מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
כמוניקשב וריכוזחדשותמחקר: ילדים לאימהות שמנות בסיכון מוגבר ל-ADHD

מחקר: ילדים לאימהות שמנות בסיכון מוגבר ל-ADHD

ילדים לאמהות שסבלו מהשמנה חמורה לפני ההיריון בסיכון גבוה פי 4.5 להפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לילדים בני שש שנים שאמותיהם היו שמנות מאוד (BMI גבוה מ-35) לפני ההיריון סבירות גבוהה יותר לסבול מבעיות התפתחויות או רגשיות, בהשוואה לילדים שאמותיהם היו במשקל תקין לפני ההיריון. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics.

 

השכיחות של השמנה וגם של בעיות התפתחותיות עלתה בעשורים האחרונים. מחקרים קטנים העלו את האפשרות שקיים קשר בין משקל גוף גבוה בהיריון לבין בעיות התפתחות אצל הילד. צוות חוקרים - בהם חוקרים מהמכון הלאומי למומים מולדים ונכויות התפתחותיות ומהמרכזים למניעת ובקרת מחלות בארה"ב - ביקש לבחון כיצד השמנה בהיריון משפיעה על התפתחות הילד.

 

החוקרים בחנו מידע על 1,311 זוגות של אימהות וילדים שנאסף בין 2005 ל-2012, שכלל מידע על מדד מסת הגוף (BMI) של האמהות לפני ההיריון ודיווחים של האמהות על קשיים פסיכו-סוציאליים של הילדים בגיל 6. החוקרים בחנו גם אבחונים התפתחותיים של הילדים ותיעודים על שירותים לצרכים מיוחדים.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים סוציו-דמוגרפיים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, הם מצאו כי בהשוואה לילדים שאמותיהם היו במשקל תקין (BMI בין 18.5 ל-24.9) לפני ההיריון, לילדים לאימהות שסבלו מהשמנה חמורה (BMI גבוה מ-35) הייתה סבירות גבוהה פי 2.24 לתסמינים רגשיים, פי 2.07 לבעיות חברותיות ופי 2.17 לקשיים פסיכו-חברתיים באופן כללי.

 

כמו כן, הסיכון להפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) היה גבוה פי 4.55 לילדים לאימהות שסבלו מהשמנה חמורה, הסיכון לאוטיזם או אבחנה של עיכוב התפתחותי היה גבוה פי 3.13, תיעוד על טיפול בדיבור (Speech-language Therapy) גבוה פי 1.93, תיעוד על שירותים פסיכולוגיים פי 2.27 ותיעוד על שירותים כלשהם לצרכים מיוחדים - פי שניים.

 

גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים נוספים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות בהם עלייה במשקל בהיריון, סוכרת היריון, משך ההנקה, דיכאון לאחר לידה ומשקל הלידה של הילד, התוצאות לא השתנו באופן משמעותי.

 

המחקר אומנם מצא קשר בין השמנה של האם לבעיות התפתחותיות או רגשיות אצל הילד, אך הוא אינו יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה. ייתכן שגורמים נוספים שהחוקרים לא לקחו בחשבון השפיעו על התוצאות, כמו התזונה של האם בהיריון שלא נבחנה במחקר הנוכחי.

 

גם לגורמים גנטיים עלולה הייתה להיות השפעה. לדוגמה, ידוע כי ל-ADHD רכיב גנטי ומחקרים מצאו כי ההפרעה קשורה לסיכון מוגבר להשמנה בהמשך החיים. ייתכן שיותר אימהות שמנות סבלו מההפרעה מאשר אימהות במשקל תקין וזו חלק מהסיבה להבדל בשיעורי ההפרעה בין ילדים לאימהות שמנות וילדים לאימהות רזות.

 

 

Pediatrics, online April 27, 2015