השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר ענק: ממתיקים מלאכותיים לא עוזרים לירידה במשקל
חוקרים ניתחו 37 מחקרים ומצאו כי שימוש בממתקים מלאכותיים לא מוביל לירידה במשקל ואף קשור להשמנה ונזקים בריאותיים
שותים משקאות 'דיאט'? מחליפים את הסוכר בממתיק מלאכותי? לפי מחקר חדש, כנראה שזה לא עוזר לכם לשמור על המשקל ואולי אף מזיק.
במסגרת המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת Canadian Medical Association Journal, חוקרים קנדים מאוניברסיטת מניטובה ומוסדות נוספים עברו על יותר מ-11,000 מחקרים כדי לאתר מחקרים טובים שבחנו את השימוש בממתיקים מלאכותיים והשפעותיו על המשקל והבריאות. 37 מחקרים נכללו בסופו של דבר בניתוח הנתונים.
שבעה מהמחקרים היו מחקרים קליניים מבוקרים – מחקרים שנחשבים לאמינים ביותר. במחקרים אלו שכללו יחד כ-1,000 איש, נבדקים התבקשו לצרוך ממתיקים מלאכותיים כגון אספרטיים, סטיביה, סכרין, סוכרלוז ואחרים ונבחן כיצד ההתערבות השפיעה על המשקל שלהם. המחקרים נמשכו בממוצע חצי שנה. ניתוח הנתונים מהמחקרים המבוקרים העלה כי שימוש בממתיקים מלאכותיים לא הוביל לירידה במשקל.
30 המחקרים האחרים היו מחקרים תצפיתיים ארוכי טווח שיחד כללו יותר מ-400,000 איש - מחציתם היו במעקב מעל עשר שנים. ניתוח הנתונים ממחקרים אלה העלה כי ממתיקים מלאכותיים קשורים לעלייה במשקל ובהיקף המותניים, לסיכון מוגבר להשמנה ולהתפתחות מחלות הקשורות להשמנה - לחץ דם גבוה, סוכרת סוג 2 ובעיות לב.
מחקרים תצפיתיים עוקבים אחר אוכלוסיות גדולות, לרוב באמצעות שאלונים ו/או תיקים רפואיים, כדי לבחון את הקשר - במקרה הזה - בין שימוש בממתקים מלאכותיים להשמנה ומחלות נוספות. במחקרים מסוג זה משתנים רבים עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות ולכן הם לא יכולים להוכיח קשר של סיבה ותוצאה. כך למשל, ייתכן שהממתיקים המלאכותיים לא גורמים בפני עצמם להשמנה ונזקים בריאותיים נוספים, אלא שאנשים שמשתמשים בממתיקים מלאכותיים צורכים יותר מזונות מעובדים, ממעטים בפעילות גופנית או נוטים להתנהגויות לא בריאות אחרות.
מדוע ממתיקים מלאכותיים לא מסייעים לירידה במשקל?
מאחר שתחליפי הסוכר מספקים את הטעם המתוק אך ללא ערך קלורי משמעותי, נראה הגיוני שאלה יסייעו לשמירה על המשקל. אם כך, מדוע המחקרים מראים אחרת? קיימות שתי תיאוריות מרכזיות שמסבירות מדוע ממתיקים מלאכותיים לא מסייעים לירידה במשקל – לפחות לא אצל כולנו.
הסבר אחד קשור בהתנהגות - ממתיקים מלאכותיים עלולים להשפיע על התנהגות האדם באופן לא בריא. לדוגמה, אדם ששותה משקה מוגז נטול קלוריות עשוי להרגיש חופשי לאכול מזונות עמוסים בקלוריות. ייתכן גם שצריכת ממתיקים מלאכותיים מגבירה את התיאבון או גורמת לאדם להתרגל לטעם מתוק וכתוצאה לצרוך יותר מזונות מתוקים - אם כי התקבלו ממצאים סותרים לכך במחקרים.
הסבר אחר קשור בגוף עצמו - ייתכן שממתיקים מלאכותיים משפיעים על הגוף בדרכים שעדיין אינן ידועות. לדוגמה, ממתיקים מלאכותיים עשויים להשפיע על תפקוד החיידקים במערכת העיכול המעורבים בעיכול המזון או לשנות את המטבוליזם בגוף במשך הזמן באמצעות שליחה חוזרת של אותות כוזבים לכך שהגוף מעכל משהו מתוק.
מחקר מישראל שערכו מדעני מכון ויצמן למדע ופורסם ביולי 2014 בכתב-העת Nature חיזק את החשש שממתיקים מלאכותיים משפיעים על הגוף באופן שעשוי להוביל לנזקים בריאותיים, לאחר שבסדרת ניסויים הראו המדענים כי ממתיקים מלאכותיים משפיעים על יכולת גוף האדם לתעל ולעבד גלוקוז וקשרו את ההשפעות המזיקות של הממתיקים המלאכותיים על רמות הסוכר לשינויים בחיידקי המעי. נראה שההשפעה של ממתיקים מלאכותיים על הבריאות אינה זהה בכל בני האדם. המדענים גילו שתי אוכלוסיות שונות של חיידקי מעי בבני-אדם – אוכלוסייה אחת שהגבירה את אי-הסבילות לגלוקוז לאחר צריכת ממתיקים ואוכלוסייה שנייה שלא השפיעה על רמות הסוכר בשום צורה.
עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו את ההשפעות של שימוש בממתיקים מלאכותיים על המשקל והבריאות בטווח הארוך, לפני שניתן יהיה לומר בוודאות כי ממתיקים מלאכותיים אכן לא מסייעים למטרה לשמה נוצרו ואולי אף מובילים לעלייה במשקל ופגיעה בבריאות.
Canadian Medical Association Journal, 2017; 189 (28): E929 DOI: 10.1503/cmaj.161390
ד"ר דינה ראלט PhD
עוד מחקר על נזקי הממתיקים המלאכותיים...השמנה וסוכרת...
mamaG
כתבה זו היא כותרת סנסציונית בלבד, אין ממצאים ברורים שיאשרו את הכותרת, יש לחכות לממצאים נוספים כדי להצהיר הצהרות מרחיקות לכת, שימו לב שיש יותר סימני שאלה ועוד יותר השערות לא מוכחות, אשמח לדעת שכל האנשים קוראים את כל הכתבות עד סופן, אחרת כולנו כבשים במרעה, כל טוב
אריק 55
בדיוק, נכון !! "עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו את ההשפעות של שימוש בממתיקים מלאכותיים על המשקל והבריאות בטווח הארוך, לפני שניתן יהיה לומר בוודאות כי ממתיקים מלאכותיים אכן לא מסייעים למטרה לשמה נוצרו...."
לני'ס
היי, אני מבינה את זה כבר מזמן מבתי. הבעיה שלי הינה שהתרגלתי כמעט 30 שנה לממתיקים מלאכותיים. נסיונותי לשנות לסוכר קוקוס, לא מתוק לי, סילאן טבעי ולא טבעי, לא טוב, אגבה בקפה ובנס לא טעים, סטיביה בסדר, אבל גם על המרכיבים שלו יש מרכיב ששכחתי את שמו והוא קשור לממתיקים מלאכותיים, בקיצור אני בבעיה ולכן נאלצת להמשיך עד שאמצא משהו מתאים. חבל שלא כתבתם משהו חדש. תודה.