מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמחקר: ויטמין D מווסת את מערכת החיסון

מחקר: ויטמין D מווסת את מערכת החיסון

חוקרים מצאו כי מינון גבוה של ויטמין D סייע בוויסות המערכת החיסונית בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, ללא תופעות לוואי משמעותיות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית - מחלה בה מערכת החיסון אשר אמורה להגן עלינו תוקפת בטעות את הגוף. בטרשת נפוצה מערכת החיסון תוקפת את מעטפת המיאלין במוח ובחוט השדרה. מעטפת המיאלין היא השכבה השומנית אשר מבודדת ומגנה על תאי העצב - כמו הפלסטיק שעוטף חוטי חשמל. משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת של העצבים להעביר מידע. 

 

הסיבות להתפרצות המחלה אינן ידועות. ההנחה היא שקיימים מספר גורמים גנטיים וסביבתיים שמובילים להתפתחות טרשת נפוצה ומשפיעים גם על חומרתה בעתיד.

 

ישנן עדויות מדעיות המצביעות על כך שרמות נמוכות של ויטמין D בדם מהוות גורם סיכון להתפתחות המחלה ובשנים האחרונות הצטברו גם ממצאים המראים שלוויטמין D אף עשויה להיות השפעה על מהלך המחלה.


כדי לבחון האם ויטמין D יכול לשמש כטיפול במחלה, חוקרים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס בארה"ב ערכו מחקר ראשוני וקטן בו בדקו אם נטילת תוספי ויטמין D מהווה טיפול בטיחותי והאם יש לתוספים השפעה על פעילות המערכת החיסונית באנשים עם טרשת נפוצה. 


במסגרת המחקר 40 אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית בגילים 18-55 חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה ויטמין D במינון של 800 יחידות מידי יום לאורך שישה חודשים והשנייה קיבלה באותה תקופה מינון גבוה מאוד של הוויטמין - 10,400 יחידות. כל הנבדקים המשיכו לקבל את התרופות הסטנדרטיות לטרשת נפוצה במקביל לתוספים. בתחילת המעקב ומדי שלושה חודשים נלקחו דגימות דם מהנבדקים, כדי לבחון אם התוסף אכן מעלה את רמות הוויטמין D בדם, ואת השפעתו על המערכת החיסונית. 

 

ממצאים מעודדים  

 

בגיליון האחרון של כתב העת המדעי Neurology, החוקרים מדווחים כי תופעות הלוואי היו מינוריות בקרב המטופלים בוויטמין D. לא נמצאו הבדלים בכמות או חומרת תופעות הלוואי בין הקבוצה שקיבלה מינון גבוה לקבוצה שקיבלה מינון נמוך.

 

רמות הוויטמין D בדם (25-hydroxyvitamin D) עלו בקבוצת המינון הגבוה לרמה כזו שהוגדרה בעקבות מחקרים קודמים כאופטימאלית לאנשים עם טרשת נפוצה. במקביל, נצפו שינויים חיוביים בפעילות מערכת החיסון בקרב הנבדקים שקיבלו מינון גבוה של ויטמין D, בהם ירידה בכמות תאי T של מערכת החיסון - כאלה שיש להם תפקיד חשוב ומרכזי בתקיפת המיאלין במערכת העצבים המרכזית, המהווה את הבסיס למחלה. ככל שרמות הוויטמין בדם היו גבוהות יותר, כך הדיכוי של תאי מערכת החיסון המעורבים במחלה היה גדול יותר.

 

כעת החוקרים עובדים על מחקר גדול יותר, בו ישתתפו 172 אנשים עם טרשת נפוצה. הנבדקים יקבלו תוספים המכילים אחד משני מינונים של ויטמין D - נמוך (600 יחידות) או גבוה (5,000 יחידות) - במטרה לבחון את ההשפעות של התוסף על מהלך המחלה ותסמיניה. מחקרים דומים נערכים במקביל על ידי חוקרים אחרים במרכזים שונים בעולם. 

