מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותמחקר: שום ובצל מפחיתים את הסיכון לסרטן שד

מחקר: שום ובצל מפחיתים את הסיכון לסרטן שד

חוקרים מצאו כי נשים מפורטו ריקו שצורכות כמויות גבוהות של שום ובצל נמצאות בסיכון נמוך בחצי לפתח סרטן השד. ההערכה: רכיבים בשום ובבצל בולמים את תהליך החלוקה של תאים ממאירים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ביהדות שום ובצל הם סגולה למזל טוב, ומתברר כי לא בכדי: לשום כבר הוצמד בעבר הכינוי "האנטיביוטיקה של הטבע" ומתברר כי בין המעלות הרפואיות שמיוחסות להם, חוקרים אמריקאים מצאו כי ארוחות עשירות בשום ובצל מפחיתות את הסיכון של נשים לפתח סרטן השד.

 

החוקרים מאוניברסיטת באפלו בניו יורק בחנו את הסיכון להתפתחות סרטן השד במדגם של מחקר מעקב שבוצע בקרב תושבות פורטו ריקו הקשור בהתמודדות עם סרטן השד בין השנים 2014-2008 – בעבודה שכללה 314 נשים שאובחנו עם סרטן השד בגילי 79-30 ו-346 נשים בריאות ללא סרטן. הנבדקות נתבקשו למלא שאלונים מפורטים על התפריט היומי.

 

החוקרים מציינים כי בחרו בפורטו ריקו לבחינת השפעות השום והבצל, מאחר וקיים במדינה שוני נרחב בצריכתם, ויש בה כאלו שצורכים שום ובצל בכמויות גבוהות בהרבה מהמקובל באירופה ובמדינות ארה"ב.

 

החוקרים מדגישים כי צריכת השום והבצל שנמדדה כללה גם צריכת 'סופריטו' – רוטב מקומי בפורטו ריקו שמבוסס על רוטב עגבניות, פלפלים צלויים, שום, בצל ועשבי תיבול. כמו כן, בפורטו ריקו נהוג לאכול שום ובצל בכמויות גדולות גם ברטבים מקומיים נוספים. 

 

בניתוח סטטיסטי, לאחר נטרול משתנים מתערבים, לרבות גיל, השכלה, מספר ילדים, היסטוריה משפחתית, מדד ההשמנה BMI, גיל ההתבגרות המינית, צריכת קלוריות יומית ועישון – נמצא כי צריכה מתונה קבועה של שום ובצל הפחיתה ב-41% את הסיכון לפתח סרטן השד, וצריכה גבוהה של שום ובצל הפחיתה ב-49% את הסיכון למחלה, בהשוואה לצריכה נמוכה. אלו שצרכו מאכלים עם סופריטו העשיר בשום ובבצל יותר מפעם ביום היו בסיכון נמוך ב-67% לפתח סרטן השד, בהשוואה לנשים שלא נהגו כלל לאכול סופריטו.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בגיליון ספטמבר 2019 של כתב העתNutrition and Cancer  מציינים כי המחקר הנוכחי קטן יחסית, ויש לבחון את ממצאיו על קבוצות נרחבות יותר. 

 

פעילות אנטי סרטנית

 

המחקר מצטרף לעבודות נוספות מהשנים האחרונות שמצביעות על ירידה בסיכון לסרטן בעקבות צריכה מוגברת של שום ובצל, לרבות סרטן הריאות, סרטן הערמונית וסרטן הקיבה וכן סרטן השד.

 

מספר מחקרים אפידמיולוגיים הצביעו על קשר בין צריכת שום מוגברת לסיכון מופחת לסוגים מסוימים של סרטן, ובמיוחד סרטן הקיבה וסרטן המעי. לפי המכון הלאומי לחקר הסרטן בארה"ב (AICR), ההשפעות המגנות של השום עשויות לנבוע מהתכונות האנטי-בקטריאליות שלו, מהיכולת שלו למנוע היווצרות של חומרים מסרטנים, להגביר את תיקון המטען הגנטי (הדי.אנ.איי), להפחית גידול וחלוקת תאים ולעודד מוות של תאים, כפי שנצפה במחקרי מעבדה. המכון מכיר בשום כאחד מכמה ירקות להם פוטנציאל לתכונות נוגדות סרטן.

