כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר: יוגה מסייעת להקל על מיגרנות
חוקרים מצאו כי יוגה תורמת לשיפור במצבם של הסובלים ממיגרנות – מעבר לטיפולים התרופתיים שבמקרים רבים אינם מועילים
כאב ראש מסוג מיגרנה הוא כאב ראש כרוני שמופיע בפעימות אינטנסיביות - לרוב בקדמת הראש או באחד מצדיו, ולרוב הוא מלווה בבחילות, הקאות ורגישות קיצונית לאור ולרעש.
התקפי מיגרנות מתרחשים בתדירות ממוצעת של 2-1 פעמים לחודש, כאשר עשירית מהסובלים ממיגרנות מפתחים התקפים בקביעות מדי שבוע ואף מעבר לכך. במקרים מסוימים מיגרנות מלוות בסימנים מקדימים, כגון הבזקי אור, נקודות שחורות בשדה הראייה או תחושת עקצוץ ביד או ברגל.
מיגרנות עשויות להרע באופן משמעותי את איכות החיים, וברבות השנים פותחו טיפולים תרופתיים שמסייעים להקל על מיגרנות ואף למנוע אותן – גם אם לא לרפא את התופעה באופן מוחלט. עם זאת, לפי עבודות מהשנים האחרונות, גם יעילותן של התרופות הביולוגיות מהדור החדש למניעת מיגרנות שנוספו לשוק בשנים האחרונות מוגבלת לכמחצית מהסובלים ממיגרנה בלבד.
עתה מצא מחקר חדש מהודו כי גם יוגה עשויה להוות תרומה לשיפור מצבם של אנשים עם מיגרנות. החוקרים ממוסדות רפואיים בניו דלהי שבהודו, לרבות המכון לרפואה משולבת ומחקר (CIMR), ביצעו מחקר קליני מבוקר שכונה CONTAIN במטרה לבחון את התועלת הנוספת של יוגה בקרב מטופלים עם מיגרנות. למחקר גויסו בתקופה של שנה וחצי (בין אפריל 2017 לאוגוסט 2018) 114 מטופלים בגילי 50-18 שסבלו ממיגרנות אפיזודיות – המוגדרות כמיגרנות שנמשכות עד 15 ימים בחודש.
ירידה בשכיחות ובעוצמת המיגרנות
הנבדקים סווגו באופן אקראי לשתי קבוצות: בקבוצה האחת הותאמו לנבדקים מעבר לטיפול התרופתי גם טיפולים מסודרים ביוגה, ובקבוצה השנייה ששימשה כקבוצת ביקורת ניתן לנבדקים טיפול תרופתי בלבד.
בקבוצת המחקר הותאמו טיפולי היוגה במסגרת קבוצתית במתכונת של שלושה מפגשים של שעה בשבוע למשך חודש שהועברו על ידי מדריך יוגה מוסמך, וכללו תרגילי נשימה, שחרור, ותרגול תנוחות יוגה, ובהמשך תרגול ביתי של יוגה חמישה ימים בשבוע למשך חודשיים נוספים.
לכלל הנבדקים בוצעו מבדקים רפואיים במטרה לזהות את השפעות הטיפולים על חומרת כאבי הראש ואיכות החיים הכוללת. ניתוח הממצאים העלה כי בהשוואה לקבוצת הביקורת, נבדקים עם מיגרנות שטופלו גם ביוגה חוו ירידה בשכיחות המיגרנות, בעוצמת המיגרנות, בסך התרופות שהם נטלו – הכולל גם שימוש בתרופות ללא מרשם לשיכוך כאבי הראש וכן שיפור בציוני המבדקים השונים הבוחנים את השפעת כאבי הראש על איכות החיים (מדד HIT) ועל נכות (מדד MIDAS). יצוין כי ממצאים אלה בולטים גם על רקע העובדה כי דווקא בקבוצת הנבדקים שהותאמו להם שיעורי יוגה הייתה שכיחות כאבי הראש בתחילת המחקר גבוהה יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת.
החוקרים מסכמים כי "שילוב של יוגה בטיפול הניתן למיגרנות יעיל יותר מאשר טיפול תרופתי בלבד. שילוב יוגה בטיפול הכולל במיגרנות עשוי להיות בטוח ואף חסכוני יותר בהיבט הכלכלי". הממצאים מדווחים בגיליון מאי 2020 של כתב העת Neurology.
המחקר הנוכחי מהווה בשורה עבור הסובלים ממיגרנות על רקע דיווחים בספרות הרפואית על תועלתן המוגבלת של התרופות למיגרנות. בנוסף, רבות מהתרופות למיגרנות מערבות תופעות לוואי, ואף מסיבה זו ההיענות לטיפולים התרופתיים למיגרנות נמוכה.
ממצאי המחקר החדש גם מתיישבים עם ממצאים נוספים שמזהים תועלת בפעילות גופנית סדירה למניעת מיגרנות. מחקר משבדיה שפורסם באוקטובר 2011 אף מצא כי פעילות גופנית יעילה למניעת מיגרנות כמו תרופות.
קסמי היוגה
בשנים האחרונות טיפולי יוגה צוברים תאוצה כחלק מהשיח לאימוץ הרגלי פעילות גופנית באופן קבוע, כחלק מאורח חיים בריא. היוגה על סוגיה משלבת הן תרגולי מתיחות ויציבה והן פעילות אנאירובית לחיזוק שרירי הגוף. ישנן גם שיטות שונות של יוגה שמערבות פעילות אירובית המאיצה את קצב הלב, כגון 'ביקראם יוגה' ו'פאואר יוגה'. מחקרים בעבר העלו בין השאר כי יוגה מסייעת לשיפור במצב הרוח והתמודדות עם חרדות, יוגה תורמת לשיפור מצבם של סוכרתיים, ויוגה אף יעילה להרזיה ולמניעת מחלות לב.
אין זו העבודה הראשונה שמצביעה על התועלת של יוגה בטיפול במיגרנות, אולם לפי כתב העת שבו פורסם המחקר הנוכחי "מדובר בעבודה עם ראיות חזקות, שמצביעה על יעילותה של היוגה כתוספת לטיפול הרפואי במיגרנה אפיזודית", תוך שיפור בהיבטים נרחבים הקשורים למיגרנות. מחקר נוסף ומצומצם יותר מהודו, שפורסם בשנת 2014 בכתב העת International Journal of Yoga הדגים כיצד תרגולי יוגה קבועים חמישה ימים בשבוע למשך חודש וחצי, המותאמים בנוסף לטיפול התרופתי, תורמים לשיפור בעוצמת כאבי ראש מסוג מיגרנות, בהשוואה למטופלים בתרופות בלבד.