מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותמחקר: הפרעות שינה עד גיל שנה חוזות הפרעות קשב

מחקר: הפרעות שינה עד גיל שנה חוזות הפרעות קשב

חוקרים ישראלים מצאו כי תינוקות עם הפרעות שינה בגיל שנה נמצאים בסיכון מוגבר להפרעות קשב והתנהגות בגילי 4-3


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

שינה היא רכיב מרכזי בהתפתחות האדם, ומחקרים רבים קשרו בין הפרעות שינה בגילי הבגרות להחמרה בתחלואה כרונית. שינה ערבה הכרחית במיוחד בחודשי החיים הראשונים שבהם מתפתח המוח. בחודשים אלה ועד גיל שנה הולכים ומתקבעים דפוסי השינה של הילד.

 

מחקר מעקב קטן שבוצע בישראל ופורסם לאחרונה מצא כי דפוסי שינה בעייתיים בשנת החיים הראשונה עשויים להשפיע כבר בגילי הילדות על התפתחות הפרעות שונות, לרבות הפרעות קשב ובעיות התנהגותיות.

 

צוות החוקרים מהמחלקות לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בן גוריון ומכללת גורדון לחינוך, גייסו למחקר הורים לתינוקות מיד לאחר הלידה – בבתי חולים ובפורומים שונים באינטרנט. בגיל שנה בוצעה מדידה לדפוסי השינה של 87 פעוטות שגויסו למחקר באמצעות מכשיר אקטיגרף המוצמד לפרק כף היד המבצע רישום רציף לקצב הפעילות היומי כולל מספר שעות שינה ומזהה הפרעות שינה מסוגים שונים.

 

בהמשך בוצע מעקב אחר הנבדקים בגילי 4-3 באמצעות מבדקים ושאלונים וראיונות עם ההורים במטרה לאתר הפרעות קשב והתנהגות. המעקב בוצע אחר 43 מהפעוטות שנבדקו בגיל שנה: 22 בנים ו-21 בנות. החוקרים מציינים כאחת ממגבלות המחקר שהנבדקים כולם היו ילדים למשפחות אמידות, במצב סוציו אקונומי בינוני עד גבוה.

 

שינה ממושכת בגיל שנה - קשב גבוה יותר בגיל ארבע 

 

המחקר זיהה קשר בין בין דפוסי שינה בגיל שנה לבין תפקודי קשב והתנהגות בגילי הילדות המוקדמת. בין השאר, שינה ממושכת יותר בגיל שנה הייתה קשורה בתפקוד טוב יותר במבדקי קשב בגילי 4-3, בייחוד בנוגע למיומנויות מרחביות. כמו כן, הליכה מתוך שינה בגיל שנה נקשרה בירידה בתפקוד במיומנויות בהמשך.

 

במשימות הקשורות בתפקודים ניהוליים של קשב, ילדים שתועדו בגיל שנה עם דפוסי שינה בעייתיים הראו ירידה משמעותית בתפקוד בהשוואה לילדים שבינקותם תועדו עם דפוסי שינה תקינים.

 

בנוסף, הוריהם של ילדים שתועדו בינקותם עם דפוסי שינה בעייתיים דיווחו יותר בגילי 4-3 על בעיות התנהגותיות, ובייחוד כאלו הנוגעות לחוסר יכולת לווסת רגשות והתנהגות.

 

מדובר במחקר קטן, וכעת נדרשים מחקרים נוספים כדי לאושש את תוצאותיו. במחקר השתתפו פרופ' אבי שדה, ד"ר גלי דה מרקש, יעל גורי, פרופ' אנדראה ברגר, ד"ר ליאת טיקוצקי ופרופ' יאיר בר חיים, וממצאיו פורסמו ביולי 2015 בכתב העת Developmental Neuropsychology.

 

ממצאי המחקר מצטרפים לממצאים נוספים אודות הקשר בין דפוסי שינה בעייתיים לתחלואה כרונית. מחקר מנורווגיה שפורסם במאי 2015 מצא כי בעיות שינה מעלות את סף הרגישות של הגוף לכאב. מחקר שבוצע בשלוחת אוניברסיטת קורנל בקטאר והוצג במארס 2015 מצא כי אובדן של חצי שעת שינה בלבד בלילה מעלה את הסיכון להשמנה. ואילו מחקר אמריקאי מפברואר 2015 זיהה כי מחסור בשעות שינה עלול להעלות את תנגודת הגוף לאינסולין ומהווה גורם סיכון להתפתחות סוכרת סוג 2.

 

 

מתינוקות ועד קשישים: כמה שעות אמורים לישון בכל גיל? 

 

 

Developmental Neuropsychology, doi: 10.1080/87565641.2014.973498