 

נראה שלוויטמין D פוטנציאל להשפיע לטובה על אנשים עם טרשת נפוצה לא רק בדיכוי המתקפה של מערכת החיסון שגורמת נזק למיאלין, אלא גם באמצעות העלאת היכולת לייצר מחדש מיאלין. במחקר חדש שפורסם בדצמבר האחרון בכתב העת Journal of Cell Biology הראו חוקרים כי ויטמין D מעודד את התמיינותם והתפתחותם של האוליגודנדרוציטים - התאים האחראים על ייצורו ושיקומו של המיאלין.


ויטמין D עשוי להפוך בעתיד לתוסף חשוב שיתלווה לטיפול התרופתי בטרשת נפוצה. באוקטובר האחרון חוקרים אמריקאים דיווחו בכתב העת Neurology: Neuroimmunology & Neuroinflammation שמצאו כי ויטמין D מגביר את היעילות של חלק מהתרופות לטרשת נפוצה. ויטמין D מהווה טיפול אטרקטיבי, במיוחד לאור מחירו הזול והעובדה שהוא נוח וכרוך במעט מאוד תופעות לוואי. 

 

עם זאת, חשוב לציין כי המלצה על נטילת תוספי ויטמין D צריכה להינתן על-ידי הנוירולוג המטפל, בהתאם לשיקול דעתו. יש להמתין לתוצאות מחקרים נוספים - גדולים וארוכי טווח - לפני שניתן יהיה לגבש המלצות חד משמעיות בנושא לנוירולוגים ולמטופלים.

 

 

Neurology. Published online December 30, 2015

 

 

gy10
25/05/16 14:56

להוסיף לשייק פירות זירעי צי'ה טחונים וזירעי פשתן זהובים וטחונים רצוי לטחון רגע לפני

gy10
25/05/16 14:54

עוד המלצה ישנה גישה הגורסת שלקיחה מוגברת יחסית של חלבונים טיבעיים ואיכותיים ביותר כדוגמת צמח ההמפ יכולה מאוד לעזור לדעתי ומנסיוני זה עוזר בתופעת העייפות הקיימת בטרשת מומלץ לצרוך בצורת שייק פרות בבוקר על בסיס מים

gy10
25/05/16 14:49

b12 יש לצרוך בצורתו כמתיל קובלמין ולכן זריקות חודשיות שיטה מעולה לחלק מהרופאים זה ניראה הזוי אבל יש תוצאות עוד המלצה - שמן דלעת ,זירעי דלעת, דלעת כל הסוגים והמינים זירעי דלעת זה סוג של סופרפוד מאוד מומלץ לצרוך על בסיס יומי

gy10
25/05/16 14:24

מבושלות כמובן

gy10
25/05/16 14:24

מידי פעם כדאי לאכול פיטריות שיטקי טריות

gy10
25/05/16 14:17

ליציטין טיבעי = אבוקדו רצוי עם לימון

gy10
25/05/16 14:12

זירעי חמניות = ניבטי חמניות !

gy10
25/05/16 14:11

עוד מומלץ לקיחת ליטיצין עדיף טיבעי מזונות כמו זירעי חמניות וטופו נחושת - טחינה מלא מונבטת בשילוב לימון וכן קפסולות ניאצין אמיד לאיזון מערכת החיסון וחיזוק עדין ויטמין סי אסטר 1000 מל 2-3 בשבוע פירות כמו קיווי אשכולית אדומה אגוזי ברזיל 2-4 ביום ניקוי כבד פעם בשבוע מיץ גזר סלק לא לפחד לצרוך שום מדי פעם ולא סיני! ישראלי בלבד גם כרישה מומלץ מאוד

gy10
25/05/16 9:07

ודבר נוסף וחשוב לא פחות לבדוק רמות אשלגן בגוף גם כן ידוע שחסר לחולי טרשת 
אם חסר עדיף לקבל באופן טיבעי בננות תפוחי אדמה עדיף צהובים 
גם שמן נר הלילה מומלץ 

