השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר: סיכון מוגבר לדימומים במטופלים שמנים שנוטלים קומדין
למטופלים שמנים עשוי להיות סיכון כפול לדימומים חמורים עם השימוש בנוגד הקרישה קומדין (וורפרין)
קומדין (וורפרין) הוא נוגד קרישה נפוץ מאוד. הבעיה המרכזית עם התרופה היא שהשימוש בה כרוך בסכנה לדימומים. נדרש מאמץ לייצב את המינון כך שהדם יהיה מדולל דיו כדי שהאדם יהיה מוגן מפני קרישי דם ומצד שני לא לעבור את גבול הדילול כדי לא לסכן אותו בדמם.
כעת חוקרים מאוניברסיטת מסצ'וסטס מדווחים כי בקרב אנשים שמנים שנוטלים את התרופה, הסיכון לדימומים מסוכנים גבוה במיוחד.
החוקרים מציינים כי ידוע שבמטופלים שמנים הנוטלים קומדין לוקח זמן רב יותר בממוצע להגיע לערכים תקינים של רמת דילול הדם (INR) וכי מטופלים שמנים נוטים לקבל מינונים גבוהים יותר של התרופה. עם זאת, אין מספיק מידע על הסיכון לדימומים בקבוצה זו של מטופלים.
המחקר, שממצאיו הוצגו בכנס המדעי של איגוד הלב האמריקאי, עקב במשך שנה אחר 863 מטופלים שנטלו קומדין. גילם הממוצע של המשתתפים היה 69.5 ו-44% היו נשים.
החוקרים בחנו כיצד מידת ההשמנה של המטופלים (לפי מדד ה-BMI), השפיעה על הסיכון לדימומים שאינם נורמאליים – גם דימומים חמורים כמו דימומים במערכת העיכול ודימומים מוחיים וגם דימומים קלים יותר, כמו דימומים בעור, דם בשתן (המטוריה) ודימום מהאף.
הם מצאו כי יותר מ-8% (71 מטופלים) חוו דימומים שאינם נורמאליים במהלך תקופת המעקב. 35% מהדימומים היו דימומים חמורים ו-65% היו דימומים קלים.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי באופן כללי, למטופלים שמנים (BMI של 30 ומעלה) סיכון גבוה ב-84% לדימומים חמורים בהשוואה למטופלים במשקל תקין.
ככל שהמטופלים היו שמנים יותר, כך הסיכון שלהם לדימומים חמורים עלה: באלה עם BMI של 30-34.99 הסיכון לדימומים חמורים היה גבוה ב-30%, לבעלי BMI של 35-39.99 היה סיכון גבוה ב-85% ובשמנים ביותר (BMI של 40 ומעלה) הסיכון היה גבוה ב-93%, בהשוואה למטופלים במשקל תקין.
החוקרים מבהירים כי מטופלים לא צריכים להפסיק את השימוש בקומדין בגלל משקלם. המחקר לא מוכיח כי ההשמנה בפני עצמה גרמה לסיכון המוגבר לדימומים - ייתכן שהיו גורמים שהתערבו והשפיעו על התוצאות אותם החוקרים לא הצליחו לנטרל בחישוב הנתונים. נדרשים מחקרים נוספים שיאוששו את ממצאי המחקר הנוכחי ויסבירו מדוע השמנה מעלה את הסיכון לדימומים בקרב המטופלים בתרופה. כמו כן החוקרים קוראים למחקרים שיבחנו אם קיים סיכון מוגבר לדימומים במטופלים שמנים שנוטלים נוגדי קרישה מסוגים אחרים.