סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
מחקר: סוכרתיים ירוויחו יותר אם יתעמלו אחר הצהריים
מחקרים הוכיחו מעבר לכל ספק שפעילות גופנית משפרת את רמות הסוכר בדם בסוכרתיים. מחקר חדש מצא כי גם לשעה בה מבצעים את הפעילות יש השפעה
אימוץ אורח חיים בריא קריטי לאחר האבחון בסוכרת - לאיזון המחלה ומניעת סיבוכים. מחקרים אף הראו שבקרב מאובחנים עם סוכרת חדשה אורח חיים בריא יכול לאזן את רמות הסוכר בדם בהצלחה גם ללא תרופות.
כחלק מאורח חיים בריא, חשובה מאוד פעילות גופנית, ומומלץ לסוכרתיים להפחית בישיבה ולהתמיד בפעילות גופנית אירובית במינון של לפחות 150 דקות בשבוע בעצימות מתונה או 75 דקות בשבוע בעצימות גבוהה, בפיזור ברוב ימות השבוע.
חוקרים אמריקאים מבית החולים Brigham and Women's Hospital ומוסדות נוספים ביקשו לבחון אם לשעה ביום בה מבצעים פעילות גופנית השפעה על רמות הסוכר בדם.
לשם כך הם התבססו על מחקר Look AHEAD - מחקר התערבותי מבוקר בו נבדקו ההשפעות של התערבויות אינטנסיביות של אורח חיים על המחלה בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2 והשמנה או עודף משקל.
כבר לא צריכים תרופות
החוקרים ניתחו מידע על פעילות הגופנית של 2,416 נבדקים שענדו מדי תאוצה שמדדו את הפעילות הגופנית שלהם במשך שבוע – גם בשנה הראשונה וגם בשנה הרביעית של המחקר. החוקרים בחנו מתי הנבדקים נהגו לבצע את רוב הפעילות הגופנית שלהם – בוקר, צהריים, אחר הצהריים או ערב, ואת ההשפעה על ההמוגלובין המסוכרר (A1C – ממוצע רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים שקדמו לבדיקה).
מהממצאים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי לאחר שנה, הירידות הגדולות ביותר ברמות הסוכר בדם נצפו בקרב סוכרתיים שעסקו בפעילות אירובית בעצימות מתונה עד גבוהה בשעות אחר הצהריים, וזאת ללא תלות בעוצמת הפעילות ומשך הפעילות. הירידה ברמות ההמוגלובין המסוכרר הייתה גדולה ב-30% עד 50% יותר מאשר בקבוצות האחרות. הירידה ברמות הסוכר בדם נשמרה גם בשנה הרביעית. בנוסף, בקרב סוכרתיים שביצעו את הפעילות הגופנית שלהם אחר הצהריים היה הסיכוי הגבוה ביותר להפסקת הצורך בטיפול תרופתי לסוכרת – סיכוי יותר מכפול (גבוה פי 2.13).
הכי חשוב – לעשות
החוקרים מציינים כי למחקר מספר מגבלות, ובהן שהוא לא לוקח בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כגון שינה ותזונה.
החוקרים מתכננים לבחון בעתיד באמצעות ניסויים את המנגנונים שעשויים להסביר את ההשפעה של השעה ביום בה מבצעים פעילות גופנית על השליטה הגליקמית בקרב סוכרתיים.
פעילות גופנית נחשבת לאחת מאבני הייסוד של הטיפול בסוכרת. במהלך פעילות גופנית, שרירי הגוף צורכים גלוקוז בקצב גבוה פי 20 מהקצב הנורמאלי, מה שמסייע להורדת רמות הסוכר בדם. הוכח כי בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2 פעילות גופנית משפרת את הרגישות לאינסולין ואת השליטה ברמות הסוכר בדם, מפחיתה גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ותורמת לירידה במשקל.
מהמחקר הזה אומנם עולה כי ייתכן שהתזמון של הפעילות הגופנית משפיע על התוצאה, אך עצם ביצוע הפעילות - זה הדבר החשוב ביותר. לאנשים שחיים עם סוכרת סוג 2 חשוב למצוא פעילות שנהנים ממנה ושניתן לשלב אותה בנוחות לחיי היום-יום בטווח הארוך – בין אם זה בבוקר, בהפסקת הצהריים או בערב.
עוד על פעילות גופנית עם סוכרת סוג 2