מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותמחקר: חברות בין אנשים מבוססת על דמיון גנטי

מחקר: חברות בין אנשים מבוססת על דמיון גנטי

אמור לי מי חבריך ואומר לך מי אתה: ניתוח גנטי חשף כי אנשים נוטים לבחור חברים הדומים להם גנטית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מרגישים שהחברים הם כמו משפחה בשבילכם? מתברר שיש משהו מאחורי התחושות הללו. חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת קליפורניה ואוניברסיטת ייל מצאו כי חברים שאין ביניהם קשר ביולוגי עדיין דומים אחד לשני מבחינה גנטית.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences הוא ניתוח גנטי של כמעט 1,5 מיליון סמנים של וריאציות גנטיות. החוקרים התמקדו ב-1,932 בני אדם והשוו זוגות של חברים שאין ביניהם קרבה משפחתית לזוגות של אנשים זרים שאין ביניהם קרבה משפחתית. אותם אנשים נבדקו בשני סוגי ההשוואות.

 

הנבדקים היו מאותה אוכלוסייה וממוצא דומה, כך שהממצאים לא משקפים את הנטיות של אנשים להתחבר לאלה עם רקע אתני דומה לשלהם. החוקרים גם נטרלו בניתוח הנתונים השפעות אפשריות של מוצא באמצעות כלים נוספים.

 

ניתוח הנתונים העלה כי אנחנו דומים גנטית לחברים שלנו - יש לנו יותר DNA משותף עם אנשים שאנחנו בוחרים כחברים מאשר עם זרים מאותה אוכלוסייה.

 

כמה החברים שלנו דומים לנו גנטית? לפי המחקר חברים חולקים בממוצע 1% מהגנים. החוקרים אומרים כי זה אולי לא נשמע הרבה, אבל למעשה כשמדובר בגנטיקה זה מספר משמעותי. מדובר בדמיון גנטי המאפיין אנשים שחולקים סבא/סבתא-רבא-רבא-רבא או בני דודים מדרגה רביעית.

 

החוקרים גם פיתחו "ציון חברות" בו ניתן להשתמש כדי לחזות מי יהיו חברים, בערך באותה רמת דיוק שיש היום למדענים כשהם חוזים את הסיכון של אדם להשמנה או סכיזופרניה על בסיס הגנים שלו. 

 

חברים עם הטבות

 

תכונות משותפות בקרב חברים יכולות לספק מגוון יתרונות אבולוציוניים. כדי לפשט זאת - אם חבר שלך מרגיש קר כשלך קר זה טוב לשניכם.

 

מעבר לדמיון הממוצע של הגנום כולו, החוקרים התמקדו בקבוצות מסוימות של גנים. הם מצאו כי חברים הכי דומים בגנים המשפיעים על חוש הריח והכי שונים בגנים הקשורים למערכת החיסון.

 

הממצא שהצביע על שונות בגנים הקשורים למערכת החיסון, תומך בממצאים שעלו לאחרונה ממחקר שנערך בבני זוג ולדברי החוקרים קיימת סיבה אבולוציונית די ברורה לכך – אנחנו לא רוצים להיות פגיעים למחלות שבני הזוג שלנו או החברים שלנו פגיעים להן. אנחנו רוצים להיות חסינים למחוללי מחלות כמו וירוסים וחיידקים שהקרובים אלינו נוטים להידבק בהם, כדי למנוע התפשטות של מחלות. 

 

החוקרים אומרים כי הדמיון בגנים הקשורים לחוש הריח עשוי להיות קשור לכך שחוש הריח מושך אותנו לסביבות דומות. לדוגמא, לאנשים שאוהבים ריח של קפה יהיה נחמד לשבת יחד בבית קפה או שתהיה יותר סבירות שיתקלו זה בזה בבית קפה.

 

 

מקור: הודעה לעיתונות, אוניברסיטת קליפורניה