השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר: אגוזי מלך משפיעים על המוח באופן שמסייע להרזיה
חוקרים אמריקאים מצאו שאגוזי מלך עשויים להוות כלי יעיל לשמירה על המשקל מאחר שאלה מפעילים אזורי מוח המעורבים בוויסות תיאבון ושליטה בחשקים
אגוזי מלך נחשבים למזון בריא במיוחד ולמרות ערכם הקלורי, צריכה מתונה של אגוזים נקשרה במחקרים להפחתת הסיכון להשמנה ומניעת אכילת יתר, ככל הנראה מאחר שהם מעודדים תחושת שובע. כעת חוקרים מאוניברסיטאות הרווארד ובית ישראל בארה"ב מספקים הסבר אפשרי לתופעה.
המחקר החדש נערך בשני חלקים, ביניהם חודש הפסקה. בחלק הראשון של המחקר החוקרים נתנו לתשעה אנשים שמנים לשתות, במשך חמישה ימים רצופים, שייק שהכיל 48 גרם אגוזי מלך (גודל המנה המומלץ לפי ההנחיות התזונתיות של איגוד הסוכרת האמריקאי) או שייק זהה בטעם, במרקם ובתכולה הקלורית, אך ללא אגוזי מלך (שייק דמה/פלצבו). לא הנבדקים ולא החוקרים ידעו מי מקבל את שייק האגוזים ומי מקבל את שייק הדמה. במהלך חמשת הימים הנבדקים חיו בסביבה סגורה ומבוקרת של מכון המחקר, מה שאפשר לעקוב בצורה הדוקה אחר התזונה האמיתית שלהם.
לאחר חמישה ימים הנבדקים עזבו את מכון המחקר וחזרו לביתם ולתזונה הרגילה שלהם למשך חודש, עד ששבו לחלק השני של המחקר - חמישה ימים רצופים בהם שתו את המשקה שאותו לא שתו בסיבוב הראשון. זאת אומרת שנבדקים שבתחילת המחקר שתו את משקה האגוזים קיבלו משקה פלצבו ולהפך.
בדומה למחקרים קודמים, נמצא שבשבוע בו הנבדקים שתו את שייק האגוזים הם דיווחו על פחות רעב ותיאבון בהשוואה לשבוע בו הם צרכו את המשקה ללא אגוזים.
שינוי בפעילות המוח
בשני חלקי המחקר, המשתתפים גם עברו ביום החמישי בדיקת תהודה מגנטית תפקודית (fMRI) שמדגימה את פעילות המוח, בעודם מסתכלים על תמונות משלושה סוגים: מזונות נחשקים משמינים (כמו המבורגר או קינוחים), מזונות בריאים ופחות מפתים (כמו ירקות) ותמונות ניטרליות כמו עציצים או אבנים.
סריקת fMRI מתבססת על העובדה כי אזורים במוח צורכים יותר אנרגיה וחמצן בעוברם למצב פעיל, מאשר אזורים הנמצאים במצב של מנוחה. הדרישה לאנרגיה מסופקת על ידי שינויים בזרימת הדם המחומצן לאותם אזורים, שמכשיר fMRI יכול למדוד.
נמצא שכאשר אנשים הסתכלו על תמונות של מזונות מפתים, הפעילות באינסולה הימנית עלתה לאחר צריכת שייק האגוזים, אך לא לאחר צריכת שייק הפלצבו. החוקרים מסבירים כי אזור זה במוח מעורב בשליטה קוגניטיבית, ויסות תיאבון וחשקים ושליטה בדחפים והפעלתו עשויה לסייע לקבלת החלטות התזונה הנכונות.
"אנחנו יודעים שאנשים מדווחים על תחושת שובע גדולה יותר לאחר אכילת אגוזי מלך, אך היה די מפתיע לראות עדויות לשינוי הפעילות במוח הקשור לרמזים ממזון" אמרו החוקרים בהודעה לעיתונות.
המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism, מומן בחלקו על ידי ועדת אגוזי המלך של קליפורניה. למרות הממצאים המעניינים והמעודדים, מדובר במחקר קטן וקצר טווח. נדרשים מחקרים נוספים, ארוכים ומורכבים יותר, לפני שניתן יהיה לקבוע מה ההשפעה ארוכת טווח של צריכת אגוזים על פעילות המוח, על החלטות התזונה ועל המשקל שלנו.
Diabetes, Obesity and Metabolism DOI: 10.1111/dom.13060
רותם 1979
אז זה נכון גם לאכילת אגוזי מלך בצורה הטבעית או רק כשייק?
לני'ס
שלום, מאחר ובקטע הראשון נכתב כך: " לא הנבדקים ולא החוקרים ידעו מי מקבל את שייק האגוזים ומי ..." לא ברור לי איך ניתן לבדוק את ההשפעות, ומשום כך כל קריאת המשך האינפורמציה, לכאורה, היתה תחת השפעה של חוסר אמינות.
חיים דחבש
האגוזים מכילים שומן צמחי בריא, האגוזים מתפרקים לאט בקיבה ובמערכת העיכול, השומנים יוצרים את מנגנון השובע, כל אדם שיאכל מזון שומני בריא במקום ארוחה לא יצטרך לאכול כי הוא שבע
pfs1
גם שוקולד משפיע לבאפן חיובי על הפגת תחושת הרעב, ואף גורם נחת רוח לאוהביו...