סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר: טיפולי IVF לא מעלים את הסיכון לסרטן השד
בשורות מרגיעות: מחקר גדול וארוך טווח מצא כי אין קשר בין הפריה חוץ גופית לסיכון שהאישה תפתח בהמשך סרטן השד
בהפריה חוץ גופית (IVF), המכונה גם "הפריה מלאכותית" ו"הפריית מבחנה", מפגישים בין ביצית לתא זרע בתנאי מעבדה. במסגרת התהליך שואבים ביציות מגוף האישה, לאחר שהאישה מקבלת טיפול הורמונלי שמטרתו לגרות את השחלות על מנת להגדיל את מספר הביציות הבשלות. לאחר שאיבת הביציות מפרים אותן עם תאי הזרע בתנאי מעבדה. בהמשך מחדירים את העובר אל הרחם, תוך מתן טיפול הורמונלי תומך.
בישראל מתבצעים כמעט 40,000 מחזורי טיפול בהפריה חוץ־גופית בשנה - היקף נרחב ביחס לעולם. על-פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, קופות החולים מממנות את הטיפול לבני זוג ללא ילדים בנישואיהם הנוכחיים (עד שני ילדים) וכן לאשה ללא ילדים (עד שני ילדים).
אחד החששות של נשים שעוברות טיפולי הפריה מלאכותית הוא שהתהליך עלול להעלות את הסיכון לסרטן השד, מאחר שהוא כרוך בשינויים הורמונליים זמניים, בהם שינויים ברמות הורמוני המין אסטרוגן ופרוגסטרון, העשויים להשפיע על הסיכון להתפתחות סרטן השד.
מחקרים שפורסמו בנושא הגיעו לממצאים סותרים – חלקם מצאו כי עשוי להיות סיכון מוגבר מעט לסרטן השד בנשים שעברו טיפולי IVF בגיל מבוגר, אחרים מצאו כי הסיכון קיים רק בנשים שעברו את הטיפולים בגיל צעיר ומספר מחקרים לא מצאו כל קשר בין טיפולי IVF לסיכון לסרטן השד. המומחים מתייחסים לנושא בזהירות, לאור הממצאים הסותרים ומאחר שנשים שעברו טיפולי IVF בשנות ה-80 לא הגיעו עדיין לגיל המעבר בזמן המחקרים.
כעת מתפרסם מחקר גדול ומקיף שעוזר להרגיע את החששות, לאחר שמצא כי בנשים שעברו טיפולי הפריה לפני כ-20 שנה לא קיים סיכון מוגבר לסרטן השד בהשוואה לנשים שלא עברו טיפולי הפריה.
המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA נערך בקרב יותר מ-19,000 נשים הולנדיות שהחלו לעבור טיפולי הפריה חוץ גופית בין השנים 1983 עד 1995 וכמעט 6,000 נשים שהגיעו בשנים אלה למרפאות פוריות אך לא עברו טיפולי IVF, מכל מרפאות הפוריות בהולנד. הנשים היו בנות 32.8 בממוצע כשהחלו לעבור טיפולים ונותרו במעקב כ-21 שנים לאחר מכן.
בניתוח הנתונים החוקרים, בראשם חוקרים ממכון הסרטן ההולנדי, לקחו בחשבון גורמים רבים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על הסיכון של אישה לפתח סרטן, בהם גיל האישה כשילדה את הילד הראשון שלה, מספר הלידות הכולל של האישה ומספר מחזורי טיפולי ההפריה החוץ גופית שעברה.
ניתוח הממצאים חשף כי הסיכון לסרטן השד בקרב נשים שעברו טיפולי IVF אינו שונה מהסיכון בקבוצת הביקורת - נשים שלא עברו טיפולי IVF וגם לא מהסיכון לסרטן השד בכלל האוכלוסייה ההולנדית.
ממצא מעניין שעלה מהמחקר הוא שהסיכון לסרטן השד היה נמוך משמעותית (ב-45%) בקרב נשים שעברו 7 או יותר מחזורי IVF, בהשוואה לנשים שעברו מחזור טיפול אחד או שניים. ממצא זה מרגיע במיוחד, מאחר שאם הטיפול אכן מעלה את הסיכון לסרטן השד, ניתן היה לצפות לעלייה בסיכון ככל שהאישה עוברת טיפולים רבים יותר. עוד נמצא כי הסיכון לסרטן השד היה נמוך ב-23% בקרב נשים להם הייתה תגובה לא טובה למחזור הטיפול הראשון.
JAMA. 2016;316(3):300-312. doi:10.1001/jama.2016.9389