gy10
25/05/16 9:00

מניסיון רב שנים לאחר שהייתי עם רמות נמוכות של ויטמין d ובי12 
והצלחה בשיקום לאחר התקף 
ממליץ לקיחה של 2000 יחבל ויטמין די לפחות 2-3 בשבוע
לקבל זריקות בי 12 אחת לחודש חודשים לפחות 
לקחת קפסולות של כורכום 2000  מ'ג כל  פעם פעמיים שלוש בשבוע או כמוסות של ברא 
שמן המפ מומלץ מאוד או אבקה של המפ של חברה מעולה שניקראת מניטובה המפ מקנדה שלצערי  במדינה הפרימיטיבית שלנו אסור להביא 
ואחרון ומומלץ ביותר לכל החולים מזון יפני שניקרא מיסו שוב לצערי אין בארץ סוג טוב 
וכמובן פעילות גופנית ולהיות צמחוני 

אני מאמין שהסתכלת במחקר וראית את הביטוי : 25-hydroxyvitamin D.
במחקרים ובבדיקות לרמות הויטמין D, בעצם בודקים את התוצר שלו בגוף. כלומר איננו מודדים את הויטמין D עצמו אלא את אחד התוצרים שלו בגוף וכך מסיקים על רמתו. ה- 25-hydroxyvitamin D הוא אחד התוצרים.

pfs1
23/01/16 23:07

למה לכם להשתתף ב"ניסוי"? 
זה לא חומר שקשה להשיג ולהשתמש לבד בבית, והוא לא מזיק..

שרות-פנצטה
22/01/16 23:05

מה זה D-25? לא ראיתי דבר כזה, ראיתי רק D3...

ערן-ברקוביץ
21/01/16 13:08

הניסוי נערך בארה"ב ואינני מכיר מרכזים בארץ שעורכים ניסוי דומה. בשיבא הסתיים לא מזמן מחקר בטיפול בויטמין D כטיפול סימפטומטי שעוזר לעייפות ואולי בהמשך יהיה סבב נוסף.
כל אחד יכול להתייעץ עם הנוירולוג שלו לגבי תוספי ויטמין D ברמה המומלצת בשבילו. בנוסף, כל אחד יכול לבקש מהנוירולוג לדעת אם מכיר ניסויים (בתחום זה או אחר) שיכול להציע להשתתף בהם.
בנוסף, אם מישהו יודע על ניסוי שמתקיים, תמיד אפשר לשלוח מייל למנהל הניסוי ולבקש להצטרף (לחפש את השם באינטרנט ולקבל את המייל במוסד הרופאי /האקדמי בו נמצא - כמעט תמיד מפורסם), לרוב מאוד ישמחו לקבל נבדקים ולבדוק התאמתם למחקר המתקיים.

שרות-פנצטה
21/01/16 8:18

אפשר להשתתף בניסוי?

pfs1
14/01/16 17:58

לפי פרופ' שיינפלד מהמכון האוטאימוני בשיבא, החסר בויטמין D משותף לכל המחלות האוטואימוניות ואף למחלות אחרות, כמו דיכאון.
הוא ממליץ על מינונים גבוהים גם כהתגוננות מונעת לבריאים.
אני מופתעת ש174 אנשים נחשבים ל"מחקר גדול".
 

ערן-ברקוביץ
11/01/16 12:47

אחת הבעיות שבדיקה לרמות ויטמין D יקרה וממעטים לערוך אותה, לכן רק בודדים יודעים מה רמות הויטמין D שלהם.

אולי בעקבות המחקרים היא תהפוך לבדיקה סטנדרטית.

אפרת_זיו
11/01/16 11:06

מעניין יהיה לדעת אם הדבר נכון לעוד מחלות אוטואימוניות

ומעניין להעלות בקהילה שאלה לגבי מצב ויטמין D בחולים, אם ידוע, לפני האבחנה וכעת והאם מקבלים תוסף או לא.