כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר: עישון מעלה את הסיכון לכאבי מחזור
חוקרים מצאו שעישון מעלה את הסיכון לכאבי מחזור כרוניים. נשים שעישנו אך נגמלו הצליחו להפחית את הסיכון
מחקר חדש מחזק את העדויות לכך שעישון עלול להחמיר כאבים. החוקרים מצאו כי עישון מעלה את הסיכון לכאבי מחזור כרוניים עזים. הסיכון הגבוה ביותר לכאבים קשים כאלו קיים בנשים שהחלו לעשן כבר בגיל 13 או לפני.
מחקרים קודמים העלו את האפשרות שעישון עלול להעלות את הסיכון לכאבי מחזור, אך הממצאים שהתקבלו לא היו חד משמעיים. במסגרת המחקר החדש שממצאיו פורסמו בכתב העת Tobacco Control, חוקרים אוסטרלים מאוניברסיטת קווינסלנד ביקשו לבחון את הנושא.
החוקרים התבססו על מדגם ממחקר קודם שכלל אלפי נשים בגילאי 18-23 שהיוו מדגם מייצג של אוכלוסיית הנשים באוסטרליה והיו במעקב עד שנת 2012. בניתוח הנתונים הנוכחי נכללו כ-9,000 נשים שמילאו סקרים מפורטים לאורך תקופת מעקב שנמשכה כ-12 שנים. החוקרים בחנו את סטטוס העישון שלהן (מעשנות בהווה, עישנו בעבר או לא עישנו מעולם), כמות הסיגריות שהן מעשנות ביום והגיל בו התחילו לעשן.
הנשים חולקו לקבוצות לפי סוג ומשך כאבי המחזור מהם סבלו. 14% מהנשים סווגו כסובלות מכאב כרוני – כאלו שדיווחו כי סבלו מכאבי מחזור באופן עקבי בשאלונים במהלך תקופת המעקב.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו מנהגי אורח חיים ומאפיינים דמוגרפיים, נמצא כי בהשוואה לנשים שלא עישנו מעולם, לנשים מעשנות סבירות גבוהה יותר ב-41% למצוא עצמן בקבוצת הנשים שסובלות מכאבי מחזור כרוניים.
בנשים שעישנו בעבר אך הפסיקו לעשן הסיכון לסבול מכאבי מחזור כרוניים היה נמוך יותר מאשר במעשנות, אך עדיין גבוה ב-33% בהשוואה לנשים שלא עישנו מעולם.
הסיכון לכאבי מחזור כרוניים היה גבוה יותר ככל שהנשים התחילו לעשן בגיל צעיר יותר. בנשים שהחלו לעשן אחרי גיל 16 הסיכון לסבול מכאבי מחזור כרוניים עזים היה גבוה ב-26% בהשוואה לנשים שאינן מעשנות, בנשים שהתחילו לעשן בין גיל 14 ל-15 הסיכון היה גבוה ב-50% ובנשים שהתחילו לעשן בגיל 13 או לפני כן הסיכון היה גבוה ב-59%.
המחקר אומנם מצא קשר בין עישון לבין סיכון מוגבר לכאבי מחזור כרוניים, אך הוא לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה – משמע שלא ניתן לדעת אם העישון עצמו הוא הגורם לסיכון המוגבר לכאבי מחזור. עם זאת, קיימים מספר מנגנונים שונים שיכולים להסביר את הקשר. לדוגמה, עישון עשוי להגביל את זרימת הדם בכלי הדם, מה שמגביר סיכון לכאבי מחזור. עישון עלול גם להשפיע על ההורמונים של נשים באופן שמוביל לכאבי מחזור.
עישון מגביר גם כאבים אחרים
המחקר מצטרף למחקרים רבים אחרים שמצאו כי עישון עשוי להעצים כאב. מחקר שפורסם בכנס השנתי של איגוד המרדימים האמריקאי בשנת 2010 מצא כי מעשנים מדווחים שהם סובלים יותר מכאבים קשים לאחר ניתוח מאשר לא-מעשנים.
בשנת 2011 חוקרים מאוניברסיטת קנטאקי מצאו קשר בין עישון לכאב כרוני בנשים. מהמחקר שנערך בקרב 6,000 נשים עלה כי נשים מעשנות או שעישנו בעבר היו בסיכון גבוה יותר לדווח על לפחות תסמונת אחת של כאב כרוני - פיברומיאלגיה, כאב גב כרוני, כאב צוואר כרוני, כאב מפרקים, כאבי ראש כרוניים, בעיות עצבים וכאב בכל הגוף - בהשוואה לנשים שאינן מעשנות. מעשנות לשעבר היו בעלות סיכון גבוה יותר ב-20% לתסמונת אחת לפחות של כאב כרוני, נשים שנהגו לעשן מידי פעם היו בעלות סיכון גבוה יותר ב-68%, ובנשים שעישנו כל יום הסיכון היה יותר מכפול.
מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Journal of Bone and Joint Surgery מצא כי מעשנים הסובלים מכאב גב הקשור לבעיות בעמוד השדרה מדווחים על כאב רב יותר מאשר מטופלים שהפסיקו לעשן. החוקרים בחנו את היסטורית העישון ועקבו אחר דיווחים על כאב בקרב יותר מ-5,300 מטופלים עם כאב בגב או ברגל הנובע מהפרעות של עמוד השדרה, שטופלו באמצעים ניתוחיים או לא ניתוחיים. בזמן תחילת הטיפול, מטופלים שלא עישנו מעולם ומטופלים שהפסיקו לעשן דיווחו על כאבי גב נמוכים באופן משמעותי בהשוואה למעשנים. מטופלים שהפסיקו לעשן במהלך תקופת הטיפול דיווחו על שיפור גדול יותר בכאב הגב מאלה שהמשיכו לעשן. לעומת זאת, בקרב המעשנים שלא הפסיקו לעשן במהלך הטיפול, לא היה שיפור משמעותי סטטיסטית בכאב המדווח, ללא קשר לטיפול שקיבלו.
Tobacco Control. Published online November 17, 2014