 

כמו כן, לפי המכון הלאומי לחקר הסרטן בארה"ב (AICR), מחקרים קושרים בין צריכת בצל לסיכון מופחת לסוגים מסוימים של סרטן, לרבות סרטן המעי, סרטן הוושט, סרטן השד וסרטן הקיבה.

 

באשר לסיכון לסרטן השד, אחד המחקרים מצרפת שפורסם בדצמבר 1998 בכתב העת European Journal of Epidemiology, העלה כי צריכת שום ובצל גבוהה הפחיתה ב-70% את הסיכון לסרטן השד. מחקר ממקסיקו שפורסם בשנת 2000 בכתב העת Nutrition and Cancer העלה ירידה של 70% בסיכון לסרטן השד בקרב נשים שצורכות לפחות פרוסת בצל אחת ליום. עם זאת, הממצאים בנושא עד כה אינם עקביים. 

 

ממצאי המחקר הנוכחי משיקים גם לנתונים מהעולם שמצביעים על שיעורי תחלואה נמוכים יותר בסרטן השד בפורטו ריקו, שבה כאמור מאכלים רבים מכילים שום ובצל, בהשוואה למדינות מערביות. לפי נתוני הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) לשנת 2018, בפורטו ריקו שיעורי התחלואה בסרטן השד עומדים על 76.7 למאה אלף נשים, בהשוואה לשיעור של 78.5 למאה אלף בישראל (91.9 למאה אלף בקרב יהודיות), 84.9 למאה אלף בארה"ב, 93.6 למאה אלף בבריטניה ו-99.1 למאה אלף בארה"ב.

 

עיכוב חלבונים בתאי הסרטן וחיסול רדיקלים חופשיים

 

בין הסגולות של השום והבצל שעשויות להסביר את ממצאי המחקר, עבודות שבוצעו בתאים אנושיים במעבדה ובבעלי חיים העלו כי תרכובות המצויות בשום ובבצל מעכבות את תהליך החלוקה המואץ של תאים ממאירים, בין השאר כשמדובר בתאים של סרטן השד, סרטן הערמונית ואף סרטן הדם (לוקמיה).

 

עוד נמצא כי קוורצטין – רכיב המצוי בבצל – מפחית את הביטוי של חלבון p-53 המצוי במעטפת של תאים של סרטן השד, וגם לרכיב האליצין שמצוי בשום יש תכונות של עיכוב חלבונים במעטפת של תאים ממאירים.

 

מחקרים בבעלי חיים העלו עוד כי רכיבים בשום ובבצל גם פוגעים במטען הגנטי (הדי.אנ.איי) של תאים ממאירים. כמו כן, הוכח כי שום ובצל מחסלים בפעילותם רדיקלים חופשיים, שקשורים בין השאר להאצת תהליכי הזדקנות – וייתכן כי גם לכך יכולה להיות תרומה במניעת סרטן.

 

יש לציין כי לפי עבודות, בישול עשוי להפחית מהתכונות המגנות שיש לשום ובצל להציע בכל הוגע למניעת סרטן. כך, למשל, נמצא כי בישול שום ובצל בטמפרטורה של 100 מעלות למשך 60-40 דקות מובילה להפחתת נוגדי חימצון שמצויים בהם, ואפיית שום בטמפרטורה של 180 מעלות ומעלה מובילה להפחתת רכיב הקוורצטין שהוכח כתורם לבריאות. 

 

 

 

Nutrition and Cancer, DOI: 10.1080/01635581.2019.1651349

עוד המלצות תזונה להפחתת הסיכון לסרטן השד