט, אפקטיבי באותה מידה כמו טיפול קבוצתי קונוונציונלי, במטופלים הסובלים מהפרעות פאניקה. הטיפול האינטרנטי יעיל גם לסובלים מדיכאון קל או מתון. כך עולה ממחקר חדש.

 

על פי הערכות, 15 אחוז מהאנשים יסבלו במהלך חייהם מדיכאון ו- 4 אחוז יסבלו מהפרעות חרדה (התקפי פאניקה חוזרים). הדיכאון יכול לכלול סימפטומים שונים, כמו מצב רוח ירוד, חוסר שמחה, אשמה, קשיי ריכוז, חוסר שינה ולהט נמוך לחיים. הפרעות פאניקה מערבות התקפי פאניקה מתישים שגורמים לאנשים להירתע מלהיכנס למקומות או סיטואציות שבעבר קושרו אצלם לפאניקה. התסמינים הנפוצים של הפרעות פאניקה כוללים דפיקות לב, רעד, בחילה ותחושה שמשהו מסוכן עומד לקרות.

 

מחקרים הוכיחו שטיפול קוגניטיבי התנהגותי אפקטיבי לטיפול בהפרעות פאניקה ודיכאון. יחד עם זאת, יש מחסור בפסיכולוגים ופסיכיאטרים שמשתמשים בשיטות אלה. לכן, לא בכל מקום ניתן למצוא טיפולים כאלה והם אינם נגישים לכלל האוכלוסייה. מסיבה זו, פותח טיפול קוגניטיבי- התנהגותי באמצעות האינטרנט. במסגרת הטיפול, המטופל עובר תוכנית עזרה עצמית המבוססת על האינטרנט והוא מתקשר עם המטפל שלו באמצעות תכתובות אי-מייל.

 

חוקרים מה- Karolinska Institutet בשוודיה ערכו ניסוי מבוקר על 104 מטופלים הסובלים מהפרעות חרדה, שהשווה את יעילות הטיפול באינטרנט מול הטיפול הקבוצתי. המחקר הראה כי שני הטיפולים עבדו בצורה טובה מאוד. לא היה הבדל משמעותי ביניהם, לא באופן מיידי לאחר הטיפול וגם לא לאחר מעקב של חצי שנה.

 

מבחינת הטיפול בדיכאון, ניתוח התוצאות הראה כי טיפול קוגניטיבי התנהגותי באמצעות האינטרנט יהיה הכי יעיל אם יינתן בהקדם האפשרי. הטיפול באינטרנט פחות עזר לחולים עם רמות דיכאון חמורות יותר או היסטוריה של אפיזודות דיכאון בשכיחות גבוהה.

 

טיפול התנהגותי קוגניטיבי המבוסס על האינטרנט יותר טוב מבחינת עלות- תועלת מאשר טיפול קבוצתי. לכן לדברי החוקרים, תוצאות המחקר תומכות בהחדרת הטיפול באמצעות האינטרנט לפסיכיאטריה הקונוונציונאלית.

 

 

למידע נוסף : 
http://diss.kib.ki.se/2010/978-91-7409-800-6/

 

תרגום ועריכה: אלה הר-נוי

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה