סוכרת סוג-1
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לסוכרת נעורים סיכויים דומים להתפתח בגיל מבוגר
חוקרים מבריטניה מצאו כי למרות כינויה של סוכרת סוג 1 כ'סוכרת נעורים' – הסיכויים לאבחנתה בגיל המבוגר דומים לסיכויים שתאובחן בגילי הילדות וההתבגרות
סוכרת סוג 1, שזכתה לכינוי 'סוכרת נעורים', מהווה מחלה אוטואימונית הנגרמת משיבוש בפעילות המערכת החיסונית הטבעית התוקפת את תאי הלבלב שמפיקים אינסולין בגוף, והיא דורשת טיפול מתמשך באינסולין, ומוכרת בציבור הרחב וכן בממסד הרפואי כמחלה שמאובחנת בגילי הילדות וההתבגרות.
לעומתה, סוכרת סוג 2 היא מחלה מטבולית המאופיינת בעמידות לאינסולין ומתפתחת לרוב בהדרגה, ובמהלך התפתחותה הגוף ממשיך לייצר אינסולין בכמויות קטנות, כך שלרוב היא ניתנת לשליטה בשלבים הראשונים באמצעות אימוץ אורח חיים בריא וטיפול תרופתי – לפני שהמטופל נזקק לתמיכה באינסולין.
כעת מדווחים חוקרים מבריטניה כי במחקר נרחב נמצא כי הסיכויים להיות מאובחנים עם סוכרת נעורים לראשונה בגיל המבוגר בלתי מבוטלים, ולמעשה די דומים לסיכויים לקבל את האבחנה בגילי הילדות וההתבגרות.
החוקרים מאוניברסיטת אקסטר בדקו 13,250 מטופלים עד גיל 60 שאובחנו כסוכרתיים בגילים שונים, שנאספו ממאגר נתונים לאומי בבריטניה בשם UK Biobank המנוהל מאז 2006 וכולל 379,511 אנשים.
החוקרים ביקשו לבדוק האם אנשים שנושאים 29 מאפיינים גנטיים שנקשרו במחקרים לסיכון מוגבר לסוכרת סוג 1 מפתחים לעתים את המחלה בגיל המבוגר, ולא בגילי הילדות והנעורים. החוקרים נתנו לכל נבדק ציון בהתאם לסיכון שיפתח סוכרת סוג 1, בהתאם למאפייניו הגנטיים. בהמשך חולקו לנבדקים שאלונים בהם דיווחו באיזה גיל אובחנו כסוכרתיים והאם נזקקו לטיפול באינסולין בשנה לאחר האבחנה - מצב המצביע על כך שהם למעשה סובלים מסוכרת סוג 1.
במחקר, שפורסם בגיליון נובמבר 2017 בכתב העת Lancet: Diabetes and Endocrinology, זוהו 55% מהסוכרתיים כאנשים בסיכון גבוה לפתח סוכרת סוג 1 לפי הפרופיל הגנטי – דהיינו 7,268 מטופלים, ואלו אובחנו בפיזור גילים דומה בין צעירים למבוגרים.
מבין המטופלים שאובחנו עם סוכרת סוג 1, 1,286 במספר – 42% אובחנו כסוכרתיים בגילים מבוגרים – מגיל 31 עד 60 (537 מטופלים), ואלו מהווים קרוב למחצית מהחולים, ואילו 58% הנותרים (749 מטופלים) אובחנו בגילי הילדות והנעורים שאופייניים יותר למחלה. יצוין כי אנשים עם סוכרת סוג 1 היוו עדיין מיעוט של 4% מכלל הסוכרתיים שאובחנו בגילי 60-31.
החוקרים מסכמים כי סוכרת סוג 1 עלולה להתפתח לאורך החיים, וגם אחרי גיל 30, ואין להתייחס אליה כמחלה של ילדים ומתבגרים בלבד. בעת פרסום הממצאים הזכירה התקשורת בבריטניה כי ראש הממשלה במדינה, תרזה מיי, אובחנה בגיל מבוגר בהיותה בת 57 עם סוכרת סוג 1.
פחות השמנה, יותר קטואצידוזיס
במחקר נמצא עוד כי המאפיינים של חולי סוכרת סוג 1 שאובחנו בגיל המבוגר היו שונים ממאפייני אלו שאובחנו עם סוכרת סוג 2: מדד ההשמנה ה-BMI שלהם היה נמוך יותר, הם נזקקו במהירות רבה יותר לעבור לטיפול באינסולין, ו-11% מתוכם פיתחו קטואצידוזיס (חמצת סוכרתית) בהשוואה ל-0.3% בלבד מבין אלו שאובחנו עם סוכרת סוג 2.
החוקרים מציינים מספר מגבלות למחקר, לרבות העובדה שהמאגר שממנו נאספו הנתונים כולל מידע אודות אנשים לבנים ממוצא אירופי בלבד. כמו כן, בוגרים מעל גיל 40 שהשתתפו במחקר היו ילדים בשנות ה-80, וייתכן שאובחנו עם סוכרת בגיל מבוגר רק על רקע השיפור לאורך השנים בשיטות לאבחון המחלה.
לדברי החוקרים, רבים בקהילה הרפואית אינם מודעים לכך שלא כל מקרי הסוכרת שמאובחנים בגיל המבוגר הם בהכרח סוכרת סוג 2 – וחלקם מתפתחים על רקע אוטואימוני. לטענתם, ההחלטה על סוג הסוכרת ממנו סובל המטופל הכרחית לצורך קביעת טיפול רפואי מתאים, וכי במידה ואנשים עם סוכרת סוג 2 המטופלים בתרופות אינם מגיבים ומוסיפים להציג רמות גבוהות של סוכר בדם – יש לבדוק את האפשרות שהם סובלים למעשה מסוג אחר של סוכרת – למשל סוכרת סוג 1.
כיום, בפועל, מאפייני מטופלים שאובחנו עם סוכרת לפי רמות הסוכר בדם מסייעים במקרים רבים לקבוע האם מדובר בסוכרת מסוג 1 או 2: סוכרת סוג 2 לרוב אופיינית לאנשים עם עודף משקל או השמנת יתר, כשיש סוכרת במשפחה, והרמות הגבוהות של סוכר בדם אינן גבוהות במיוחד, ומתגלות באקראי. לעומת זאת, סוכרת מסוג 1 מופיעה לרוב אצל צעירים עם תופעה סוערת של ירידה במשקל ויובש בפה, השתנה משמעותית וירידה במשקל ולרוב אין אנשים נוספים במשפחה עם סוכרת.
למצער, במקרים רבים סוכרת מאובחנת רק לאחר שמטופלים הגיעו למצב של קטואצידוזיס סוכרתי – ובמצב זה הסבירות שמדובר בסוכרת מסוג 1 גבוהה מאוד. בקביעת האבחנה ניתן גם להיעזר בבדיקת דם לנוכחות נוגדנים שהתפתחו בגוף כנגד הלבלב. הימצאותם של נוגדנים מסוג Anti-GAD Antibodies ,Anti-Insulin Antibodies ו-Islet-Cell Antibodies – מצביעה על סוכרת סוג 1, אך העדרם לא שולל כי מדובר בסוכרת סוג 1.
בממסד הרפואי גוברת בשנים האחרונות ההכרה באבחנה חדשה של סוכרת מסוג LADA – שהיא למעשה סוכרת שמתפתחת על רקע אוטואימוני בגיל המבוגר, כלומר: סוכרת סוג 1 אצל מבוגרים, והיא אף זוכה על ידי חלק מהמומחים לכינוי 'סוכרת 1.5'.
אבחון סוג הסוכרת ידוע כמשימה מסובכת ברפואה, ועל רקע מורכבות המחלה, בשנים האחרונות מתגלים סוגים חדשים שלה. כך, למשל, בנובמבר 2015 דיווחו חוקרים אמריקאים כי על סמך מאפיינים גנטיים זוהו שלושה תתי סוגים של סוכרת סוג 2 הקשורים לסיבוכים שונים של המחלה.
Lancet: Diabetes and Endocrinology, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S2213-8587(17)30362-5