מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר ענק מטיל ספק בקשר שבין שומן למחלות לב
בריא או לא? עדויות חדשות מעלות שאלות לגבי הקשר הידוע בין חומצות שומן שונות למחלות לב
סקירת מחקרים חדשה מצאה כי העדויות הקיימות היום לא תומכות בהנחיות המגבילות צריכת שומנים רווים ומעודדות צריכה של חומצות שומן רב בלתי רוויות – כמו אומגה 3 ואומגה 6 – להפחתת הסיכון למחלות לב.
שומנים רוויים נמצאים בחמאה, גבינות ובשר. שומנים רב בלתי רוויים נמצאים בדגים ומקורות צמחיים כמו אגוזים ושמנים צמחיים.
המחקר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine, נערך על ידי צוות חוקרים בינלאומי, בראשו עמדו חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג'. החוקרים ניתחו נתונים מ-72 מחקרים מסוגים שונים על הקשר בין צריכת שומנים והסיכון למחלות לב, שכללו יחד יותר מ-600,000 משתתפים מ-18 ארצות
כאשר הם חילקו את הנחקרים לשלוש קבוצות בהתאם לצריכת חומצות שומן שונות והשוו את אלה בשליש העליון לאלה בשליש התחתון, הם מצאו כי רק צריכת שומני טראנס נקשרה באופן משמעותי לסיכון למחלות לב. לאנשים בשליש העליון של צריכת שומני טראנס היה סיכון גבוה ב-16% למחלות לב כליליות, בהשוואה לאנשים בשליש התחתון.
סך צריכת השומנים הרוויים – בין אם נמדד באמצעות שאלוני תזונה או באמצעות סמנים בזרם הדם – לא נקשר עם הסיכון למחלת לב כלילית במחקרים תצפיתיים. באופן דומה, גם סך צריכת חומצות השומן הרב בלתי רוויות כמו אומגה 3 או אומגה 6, לא נמצא קשור לסיכון למחלות לב.
כאשר החוקרים התייחסו לא לסך הצריכה, אלא לצריכה של סוגים ספציפיים של חומצות שומן רוויות ורב בלתי רוויות, הם מצאו שונות בין הסוגים השונים של החומצות והשפעה של מספר חומצות שומן ספיציפיות על הסיכון למחלות לב. לדוגמא, חומצה השומן הרוויה חומצה מרגרית (margaric acid) המצויה במוצרי חלב נקשרה לסיכון מופחת ב-23% למחלות לב. חומצות השומן הרב בלתי רוויות חומצה איקוסאפֶּנטנואית וחומצה דוקוסהֶקְסנואית - שתיהן חומצות שומן מסוג אומגה 3 - נקשרו לסיכון נמוך בכ-20% למחלות לב.
כאשר החוקרים בחנו את ההשפעות של תוספי תזונה מסוג אומגה 3 ואומגה 6 על הסיכון למחלות לב ב-27 מחקרים התערבותיים מבוקרים, הם לא מצאו השפעה משמעותית של אף אחד מהתוספים. במחקרים אלה, שכללו יחד מעל 100,000 איש, הנחקרים חולקו לקבוצת התערבות שקיבלה את תוספי התזונה וקבוצת ביקורת שלא קיבלה טיפול או קיבלה פלצבו.
החוקרים סיכמו כי העדויות הקיימות היום לא תומכות בצורה ברורה בהנחיות המעודדות צריכה גבוהה של חומצות שומן רב בלתי רוויות וצריכה מופחתת של שומנים רוויים למניעת מחלות לב.
במקום דיאטה דלת שומן תזונה ים תיכונית?
בשנה שעברה פורסם מחקר קליני התערבותי גדול, שמצא כי אנשים בסיכון למחלות לב שהחליפו את תזונתם לתזונה ים תיכונית, הפחיתו את הסיכון למחלות לב ולכלי דם יותר מאלה שהחליפו את תזונתם לתזונה דלת שומן. בהשוואה לאלה שהתבקשו לאכול מזון דל שומן, לאלה שעברו לתזונה הים תיכונית היה סיכון נמוך בכ-30% להתקף לב,שבץ ומוות ממחלות לב וכלי דם.
החוקרים אף הפסיקו את המחקר מוקדם מהמתוכנן, לאחר שהבחינו ביתרון ברור לתזונה הים תיכונית, שנראה שהייתה גם פופולארית יותר בקרב המשתתפים – פחות אנשים שהיו בקבוצות התזונה הים תיכונית נשרו מהמחקר.
תזונה ים תיכונית מבוססת על הרבה פירות וירקות, אגוזים, קטניות, שמן זית, דגים ועוף, יחד עם כמויות מתונות של יין עם הארוחות, והפחתה במוצרי חלב, בשרים אדומים או מעובדים ומתוקים.
אז אפשר לאכול המבורגרים?
נדרשים מחקרים נוספים בתחום כדי לבחון אם יש צורך לשנות את ההנחיות הקיימות. גם אם יתגלה שאין קשר ישיר בין חומצות שומן רוויות לסיכון מוגבר למחלות לב ובין חומצות שומן רב בלתי רוויות לסיכון מופחת למחלות לב, זה לא הופך את ההמבורגר או הנקניקייה שאתם אוהבים לבריאים. דג עדיין יכיל פחות קלוריות מהמבורגר. בנוסף, צריכת בשר אדום – בעיקר בשר מעובד ובשר במידת עשייה "עשוי היטב" (well done) – נקשרה גם לסרטן.
המפתח הוא "הכל במתינות". חשוב לא להתרכז ברכיב תזונתי כזה או אחר, אלא לאכול תזונה בריאה ומאוזנת, שצריכה לכלול לפחות 5 מנות של פירות וירקות ולהיות דלה במלח וסוכר. וכמובן חשוב להיות פעילים גופנית ולהימנע מעישון.
Annals of Internal Medicine, online March 17, 2014